-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 03 /13:55

Skandalas Klaipėdos apygardos prokuratūroje: už ką prokuroras Aivaras Velutis gali būti „ištremtas“ į Visaginą?

„Yra tokios informacijos, kad Klaipėdos apygardos prokuratūros organizuotų nusikaltimų ir korupcijos prokuroras A.Velutis yra pažemintas pareigose dėl kažkokių tarnybinių nusižengimų ar net nederamų ryšių ir tyliai išsiunčiamas dirbti į Visaginą“, – 15min pranešė gerai informuotas šaltinis. Šią informaciją portalui 15min ketvirtadienį iš esmės patvirtino ir Generalinė prokuratūra (GP). Paaiškėjo, kad A.Velutį skandina jo teiktos neoficialios teisinės konsultacijos tam tikriems suinteresuotiems asmenims.
Aivaras Velutis
Teigiama, kad Aivaras Velutis diskreditavo prokuratūrą, tačiau žemesnes pareigas eiti, jei pats norės, jis galės. / 15min nuotr.

Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriuje (ONKTS) – radikalios ir kriminalinį prieskonį turinčios permainos.

Uostamiestyje tęsti prokuroro karjeros nebeturi galimybės ONKTS prokuroras Aivaras Velutis.

Faktiškai tai yra šio prokuroro pareigų pažeminimas, vykstantis Generalinės prokuratūros iniciatyva.

Dėl to jis nebegalės baigti palaikyti valstybinio kaltinimo šiuo metu Klaipėdos apygardos teisme vykstančiose dviejose svarbiose bylose – Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos korupcijos byloje ir Klaipėdose licėjaus byloje, primena portalas atviraklaipeda.lt.

Svarstoma, kad šių bylų nagrinėjimas teisme greičiausiai užtruks.

Neoficialiais duomenimis, prokuroras užsitraukė nemalonę, nes įsivėlė į tam tikrus ne visai legalius reikalus.

E.Pašilis skyrė tarnybinę nuobaudą

Klaipėdos apygardos prokuratūros prokuroras pažemintas pareigose, ketvirtadienį pranešime žiniasklaidai paskelbė GP.

Jame rašoma, kad generalinis prokuroras Evaldas Pašilis priėmė sprendimą skirti tarnybinę nuobaudą – pareigų pažeminimą Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorui A.Velučiui.

Šis sprendimas buvo priimtas gavus Vidaus tyrimų skyriuje atlikto tarnybinio patikrinimo išvadą bei teikimą dėl tarnybinės nuobaudos skyrimo.

Tarnybinis patikrinimas šių metų balandžio mėnesį buvo pradėtas gavus pradinius duomenis apie šio prokuroro veiksmus, galimai turinčius tarnybinio pažeidimo požymių.

Atlikus tarnybinį patikrinimą konstatuota, kad prokuroras A.Velutis padarė tarnybinį pažeidimą, o teikime dėl tarnybinės nuobaudos taikymo buvo pasiūlyta nuobauda – pareigų pažeminimas.

A.Velutis padarė šiurkštų tarnybinį pažeidimą, kuriuo pažemino prokuroro, kaip valstybės pareigūno, vardą, pakirto pasitikėjimą teisingumu Lietuvoje ir diskreditavo prokuratūrą.

Išvadoje nurodoma, kad A.Velutis, būdamas Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroru ir žinodamas prokurorui keliamus reikalavimus, numatytus Lietuvos Respublikos prokuratūros įstatyme ir Lietuvos Respublikos prokurorų etikos kodekse, sistemingai teikė tam tikriems suinteresuotiems asmenims kvalifikuotas teisines konsultacijas naudodamasis specifinėmis profesinėmis žiniomis ir tokiu savo elgesiu padarė šiurkštų tarnybinį pažeidimą, kuriuo pažemino prokuroro, kaip valstybės pareigūno, vardą, pakirto pasitikėjimą teisingumo vykdymu Lietuvoje ir diskreditavo prokuratūros, kaip valstybės institucijos, padedančios užtikrinti teisėtumą ir teismui vykdyti teisingumą, autoritetą.

Veiksmai nesuderinami su einamomis pareigomis

Vertinant tai, kad šis prokuroras dirba Klaipėdos apygardos Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriuje, kurio prokurorams keliami ypač aukšti tiek kompetencijos, tiek profesinės etikos reikalavimai, teikime nurodoma, kad konstatuoti A.Velučio veiksmai bei padarytas pažeidimas nesuderinami su jo einamomis pareigomis ir funkcijomis minėtame skyriuje.

Susipažinęs su tarnybinio patikrinimo išvada bei teikime dėl tarnybinės nuobaudos skyrimo nurodytais argumentais, generalinis prokuroras pasirašė įsakymą, kuriuo pripažino, kad prokuroras A.Velutis padarė tarnybinį pažeidimą, ir pritarė pasiūlytai tarnybinei nuobaudai.

15min primena, kad 2019 m. rugsėjo vidury Generalinis prokuroras E.Pašilis iš pareigų atleido Aidą Giniotį, ėjusį Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroro pareigas. A.Giniotis GP vadovybę užrūstino gavus duomenų, jog šis prokuroras galėjo neteisėtai teiki konfidencialią informaciją kai kuriems suinteresuotiems asmenims.

A.Velutis: „Priežastis reiktų ilgai aiškinti“

Kalbėdamas su „Atvira Klaipėda“, A.Velutis sakė gavęs siūlymą keisti darbovietę. Jis užsiminė, kad pažeminimo priežastis reiktų ilgai aiškinti, tačiau svarbiausia, anot jo, ne pareigos, o darbas.

A.Velutis užsiminė, kad pažeminimo priežastis reiktų ilgai aiškinti, tačiau svarbiausia, anot jo, ne pareigos, o darbas.

Visagine – laisva darbo vieta

Kol kas neaišku, į kokias žemesnes pareigas bus skiriamas prokuroras.

„Asmuo supažindinamas su įsakymu ir jam pateikiamos laisvos darbo vietos, šiuo atveju tai buvo apylinkės prokuroro darbo vieta Visagine“, – BNS sakė prokuratūros atstovė Elena Martinonienė.

Ji teigė, kad asmuo taip pat informuojamas, jog gali būti įsteigta darbo vieta arčiau jo gyvenamosios vietos.

Prokuroras taip pat informuojamas,kad į Visaginą kraustytis jam nebūtina: gali būti įsteigta darbo vieta arčiau jo gyvenamosios vietos.

„Jeigu asmuo nesutinka, tai tokia darbo vieta bus įsteigta, jeigu pažeminimas pareigose, tai jis turėtų tapti apylinkės (vietoje apygardos – BNS) prokuroru“, – kalbėjo E.Martinonienė.

Yra neblaivus įkliuvęs prie vairo

15min primena, kad prokuroras A.Velutis jau buvo sulaukęs kolegų ir visos visuomenės dėmesio ne iš gerosios pusės.

2014 metais balandį, vieną šeštadienį Klaipėdoje, reido metu, sustabdytas „Audi 80“ automobilis, vairuojamas tuomet 40-mečio Klaipėdos apygardos prokuratūros prokuroro A.Velučio. Neblaivus vairuotojas tuomet įpūtė 0,88 prom. alkoholio.

Maža to, vyras vairavo be automobilio techninės apžiūros talono. Už šiuos abu pažeidimus prokuroras buvo netekęs vairuotojo pažymėjimo, tačiau šis teisės pažeidimas jo karjerai iš esmės nepakenkė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius