Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šimtines klastoję kauniečiai – jau teisiamųjų suole

Dėl pernai Lietuvą užplūdusių padirbtų šimtinių į teisiamųjų suolą pasodinti du kauniečiai. Vienas jų savo kaltę pripažįsta visiškai ir atgailauja, kitas įrodinėja, kad byla suklastota, rašo „Lietuvos žinios“.
Pinigai
Pinigai / VSAT nuotr.
Temos: 2 Banknotas Pinigai

Panika, kad Lietuvos turgavietes bei prekybos centrus užplūdo padirbti 100 litų banknotai, kilo pernai kovo pabaigoje.

Po kelių mėnesių Lietuvos kriminalinės policijos biuras jau darė kratą viename Kauno Kovo 11-osios gatvės daugiabutyje, kuriame gamintos minėtos klastotės. Teigiama, kad tai išaiškinta operatyvinėmis priemonėmis.

Nustačius įtariamuosius, į vieną bylą buvo sujungti net 242 įvairiuose šalies policijos komisariatuose pradėti ikiteisminiai tyrimai. Falsifikatai išimti iš apyvartos net devyniose iš dešimties Lietuvos apskričių. Neseniai Kauno apygardos teismas atvertė šią net 24 tomų bylą.

Kaltinimai dėl didelio kiekio netikrų šimtinių pagaminimo bei platinimo pateikti vidurinį išsilavinimą turinčiam, dar neteistam 34 metų Vaclovui Kitliui ir metais jaunesniam vos aštuonias klases baigusiam jo pusbroliui Marijui Mačiui.

Pastarasis, būdamas 18-os, jau teistas už draugės sužalojimą (trenkė per galvą lygintuvu), o prieš teismui atverčiant šimtinių klastojimo bylą išgirdo dar vieną nuosprendį – už sukčiavimą. Už tai, kad su sėbrais iš Žemųjų Šančių apgaule išviliodavo iš žmonių, patikėjusių apie neva jų artimųjų padarytą avariją, dideles pinigų sumas, M.Mačiui skirta pustrečių metų laisvės atėmimo bausmė.

V.Kitlio teigimu, visą reikiamą informaciją, kaip pagaminti netikrus pinigus internete, jis radęs internete.

Nustatyta, kad per du 2009-ųjų pradžios mėnesius V.Kitlis pagamino mažiausiai 364 vienetus 100 nominalo litų klastočių. Tiek jų, turėjusių septynis skirtingus tos pačios AG serijos numerius, išimta iš apyvartos visoje Lietuvoje.

Kaip teisme pasakojo nukentėjusiuoju pripažintas vienos Kauno profesinio mokymo įstaigos vadovas, tokį „banknotą“ jis gavo kartu su alga. Tai paaiškėjo nuėjus į „Snoro“ banką mokėti mokesčių. Manoma, kad šį „banknotą“ įstaigos kasininkei galėjo įbrukti kažkas iš moksleivių, paprašęs iškeisti atneštas litų šimtines į 200 kupiūrą.

Su minėtu pedagogu V.Kitlis atsiskaitė tiesiog teismo salėje. Pedagogas neslėpė esąs maloniai nustebęs, bet dėl viso pikto pasitikslino, ar šį kartą banknotas tikras.

V.Kitlis teisme tvirtino pats nustojęs gaminti klastotes, o spausdintuvą išmetęs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius