Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiauliuose prieš teismą stos telefoniniai sukčiai

Šiaulių miesto pirmojo policijos komisariato ir Šiaulių miesto apylinkės prokurorai po metų įtempto ir kruopštaus darbo surinko pakankamai įrodymų ir į teismą perdavė telefoninių sukčių, pernai apgaudinėjusių šiauliečius, bylą.
Bylos dokumentai
Bylos dokumentai / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Kaip informuoja Šiaulių policija, praėjusiais metais nuo telefoninių sukčių nukentėjo 59 šiauliečiai. Nusikaltėliai savo aukomis dažniausiai pasirikdavo vyresnio amžiaus žmones. Paskambinę jiems laidiniu telefonu, pranešdavo apie į eismo įvykį ar kitą incidentą patekusį sūnų, anūką ar kitą giminaitį ir pasakydavo, kad jiems gydyti, nuostoliams atlyginti reikia pinigų.

Senyvo amžiaus žmonės net „atpažindavo“ savo artimųjų balsus, kai jie verkdami prašydavo pagalbos, o iš tikrųjų „ašaras liedavo“ sukčiavimo organizatoriai. Nors šis sukčiavimo būdas jau daug kartų aprašytas, tačiau sukčiai vis tiek sugebėdavo savo įtaiga įtikinti žmones gelbėti artimuosius ir duoti pinigų.

Šiaulių miesto pirmojo policijos komisariato pareigūnai dėl telefoninio sukčiavimo tirdami vis naujus ir naujus nukentėjusiųjų pareiškimus, ėmėsi operatyvinių priemonių ir pernai kovo 31 dieną sulaikė pas Tilžės g. gyvenančią moterį 2000 litų paimti atėjusį aštuoniolikmetį N.R.

Tą pačią dieną buvo sulaikytas ir kitas sukčiautojų grupės narys šiaulietis devyniolikmetis E.V. Po poros mėnesių į kriminalistų rankas įkliuvo dar vienas įtariamasis – 31 metų šiaulietė O.CH., atėjusi paimti pinigų iš dar vienos sukčiautojų aukos. Vėliau įtariamųjų ratą papildė du vaikinai, kalėję Kybartų pataisos namuose ir iš ten „dirigavę“ šiai nusikalstamai veiklai.

Tyrimas užsitęsė beveik metus, nes reikėjo surinkti neginčytinus įrodymus šių penkių asmenų nusikalstamai veiklai įrodyti, buvo siekiama nustatyti visus nuo šių asmenų nukentėjusius žmones, net ir tuos, kurie nebuvo parašę pareiškimo policijai. Pareigūnai konstatavo, kad ši organizuota asmenų grupė iš aštuonių šiauliečių pasisavino beveik 19 tūkstančių litų, o dar penkiolika žmonių kėsinosi apgauti, tačiau jiems tai nepavyko, nes šie juos perprato.

Šiomis dienomis baudžiamoji byla jau perduota nagrinėti teismui. Tačiau pastaruoju metu į Šiaulių policiją vėl pradėjo kreiptis nuo telefoninių sukčių nukentėję šiauliečiai . Šiemet dėl tokio sukčiavimo jau pradėti šeši ikiteisminiai tyrimai.

Matyt, toks lengvas pasipinigavimas yra labai patrauklus ir juo susigundo vis nauji nusikaltėliai. Dabar jie prašo ne tik pinigų, bet ir nupirkti telefoninių pokalbių kortelių bei jų numerius padiktuoti telefonu. Didžiausią nuostolį šiemet patyrė Aušros tako gyventoja, nusikaltėlius per du kartus „parėmusi“ 7000 litų ir 1500 eurų sumomis.

Policijos pareigūnai netikėto telefoninio skambučio apie artimuosius ištikusią bėdą sulaukusiems žmonėms rekomenduoja neskubėti vykdyti skambinančiojo nurodymų ir prašymo pervesti pinigus į nurodytas banko sąskaitas ar perduoti juos atėjusiam asmeniui, o patiems paskambinti tam giminaičiui ar artimajam ir įsitikinti, ar tikrai jam reikalinga jūsų pagalba.

Be to, skambinančiojo reikėtų paprašyti nurodyti to artimo žmogaus vardą, pavardę, tėvo vardą, kitus asmens duomenis. Iš atsakymų galima orientuotis, ar skambinantysis tikrai yra jūsų giminaitis ar geras jo pažįstamas. Dažniausiai sukčiai nurodo perskambinti kitu telefono numeriu.

Paskambinęs žmogus išgirsta, kad jis pataikė į policijos komisariatą ar net ambasadą (jei kalbama apie tariamą nukentėjusįjį užsienyje), jam prisistato konkretus pareigūnas, nurodydamas savo pareigas ir pavardę. Tačiau tai būna tik sukčių žaidimo tęsinys. Jokiu būdu neskubėkite tam pareigūnui įvardinti savo giminaičio asmens duomenų, o patys iš jo iškvoskite informaciją apie į nelaimę patekusį žmogų.

Jei tariamas pareigūnas ims painiotis, nenurodys konkrečių jus dominančio asmens požymių, dėkite ragelį ir skambinkite bendruoju pagalbos telefonu 112. Taip pat svarbu žinoti, kad įvykus eismo įvykiui ar padarius nusikaltimą, policija niekada nesprendžia iškilusių piniginių problemų tarp nukentėjusiojo ir kaltininko.

Policija prašo visų šia informacija pasidalinti su draugais ir artimaisiais, o ypač su tėvais bei seneliais, kadangi į sukčių pinkles patenka, būtent, senyvo amžiaus žmonės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius