Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 05 /20:55

Dėl Kauno nepilnamečių tardymo izoliatoriuje kalinto pedofilo – tarnybinis patikrinimas, nušalintas vadovas

15min sulaukė informacijos, kad Kauno nepilnamečių tardymo izoliatoriuje-pataisos namuose veikiančiame resocializacijos centre kartu su paaugliais laiką leido ir už seksualinius nusikaltimus prieš nepilnamečius nuteistas Leonas Žukas. Įstaigos vadovybė tikina, kad tai buvo laikinai, kol buvo suremontuotos patalpos. Pabrėžiama, kad tiesioginio kontakto su paaugliais šis kalinys neturėjo. Trečiadienio vakarą pranešta, kad įstaigai laikinai vadovavęs direktoriaus pavaduotojas Vilmantas Dambrauskas nušalintas nuo pareigų.
Kauno nepilnamečių tardymo izoliatorius - pataisos namai
Kauno nepilnamečių tardymo izoliatorius - pataisos namai / Augusto Didžgalvio nuotr.

Apie šią susiklosčiusią situaciją 15min pranešė skaitytojas. Pasak jo, Kauno nepilnamečių tardymo izoliatoriuje-pataisos namuose, resocializacijos 5-ajame skyriuje kartu su nepilnamečiais nuteistaisiais įkalinimo bausmę atlieka ir pilnametis nuteistasis Leonas Žukas. Jis nuteistas už kelių nepilnamečių išprievartavimą.

„Kaip su Kalėjimų departamento ir teisingumo ministro žinia tai galėjo nutikti? Kaip po naujos reformos tvarkos galėjo būti perkeltas į nepilnamečių resocializacijos centro bendras patalpas ir paskirtas atlikti bausmės laiką kartu toks nuteistasis? Ir dar suteiktas jam besargybinio statusas, tai yra jis gali laisvai niekieno neprižiūrimas išeiti dirbti su nepilnamečiais nuteistaisiais, su jais turėti tiesioginį kontaktą. Kas iš aukščiausių viršininkų galės prisiimti atsakomybę įvykus beprecedentiniam įvykiui įstaigoje, jei nuteistasis sugalvos pakartoti nusikaltimą, už kurį jau yra nuteistas?“ – klausimus kėlė skaitytojas.

Delfi žiniomis, iki suėmimo Šiauliuose gyvenęs L.Žukas anksčiau yra dirbęs policijoje, studijų laikais yra atlikęs praktiką vaikų globos namuose.

Kaip 15min informavo laikinai Kauno nepilnamečių tardymo izoliatoriui-pataisos namams vadovaujantis direktoriaus pavaduotojas Vidmantas Dambrauskas, šiuo metu L.Žukas atlieka bausmę dėl dar 2007 m. įvykdytų nusikaltimų – teismas jam yra skyręs šešiolikos metų laisvės atėmimo bausmę, į laisvę jis išeiti turėtų 2023 m.

Prieš seksualiai išnaudodamas nepilnamečius, jis, teisėsaugos duomenimis, pirma juos apsvaigindavo alkoholiu.

Paaugliai darė, ką norėjo

Kad minėti įvykiai gali pasikartoti ir iš esmės situacija gali būti nekontroliuojama, anot į redakciją besikreipusio skaitytojo, įrodo visai neseni įvykiai, kai keli resocializacijos centre bausmę atliekantys nepilnamečiai laisvai naudojosi jiems uždraustais daiktais – nelegaliais būdais gautu mobiliuoju telefonu, internetu. Taip pat jie rūkė cigaretes savo gyvenamuosiuose kambariuose, kuriuose atlieka bausmę. Visa tai buvo transliuojama viešoje erdvėje tiesiogiai. Nepilnamečiai didžiavosi, kad yra nuteisti už vagystę ir žmogžudystę.

„Po reformos bausmę su nepilnamečiais kartu atlieka tiek arešto bausmę atliekantys, tiek teisti pilnamečiai vyrai, nuteisti už įvairius BK straipsnius. Jie gali daryti nepilnamečiams įtaką“, – teigė viešai neprisistatęs skaitytojas.

Tokia situacija – laikina

Dėl šios situacijos 15min kreipėsi į Kauno nepilnamečių tardymo izoliatoriaus-pataisos namų vadovybę. Pasak jos, šiuo metu įstaigoje iš viso laikomi 103 nuteistieji: 2 nepilnamečiai, atliekantys arešto bausmę; 12 nepilnamečių, kuriems paskirta kardomoji priemonė – suėmimas; 2 nepilnamečiai, atliekantys laisvės atėmimo bausmę; 89 pilnamečiai, atliekantys laisvės atėmimo bausmę; 54 – asmenys, atliekantys arešto bausmę; 1 asmuo gyvena kamerų tipo patalpose.

Atsiųstame įstaigos paaiškinime teigiama, kad vadovaujantis Bausmių vykdymo kodekso 70 str. (nuteistųjų atskiras arba izoliuotas laikymas pataisos įstaigose) iš Vilniaus pataisos namų į Kauno nepilnamečių tardymo izoliatorių-pataisos namus (Kauno NTI-PN) buvo perkelti 32 nuteistieji. Perkelti į Kauną jie, o kartu – ir L.Žukas, praėjusių metų lapkritį. Socializacijos centre nuteistasis, su dar vienu kalinčiuoju, atsidūrė tik praėjusią savaitę, tuomet kai jam buvo suteikta teisė dienomis išeiti į laisvę dirbti. Kaip paaiškino V.Dambrauskas, resocializacijos centre, kuris skirtas nepilnamečiams, nebuvo nė vieno nepilnamečio, jauniausiam ten laiką leidžiančiajam – 19 metų.

„Įstatymas leidžia nepilnamečių įkalinimo įstaigoje laikyti pilnamečius, kurie nusikaltimą padarė dar būdami nepilnamečiai, iki jiems sukaks 24-eri. Tokia teisė suteikta tik už gerą elgesį ir jei jie pas mus pradėjo vykdyti bausmę. Tokių asmenų resocializacijos centre buvo 10. L.Žukas ir dar vienas suaugęs kalinys, kalintis ne už seksualinius nusikaltimus, ten buvo atkelti laikinai. Mes juos ruošėmės greitai perkelti, kai tik bus įrengtos jiems dviems skirtos patalpos. Perkėlimas įvyko vakar vakare (vasario 4 d. - aut. past.). Tiems dviems kaliniams patalpas įrenginėjom dėl to, kad jie turi teisę išeiti į laisvę dirbti. Kyla tikimybė įsinešti draudžiamus daiktus, tad kad nebūtų jokio sąlyčio su kitais kalinčiaisiais“, – teigė V.Dambrauskas.

Jis dar kartą pabrėžė, kad nuo pervežimo iš Vilniaus į Kauną L.Žukas neturėjo jokios galimybės kontaktuoti su nepilnamečiais asmenimis. Šis nuteistasis buvo laikomas tardymo izoliatoriaus 6-jame aukšte, o nepilnamečiai areštantai ir sulaikytieji – 4-jame aukšte. Resocializacijos centras veikia visai kitame pastate.

„Kauno NTI-PN vadovybė, atsižvelgdama į tai, kad nuteistasis atitinka įstatymuose nustatytus reikalavimus, leidžiančius suteikti teisę be sargybos arba be palydos išvykti už pataisos įstaigos teritorijos ribų bei vadovaudamasi Bausmių vykdymo kodekso nuostatomis, priima sprendimus dėl minėtos (tokios) teisės suteikimo.

Iki bus suremontuotos bei įrengtos gyvenamosios patalpos, skirtos gyventi suaugusiems nuteistiesiems, kuriems suteikta teisė be sargybos arba be palydos išvykti už pataisos įstaigos teritorijos ribų, jie laikinai gali būti perkelti į Resocializacijos 5 skyriaus patalpas, kuriose gyvena iš pataisos namų perkelti nepilnamečiai nuteistieji, užtikrinant nuolatinę fizinę apsaugą ir vykdant nuotolinę stebėseną. Todėl nuteistasis jam paskirtoje gyvenamojoje patalpoje yra izoliuotas ir neturi galimybės fiziniam kontaktui su nepilnamečiais nuteistaisiais“, – rašoma ir 15min įstaigos atsiųstame atsakyme.

Kauno NTI-PN Resocializacijos 5-ajame skyriuje šiuo metu iš viso gyvena 12 nuteistųjų, už gerą elgesį perkeltų iš pataisos namų. Visi šie nuteistieji yra pilnamečiai, iš kurių jauniausiam yra 19 metų.

„Paminėtina, kad šiame skyriuje priežiūros poste nuolatos budi pareigūnas, gyvenamųjų patalpų koridorius nuolatos stebimas vaizdo kameromis. Artimiausiu metu, baigus įrengti gyvenamąsias patalpas suaugusiems nuteistiesiems, kuriems suteikta teisė be sargybos arba be palydos išvykti už pataisos įstaigos teritorijos ribų, nuteistieji bus perskirstyti ir perkelti į įrengtas gyvenamąsias patalpas, esančias pataisos namų teritorijoje, toliau užtikrinant jų visišką izoliaciją ir fizinį kontaktą nuo kitų įstaigoje laikomų asmenų“, – toliau rašoma laiške.

Viešą šou surengę nuteistieji izoliuoti

Kauno NTI-PN administracija teigia disponuojanti informacija apie tai, kad įstaigos Resocializacijos 5-ojo skyriuje gyvenantys nuteistieji naudojosi jiems neleistinais turėti daiktais (mobiliojo ryšio telefonu) ir tiesioginiame eteryje „YouTube“ kanale bendravo su kitais asmenimis. Įstaigos administracijai tik gavus šią informaciją, minėto skyriaus nuteistieji nedelsiant buvo izoliuoti ir perkelti į pataisos namų kamerų tipo patalpas. Šiems nuteistiesiems sausio 27 dieną buvo atimta teisė be sargybos arba be palydos išvykti už pataisos įstaigos teritorijos ribų. Dėl šio įvykio atliekamas tarnybinis tyrimas.

„Į įstaigos Resocializacijos 5-ą skyrių perkeliami nuteistieji, kurie savo elgesiu buvimo pataisos namuose metu stengėsi taisytis, dirbti, mokytis, dalyvauti įvairiose socialinės reabilitacijos programose. Įstaigos administracija, vykdydama nuteistųjų resocializacijos procesą, išreikšdama pasitikėjimą jaunuoliais, suteikia jiems teisę be sargybos arba be palydos išvykti už pataisos įstaigos teritorijos ribų ir gyventi Resocializacijos 5-ame skyriuje. Darbas ir mokslas – svarbiausi nuteistojo resocializacijos kriterijai, kuriais nuteistieji skatinami ir mokomi laisvėje gyventi sąžiningai, gauti pajamas teisėtu būdu, motyvuojami nenusikalsti. Vienas nuteistasis, dirbęs įmonėje veikiančioje už pataisos įstaigos teritorijos ribų, darbdavio įvertintas kaip vienas geriausių darbuotojų.

Deja, kartais nutinka, kad nuteistieji, kurie rodo teigiamus pokyčius, resocializacijos procese suklumpa ir praranda įgytą pasitikėjimą bei sąlyginę laisvę. Nuteistajam asmeniui, dalyvaujančiam resocializacijos procese, formuojama atsakomybė ir įgūdis suprasti, kad atlikęs neteisėtą veiksmą jis praranda tam tikras savo teises, o elgdamasis pagal visuotinai pripažintas taisykles – jos jam suteikiamos. Šis procesas labai kruopštus ir reikalaujantis ne tik kantrybės ir pastangų, bet ir visuomenės palaikymo“, – rašoma paaiškinime.

Laikinasis vadovas nušalintas, įstaigoje – tarnybinis patikrinimas

Kalėjimų departamentas trečiadienį nutarė laikinai perimti vadovavimą Kauno nepilnamečių tardymo izoliatoriui-pataisos namams, o įstaigai laikinai vadovavusį direktoriaus pavaduotoją V.Dambrauską nuo ketvirtadienio nušalinti nuo pareigų bei pradėti tarnybinį patikrinimą, pranešė Kalėjimų departamentas.

„Siekiant objektyviai ištirti nuteistojo perkėlimo ir laikymo aplinkybes bei pagrįstumą, Kalėjimų departamente pradėtas tarnybinis patikrinimas. Nustačius veiklos spragas ar neįvertintus galimus rizikos faktorius bus priimti griežti sprendimai“, – rašoma Kalėjimų departamento pranešime.

Jame taip pat teigiama, kad departamento direktorius Virginijus Kulikauskas, įvertinęs padėtį, nušalino laikinai įstaigos vadovo pareigas ėjusį direktoriaus pavaduotoją Vilmantą Dambrauską.

Jį, kaip rašo BNS, laikinai pakeis įstaigos Saugos valdymo skyriui vadovaujantis Linas Šeštokas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius