Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šimtatūkstantines PVM sumas grobstę verslininkai stos prieš teismą

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Vilniaus apskrities skyriuje baigti du ikiteisminiai tyrimai, kuriuose informacinių technologijų bendrovės pardavimo skyriaus vadovas A.T. (gim. 1961 m.) ir tentų gamyba užsiimančios įmonės direktorius 36-erių metų V.B. įtariami sukčiavimu, apgaulingu apskaitos tvarkymu ir dokumentų klastojimu.
Byla
Byla / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba praneša, kad analogiški įtarimai pareikšti ir juridiniam asmeniui – uždarajai akcinei bendrovei. Vilniaus miesto apylinkės prokuratūra, surašiusi kaltinamuosius aktus, bylas perdavė į teismus.

Baudžiamosiose bylose paskaičiuota, kad bendrovių vadovai apgaule įgijo daugiau nei 250 tūkstančių litų pridėtinės vertės mokesčio.

Pirmame baigtame tyrime išaiškinta, kad 2003 m. spalio mėn.–2006 m. balandžio mėn. laikotarpiu informacinių technologijų bendrovės pardavimų skyriaus vadovas A. T. į bendrovės buhalterinę apskaitą įtraukė veiklos nevykdžiusių įmonių dokumentus, kuriuose užfiksuoti melagingi duomenys apie neva atliktas paslaugas, susijusias su kompiuterinės įrangos priežiūra. Išaiškinta, kad į bendrovės buhalterinę apskaitą buvo įtraukta 21 suklastota sąskaita faktūra ir tiek pat PVM deklaracijų. Sukčiaujant buvo įgyta 54 tūkst. 180 Lt pridėtinės vertės mokesčio, kurį bendrovė privalėjo sumokėti į valstybės biudžetą.

Antrajame ikiteisminiame tyrime nustatyta, kad įtariamasis V. B., tentus gaminančios bendrovės direktorius, veikdamas šio juridinio asmens vardu, 2003 m. spalio mėn.–2006 m. balandžio mėn. laikotarpiu bendrininkų grupėje, siekdamas panaikinti UAB turtinę prievolę, t. y. sumažinti į valstybės biudžetą mokėtino PVM dydį, kaip įtariama, pagamino netikrus dokumentus, suklastojo tikrus ir juos panaudojęs apgaule panaikino savo vadovaujamos bendrovės prievolę sumokėti į valstybės biudžetą 202 tūkst. 390 Lt PVM.

Nustatyta, kad V. B. vadovaujama bendrovė, norėdama sumažinti mokesčius, sudarė sutartis su 9 bendrovėmis – neva iš jų perka statybines medžiagas, statybos ir remonto darbus. FNTT Vilniaus apskrities skyriaus tyrėjai atskleidė, kad realiai jokie sandoriai nevykdavo, o veiklos nevykdančios bendrovės išrašydavo PVM sąskaitas faktūras, kuriose būdavo nurodyti melagingi duomenys. Išaiškinta, kad iš viso suklastotos 33 PVM sąskaitos faktūros, 67 kasos pajamų orderiai ir 14 PVM deklaracijų. Pateikusi šiuos dokumentus tentų gamyba užsiimanti bendrovė į valstybės biudžetą nesumokėjo 202 tūkst. 390 Lt PVM.

Ikiteisminių tyrimų metu informacinių technologijų bendrovė valstybei atlygino visą 54 tūkst. 180 Lt padarytą valstybei žalą, o tentus gaminanti bendrovė sugrąžino 154 tūkst. 965 Lt, kitą dalį, t. y. beveik 50 tūkstančių litų, sudariusi su Vilniaus apskrities valstybine mokesčių inspekcija mokestinės paskolos sutartį, įsipareigojo atlyginti iki 2010 metų vidurio.

Pagal inkriminuojamas nusikalstamas veikas įtariamiesiems gresia maksimali laisvės atėmimo bausmė iki aštuonerių metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius