Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skandalas teisme byloje dėl gėjų diskriminacijos (atnaujinta 16.38 val.)

Interneto svetainės „Antipederastizacija Lietuvoje“ įkūrėją Edmundą Girskį ginantis advokatas pareikalavo išnešti teismo salėje kabančią Europos Sąjungos (ES) vėliavą, nes ES esą yra propaguojamos homoseksualų teisės ir teisėjų sprendimas gali būti šališkas.
ES vėliava, dėl kurios kilo skandalas.
ES vėliava, dėl kurios kilo skandalas. / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

Ketvirtadienį Vilniaus apygardos teismas pradėjo nagrinėti vilniečio 24 metų E.Girskio apeliacinį skundą baudžiamojoje byloje, kurioje interneto svetainės „Antipederastizacija Lietuvoje“ įkūrėjas yra nuteistas už nesantaikos kurstymą ir diskriminaciją.

Šios dienos posėdis prasidėjo netikėtu akibrokštu. Kaltinamąjį ginantis žinomas advokatas Nerijus Ulčinas, pagarsėjęs itin drąsiais pareiškimais kitoje diskriminacinėje byloje (V.Iljinych prieš Berneen – aut. past.), pareikavo išnešti teismo salėje kabančią mėlyną su žvaigždutėmis vėliavą.

„Prašau nukabinti teismo salėje kabančią ne Lietuvos Respublikos vėliavą. Ši byla yra politinė, žmogus yra baudžiamas už tai, kad pasipriešino homoseksualizmo propagandai. O Europos Sąjungoje homoseksualizmo propaganda yra labai mėgstama“, – pareiškė N.Ulčinas.

Teisininkas nuogąstavo, jog posėdžių salėje kabanti ES vėliava gali simbolizuoti išankstinę teismo poziciją šiame, N.Ulčino žodžiais tariant, politiniame procese.

Toks advokato akibrokštas ne juokais užpykdė bylą nagrinėjančios teisėjų kolegijos pirmininką Ryšardą Skirtuną, kuris leido suprasti, kad apie vėliavos išnešimą negali būti nė kalbos.

Advokatui – griežtas įspėjimas

Teisėjas pirmiausia priminė, jog Teismų įstatyme nenumatytas draudimas posėdžių salėje iškelti ES vėliavą.

Įstatymo straipsnyje, kuriame kalbama apie teismo posėdžių salės simboliką ir dalyvių skiriamuosius ženklus, rašoma, jog „Teismo posėdžių salėje turi būti Lietuvos valstybės vėliava ir Lietuvos valstybės herbas“, tuo tarpu apie kitų šalių ar organizacijų simboliką nekalbama.

„Visiems noriu pasakyti: nėra teisme nagrinėjama jokia politinė byla! Mes nagrinėjame skundą, kuris yra pateiktas baudžiamojoje byloje“, – griežtu tonu pareiškė teisėjas R.Skirtunas.E.Girskis yra viešai paraginęs sutrukdyti gėjams išskleisti Vilniuje jų vėliavą, prie protesto jis kvietė prisijungti visus manančius, jog Lietuvoje ne vieta rengti šventes ir paradus „homoseksualistams, pedofilams, lesbietėms ir kitiems iškrypėliams.“

Jis įspėjo advokatą, kad šis neklaidintų proceso dalyvių ir žiūrovų. Beje, palaikyti E.Girskio šiandien į teismą atvyko keliolikos jaunuolių grupė.

Gavo baudą, neteko kompiuterio

Pirmosios instancijos teisme apie jam skirtą 1040 litų baudą ir kompiuterio konfiskavimą sužinojęs E.Girskis skundu reikalauja ankstesnį nuosprendį pripažinti neteisingu ir neteisėtu.

Teigiama, jog vaikinas nedarė to, už ką yra nuteistas – nekurstė neapykantos ir juo labiau nieko nediskriminavo.

Anksčiau teisme E.Girskis yra aiškinęs, jog savo svetainės lankytojų neskatino rašyti neapykantą kurstančių komentarų, o tik siekė ginti krikščioniškąsias vertybes Lietuvoje, norėjo, kad internautai rašytų eilėraščius ir maldas.

Kaip žinoma, bylą E.Girskiui teisėsauga iškėlė reaguodama į Tolerantiško jaunimo asociacijos skundą. E.Girskis „Antipederastizacija Lietuvoje“ svetainę įkūrė 2007-ųjų gegužę, Tarptautinio lesbiečių ir gėjų kultūros tinklo seminaro Vilniuje išvakarėse, kai homoseksualai prie Vilniaus savivaldybės planavo iškelti savąją vaivorykštės vėliavą.

E.Girskis viešai paragino sutrukdyti šį gėjų susibūrimą, prie protesto jis kvietė prisijungti visus manančius, jog Lietuvoje ne vieta rengti šventes ir paradus „homoseksualistams, pedofilams, lesbietėms ir kitiems iškrypėliams.“

Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Palaikyti E.Girskio į teismą atvyko būrys jaunuolių.
Palaikyti E.Girskio į teismą atvyko būrys jaunuolių.

Prašo kreiptis net į KT

Maža to, advokatas N.Ulčinas dabar reikalauja teisėjų kolegijos kreiptis į Konstitucinį teismą ir prašyti išaiškinimo, ar Baudžiamojo kodekso 170 straipsnis „Kurstymas prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę“ apskritai neprieštarauja Lietuvos Konstitucijai.

Šiame straipsnyje teigiama, jog tas, kas viešais pareiškimais žodžiu, raštu ar panaudodamas visuomenės informavimo priemonę tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ar kurstė diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, yra baustinas laisvės atėmimu iki dvejų metų.

E.Girskis su savuoju gynėju teisme išsireikalavo, kad apeliacinės instancijos procese ne tik būtų vertinama byloje jau surinkta medžiaga, bet ir iš naujo tiriami įrodymai.

Apeliantai pasiekė, kad į kitą teismo posėdį būtų kviečiama specialistė, analizavusi E.Girskio svetainės komentarų turinį.

Anot advokato N.Ulčino, teismas atsižvelgė į tai, kaip specialistė įvertino svetainėje parašytus internautų komentarus, tačiau visiškai nenagrinėjo paties E.Girskio teksto.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Donorystės akcija
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./E.Girskis yra dalyvavęs neatlygintinos kraujo donorystės akcijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius