-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 26 /19:08

Šiurpus įvykis Ruklos socialinių paslaugų centre: įsiveržęs klientas pjūklu sužalojo socialinę darbuotoją

Pirmadienio rytą į Rukloje veikiantį Jonavos rajono socialinių paslaugų centro padalinį įsiveržė pjūklu ginkluotas klientas. Išsiliejęs riksmais, jis metė į socialinę darbuotoją Liną D. pjūklą ir pasišalino. Moteriai buvo sužalota ranka.
Rukloje kliento užpulta socialinė darbuotoja: pjūklu sužalojo ranką
Rukloje kliento užpulta socialinė darbuotoja: pjūklu sužalojo ranką / Jonavos rajono socialinių paslaugų centro nuotr.

„Skaudi žinia. Socialiniai darbuotojai – profesionalūs, išlavinę, savo laiką ir širdį atiduodantys labiausiai pažeidžiamiems mūsų visuomenės grupės nariams žmonės. Deja, jie ne tik retai sulaukia padėkos žodžių, bet ir dažnai susiduria su klientų agresija. Šiandien darbo vietoje socialinės rizikos grupės kliento užpulta mūsų įstaigos darbuotoja.

Nuoširdžiai linkime jai kuo greičiau pasveikti ir įveikti patirtą traumą. Suteiksime visokeriopą pagalbą, kitoms padalinio darbuotojoms – užtikriname psichologinę pagalbą. Taip pat dėkojame policijos pareigūnams ir greitosios pagalbos medikams. Tikimės, kad užpuolikui bus pritaikytos adekvačios bausmės (gydymo) priemonės ir jis nekels grėsmės ne tik socialinėms darbuotojoms, bet ir kitiems seniūnijos gyventojams“, – tokį pranešimą socialiniame tinkle „Facebook“ pirmadienio popietę išplatino Jonavos rajono socialinių paslaugų centro administracija.

Atsinešė pjūklą

15min susisiekė su šio centro direktore Valentina Bereznaja-Demidenko. Pasak jos, pirmadienį 10.30 val. į Rukloje veikiantį centro padalinį įėjo apie dvejus metus pažįstamas klientas, socialinės rizikos grupei priskirtas asmuo. Tuo metu patalpoje buvo dvi socialinės darbuotojos, viena jų dirbti pradėjo visai neseniai.

„Buvo ir trečia moteris, kuri dirba su darbo biržos klientais. Dalijamės viena patalpa. Psichikos sutrikimų bei priklausomybę alkoholiui turintis klientas buvo pagautas pykčio priepuolio. Rankose jis laikė pjūklą. Kelias minutes rėkė. Mosikavo su tuo pjūklu. Darbuotojos ramiai klausėsi. Jokio konflikto nebuvo. Kalbėjo jis ir apie savo konfliktinius santykius su mama.

Galiausiai jis metė pjūklą į daugiau nei dešimt metų darbo patirties turinčią socialinę darbuotoją ir pataikė į ranką. Nustatyta durtinė žaizda. Metęs įrankį, jis pasišalino iš įvykio vietos“ – šiurpų nutikimą nupasakojo V.Bereznaja-Demidenko.

Pasak centro direktorės, šis alternatyvų gyvenimo būdą pasirinkęs klientas visad pasižymėjo agresyvumu. Ne kartą socialinės darbuotojos vežė jį ir į nakvynės namus, ir į ligoninę. Tačiau kelias dienas trunkantis gydymas problemos neišsprendė ir neišspręs.

„Pas mus kas antras klientas yra agresyvus. Dirbame būtent su tokia klientų grupe, – tai, kad pavojai – socialinių darbuotojų kasdienybė, patikino centro direktorė. – Toks atvejis, kai sužalojama darbuotoja, – pirmas. Šiaip grasinimų, kėdžių mėtymų ar stalų pastumdymų sulaukiame dažnai. O štai darbuotojai, kuri neturi dar patirties ir matė šį įvykį, – psichologinė trauma.“

VIDEO: Vaizdo kameros nufilmavo kaip pjūklu ginkluotas vyras Rukloje užpuolė socialinę darbuotoją

Nežino, kaip apsiginti

V.Bereznajos-Demidenko teigimu, šiuo metu Lina D. jau išleista iš ligoninės – gydosi namuose. Jai bei jos kolegėms pagalbą suteikė ir psichologai. Centro darbuotojos džiaugiasi, kad pjūklas neskriejo į galvos sritį, kad sužeista buvo tik ranka.

„Su tokia agresija ir tokiu įrankiu galėjo viskas baigtis ir daug blogiau. Baisiausia, kad priverstinio gydymo asmenims, turintiems psichikos sutrikimų, įstatymo mes neturime. Kuo toliau, tuo dažniau susiduriame su klientų agresija. Ir nieko negalime padaryti. Kaip pagalbos teikėjai turime būti įgalintojais, nors patys esame visiškai neįgalūs. Nežinome, ar turėtume dabar imtis papildomos apsaugos dėl savo padalinio darbuotojų. Gal tas žmogus paleistas norės atkeršyti. Bet kaip galime labiau apsisaugoti? Turime ir stebėjimo kameras įsirengę“, – svarstė centro, aptarnaujančio 7 000 klientų, vadovė.

Baisiausia, kad priverstinio gydymo asmenims, turintiems psichikos sutrikimų, įstatymo neturime. Kuo toliau, tuo dažniau mes susiduriame su klientų agresija.

Pabėgęs užpuolikas neilgai trukus buvo sulaikytas policijos pareigūnų. Jis neneigė to, kad užpuolė socialinę darbuotoją.

Sulaikė per 15 minučių

Kauno apskrities policijos duomenimis, kovo 26 d. apie 11.10 val. sulaukta pranešimo, kad viešuosius darbus seniūnijoje atliekantis asmuo žodinio konflikto metu metė rankinį pjūklą, kuris kliudė moters, gimusios 1968 metais, ranką.

1986 metais gimęs vyras buvo sulaikytas netoli įvykio vietos, greičiau nei per 15 minučių nuo tos akimirkos, kai buvo gautas pranešimas. Jam nustatytas 2,26 prom. girtumas.

Pradėtas ikiteisminis turimas dėl fizinio skausmo sukėlimo ar nežymaus sveikatos sutrikdymo. Vyrui gresia laisvės atėmimas iki vienerių metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius