-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skaistakalnio parke girtą vyrą užmušęs nepilnametis didžiavosi prieš draugus: „Koks jausmas gerti su žmogžudžiu?“

Panevėžio apygardos prokuratūra baigė ikiteisminį tyrimą ir į teismą perdavė baudžiamąją bylą, kurioje du jauni panevėžiečiai kaltinami itin žiauriu nusikaltimu iš chuliganiškų paskatų. Pernai rudenį Skaistakalnio parke jie mirtinai uždaužė nuolatinės gyvenamosios vietos neturintį Gintarą Katelę, o vėliau jo kūną įmetė į upelį.

Kaltinimai pareikšti dabar jau pilnametystės sulaukusiems panevėžiečiams Edvinui Mitkui ir Modestui Šmigelskui. Nusikaltimas plačiai nuskambėjo visuomenėje, kadangi buvo itin brutalus.

Mirtinai uždaužė tądien gimtadienį šventusį girtą vyrą

Jaunuoliai, neblaivūs eidami per Skaistakalnio parką, pastebėjo netoli pėsčiųjų tako gulintį 43 metų benamį ir jį suspardė. Palikę nejudantį žmogų, vaikinai nuėjo susitikti su draugais.

Maždaug po pusvalandžio grįždami atgal jie egzekuciją pratęsė, o vėliau aukos kūną įmetė į netoliese tekantį Žagienės upelį. 

Tomo Markelevičiaus nuotr./Orlandas Butkus
Tomo Markelevičiaus nuotr./Orlandas Butkus

Vėliau teismo medicinos ekspertai nustatė, kad aukai buvo suduota daugiau nei keliolika smūgių į galvą bei kitas kūno vietas. Žmogus mirė nuo sunkios galvos traumos. 

Duodami parodymus kaltinamieji teigė, kad taip pat svarstė versiją auką padegti, tačiau šio sumanymo jie neįgyvendino.

Jie mušė žmogų be jokios priežasties, buvo apsvaigę, veikė grupėje, norėjo pasirodyti vienas prieš kitą. Jie sudavė daug smūgių pagaliais – nemažiau kaip dvylika. Veiksmai buvo žiaurūs“, – sakė Panevėžio apskrities VPK Kriminalinės policijos sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos viršininkas Orlandas Butkus.

Ugniaus Mikaliūno nuotr./Kraupus radinys Panevėžio parke – nužudytas nusikalstamo pasaulio atstovas
Ugniaus Mikaliūno nuotr./Kraupus radinys Panevėžio parke – nužudytas nusikalstamo pasaulio atstovas
VIDEO: Nužudymas Skaistakalnio parke

Gyrėsi tapęs žudiku

Noras pasirodyti prieš draugus ir pritapti prie „chebros“ buvo aukščiau visko.

Po įvykdyto kraupaus nusikaltimo Edvinas Mitkus apie tai gyrėsi savo draugams ir girtaudamas su pažįstamais asmenimis tarsi didžiuodamasis jų klausė: „Koks jausmas gerti su žmogžudžiu“?

„Kitą dieną jie didžiavosi savo poelgiu ir gyrėsi draugams. Kaip rodo tyrimo duomenys, likę vieni jie jautė nusivylimą, jaudinosi dėl ateities, bijojo, kad nusikaltimas išaiškės, tačiau noras pasirodyti prieš draugus ir pritapti prie „chebros“ buvo aukščiau visko“, – teigė O.Butkus.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Teismas dėl benamio nužudymo
Tomo Markelevičiaus nuotr./Teismas dėl benamio nužudymo

Slėpė įkalčius ir jautė baimę

Anot O.Butkaus, nepilnamečiai susitarė, kad jei policija juos sulaikys, dėl nusikaltimo niekas neturi prisipažinti. Ryte budeliai pastebėjo, kad jų rankos kruvinos.

Nepilnamečiai taip pat plovė kruvinus drabužius, tačiau nepavykus to padaryti, rūbais atsikratė. Žudikai jautė, kad bus sulaikyti, o dėl savo įvykdytos veikos prisipažino jau per pirmą apklausą.

„Šis nusikaltimas, įvykdytas viešoje vietoje, tapo rezonansiniu. Dažnai būna nužudymai tarp sugėrovų įvykus konfliktui, o čia nusikaltimas įvykdytas prieš atsitiktinį asmenį viešoje vietoje. Mums šito nusikaltimo išaiškinimas turėjo didelę reikšmę. Džiaugiamės, kad pavyko išaiškinti nusikaltimą. Buvo dirbta kruopščiai, rasti visi įrodymai“, – tvirtino O.Butkus.

Policijai įvykį išaiškinti padėjo ir vieno asmens pamestas mobilusis telefonas. Dabar šis asmuo yra ne įtariamasis, o liudytojas. Išsiaiškinta, kad jis buvo susijęs su žudikais, bet benamio egzekucijoje nedalyvavo.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Orlandas Butkus (kairėje) ir Arvydas Gramba
Tomo Markelevičiaus nuotr./Orlandas Butkus (kairėje) ir Arvydas Gramba

Prašys griežčiausios bausmės

Panevėžio apygardos prokuratūros vyr. prokuroras Arvydas Gramba teigia, kad nepilnamečiai dėl jiems inkriminuojamos nusikalstamos veikos prisipažįsta visiškai, tačiau nenurodo jokių motyvų.

Palaikydamas teisme valstybinį  kaltinimą, abiems kaltinamiesiems prokuroras prašys skirti pačią griežčiausią bausmę. Tiesa, kadangi nusikaltimą jie abu įvykdė būdami nepilnamečiai (vienam iki pilnametystės buvo likęs mėnuo, o kitam – trys ), maksimali jiems gresianti bausmė  – iki 10 metų nelaisvės.

Žudikas Edvinas Mitkus taip pat įtariamas, kad kitą dieną po šio nusikaltimo viešoje vietoje, Liepų alėjoje sumušė trylikos metų mergaitę – spyriu į galvą parbloškė ją ant žemės, vėliau dar kelis kartus spyrė į galvą ir pilvą. Jis nusikaltimą įvykdė taip pat dėl chuliganiškų paskatų, tiesiog norėdamas pažeminti kitą žmogų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius