-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Šiemet ugniagesiai gelbėtojai jau ištraukė 113 nuskendusių žmonių

Pastaruoju metu šalį alinantys karščiai sparčiai didina skęstančiųjų bei nuskendusių žmonių skaičių. Jeigu birželio mėnesį vien tik šalies ugniagesiai iš įvairių vandens telkinių ištraukė 19 skenduolių, tarp jų ir 4 vaikus, tai dar nesibaigus liepai, jau ištrauktas trisdešimtas nuskendęs žmogus. O iš viso šiemet ugniagesiai gelbėtojai ištraukė 113 skenduolių (pernai per tą patį laikotarpį – 111), iš jų 7 vaikus.
Gelbėjimo operacija Nemune: narai ieško nuskendusio berniuko
Gelbėjimo operacija Nemune: narai ieško nuskendusio vaiko (archyvo nuotrauka) / Rolando Žalgevičiaus nuotr.

Beje, nuskendusių žmonių skaičius yra gerokai didesnis, nes be ugniagesių skenduolius ir skęstančiuosius iš vandens ištraukia gelbėjimo stočių gelbėtojai, policijos pareigūnai, gyventojai. Tą akivaizdžiai patvirtina ir praėjusių metų nelaimių vandenyje statistika. Higienos instituto duomenimis pernai Lietuvoje iš viso paskendo 239 žmonės, o ugniagesiai ištraukė 178 skenduolius. Todėl artėjant šiltam savaitgaliui Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas dar kartą primena gyventojams, kaip elgtis prie vandens telkinių.

Nesimaudykite nežinomose, nuošaliose vietose: geriau pasirinkti paplūdimį arba vietą, kur maudosi daugiau žmonių ir budi gelbėtojai. Nebriskite giliau juosmens, jei nemokate plaukti. Nepalikite prie vandens be priežiūros mažamečių vaikų.

Nesimaudykite sočiai pavalgę ar pavargę, išgėrę alkoholinių gėrimų, sutemus. Perkaitę saulėje, nešokite staiga į vandenį, prieš tai juo apsišlakstykite.

Neplaukite už plūdurų, nors ir esate geras plaukikas. Negalima plaukti ir į laivų farvaterį arba artintis prie praplaukiančių laivų, nes plaukiantįjį vandens srovė gali įtraukti po laivo sraigtais. Nešokinėkite į vandenį nežinomoje vietoje, kur galima susižaloti atsitrenkus į dugne esančius kietus ar aštrius daiktus.

Neleiskite be suaugusiųjų priežiūros vaikams plaukioti ant pripučiamų žaislų, čiužinių, ar kitų priemonių. Ypač pavojinga išdykauti valtyje, vaikščioti joje, ją supti, nes ji gali apvirsti.

Jeigu sutraukė mėšlungis, pradėjote skęsti, stenkitės ramiai įvertinti situaciją ir kvieskitės pagalbos ištiesta ranka daužydami į vandenį, šaukite, atkreipdami į save kitų dėmesį. Pamatę skęstantį žmogų, šaukdami mėginkite atkreipti aplinkinių dėmesį ir nedelsiant kvieskite gelbėtojus bendruoju pagalbos telefonu 112. Tada verta apsidairyti, ar šalia nėra kokios nors gelbėjimo arba parankinės priemonės (gelbėjimo rato, valties, čiužinio ir kt.), kuria naudojantis būtų galima padėti skęstančiajam. Jeigu įmanoma, pamėginkite pasiekti skęstantįjį ranka, stora medžio šaka arba numeskite jam virvę.

Įsidėmėkite, jog gelbėti skęstantį gali tik geras plaukikas, kuris išmano gelbėjimo būdus ir moka tai atlikti praktiškai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius