Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiauliuose recidyvistas nuteistas tik po to, kai vieną pensininką apiplėšė 3 kartus

Šiaulių apylinkės teismas paskelbė nuosprendį dviem kaltinamiesiems šiauliečiams, kurių vienas – 34 metų Mindaugas Mačiulis, net 3 kartus įsibrovė į to paties senolio namus ir jį apiplėšė. Teismas paskelbė šiaulietį recidyvistu ir skyrė jam realų laisvės atėmimą 2 m. ir 9 mėn.
Asociatyvi iliustracija: policija, sulaikymas
Asociatyvi iliustracija: policija, sulaikymas / Policijos nuotr.

Minėtą bausmę subendrinus su ankstesne, M.Mačiuliui paskirta 3 m. laisvės atėmimo bausmė.

Kaltinamajam Eiminui Stonaičiui skirtas laisvės atėmimas 1 m. 9 mėn. Teismas tenkino nukentėjusiojo civilinį ieškinį dėl 420 eurų žalos atlyginimo.

Mindaugas Mačiulis teistas 14 kartų, Eiminas Stonaitis – 11 kartų.

„Kaltinamasis Mačiulis per du kartus su ikiteisminio tyrimo metu nenustatytu asmeniu tyčia apiplėšė senolį, be jo sutikimo įsibrovė į nukentėjusiojo butą, stebėjo jį, sudarė nukentėjusiajam bauginantį poveikį ir pagrobė nukentėjusiajam priklausiusius daiktus, – sako Šiaulių apylinkės teismo Šiaulių rūmų teisėjas Audrius Sadauskas. – Trečiąjį kartą į senolio namus šis kaltinamasis įsibrovė su kaltinamuoju Stonaičiu ir pasikėsino pagrobti nukentėjusiojo televizorių.“

Photos.com nuotr./Asociatyvi iliustracija
Photos.com nuotr./Asociatyvi iliustracija

Anot teisėjo, nusikaltimo epizodai padaryti tyčia, sistemingai, siekiant vieningo rezultato, veika pripažįstama tęstine. Teismas, įvertinęs įrodymų visumą, sprendžia, kad visi yra objektyvūs, išsamūs, nuoseklūs ir patikimi.

Anot kaltinamojo, jis buvo „ant baltų arklių“, todėl jo per ikiteisminį tyrimą duotais parodymais vadovautis negalima.

Kaltinamieji M.Mačiulis ir E.Stonaitis kaltais neprisipažino, tačiau jų versijos nesutapo. Per ikiteisminį tyrimą kaltinamasis M.Mačiulis parodymus duoti atsisakė. Per teismo posėdį tvirtino, kad nukentėjusysis pats jį įsileisdavo į namus, pats duodavo pinigų, kad parneštų alkoholio.

Nurodė, kad ne viską tiksliai pamena, bet pinigų, telefonų ar televizoriaus tikrai neėmė, tačiau vėliau, duodamas parodymus teisme, nurodo, jog, jei būtų buvusi 200 eurų suma, gal ir būtų susigundęs.

Įtariamuoju apklaustas E.Stonaitis per ikiteisminį tyrimą parodė, kad kaltu prisipažįsta. Vėliau šis kaltinamasis poziciją pakeitė, savo kaltės nepripažino, teigė, kad jis buvo „ant baltų arklių“, todėl jo per ikiteisminį tyrimą duotais parodymais vadovautis negalima.

Teismas kaltinamųjų parodymus įvertino kritiškai, kaip pasirinktą gynybinę taktiką, siekiant išvengti ir sušvelninti savo atsakomybę, kadangi juos paneigia teisme ištirtų ir ikiteisminio tyrimo metu surinktų įrodymų visuma: nukentėjusiojo, liudytojų parodymai, tarnybiniai pranešimai, kiti dokumentai.

Kaltinamųjų atsakomybę lengvinančių aplinkybių nenustatyta, jų atsakomybę sunkina tai, kad nusikalstamą veiką jie padarė bendrininkų grupėje, būdami neblaivūs ir ši aplinkybė turėjo įtakos nusikalstamos veikos padarymui. Abu kaltinamieji jau teisti, teistumas neišnykęs, t. y. recidyvistai, pažymima Šiaulių apylinkės teismo pirmininko padėjėjos ryšiams su žiniasklaida ir visuomene Nijolės Damulės antradienį paviešintame pranešime.

M.Mačiulis teistas 14 kartų, E.Stonaitis – 11 kartų, abu daugiausia už turtinio arba smurtinio pobūdžio nusikalstamas veikas.

Teismas nustatė, kad kaltinamasis M.Mačiulis per tris kartus įsibrovė į senolio namus. Pirmąjį kartą (2020 m. balandžio 12 d.) ir antrąjį kartą (2020 m. gegužės 3 d.) kartu su ikiteisminio tyrimo metu nenustatytu asmeniu. Abu kartus buvo išlaužtos durys. Nukentėjusysis buvo pastumtas ir saugomas, kad negalėtų išeiti iš buto ir kviesti pagalbos.

Pirmąjį kartą M.Mačiulis iš virtuvėje esančio stalo stalčiaus pagrobė 200 eurų. Antrąjį kartą – 2 mobiliuosius telefonus.

Nusikaltimo įsibrovėliai nebaigė dėl nuo jų valios nepriklausančių aplinkybių.

Gegužės 4-ąją kaltinamieji M.Mačiulis ir E.Stonaitis, išlaužę buto duris, įsibrovė į tą patį butą.

Kaltinamasis M.Mačiulis bute ieškojo vertingų daiktų, tačiau nerado, todėl E.Stonaitis paėmė televizorių. Tačiau nusikalstamos veikos įsibrovėliai nebaigė dėl nuo jų valios nepriklausančių aplinkybių, kadangi laiptinėje jie buvo pastebėti pašalinio asmens. E.Stonaitis pargriuvo, todėl televizorių paliko laiptinėje.

Nuosprendis per 20 dienų nuo jo paskelbimo dienos gali būti skundžiamas Šiaulių apygardos teismui per nuosprendį priėmusį Šiaulių apylinkės teismą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius