Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 07 /15:02

Slapta muitinės operacija Vilniuje: oro uoste sulaikė latvį, skrandyje gabenusį kokainą

Sekmadienį Vilniaus oro uoste buvo sulaikytas Latvijos pilietis, kuris skrandyje gabeno didelį kiekį narkotikų. Kurį laiką jis buvo saugomas neatskleidžiamoje vietoje, kur teko palaukti, kol natūraliu būdu pasišalins prarytos kapsulės.
Bylos įkalčiai
Bylos įkalčiai / MKT nuotr.

Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnai latvį sulaikė sekmadienį Vilniaus oro uoste. Jis buvo nugabentas į neatskleidžiamą ligoninę, kurioje buvo laukiama, kol narkotikai pasišalins natūraliu būdu.

Pareigūnai iškart įtarė, kad vyras yra prarijęs apie šimtą kapsulių su kokainu, bendras kvaišalų kiekis gali siekti mažiausiai 0,7 kg.

15min žiniomis, sulaikytasis keleivis atvyko orlaiviu iš Prancūzijos. Kur buvo pirminis šio kokaino kontrabandos kelio punktas, kol kas dar tiriama.

Atskrido iš Paryžiaus

Pranešimą apie tai, kad Vilniaus oro uoste muitinės pareigūnai sulaikė kokaino kontrabandos kurjerį, kuris narkotikus gabeno vidaus organuose, antradienį popiet paviešino ir Muitinės kriminalinė tarnyba.

Lietuvos muitininkai kartu su Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnais, sekmadienį, birželio 5 d., Vilniaus oro uoste sulaikė kokaino kontrabandą. Narkotikai aptikti iš Prancūzijos į Lietuvą atskridusio Latvijos piliečio vidaus organuose. Preliminariais duomenimis minėtas asmuo, prarijęs, gabeno apie 90 vnt. kapsulių, su maždaug 720 g kokaino.

MKT nuotr./Bylos įkalčiai
MKT nuotr./Bylos įkalčiai

Vilniaus teritorinės muitinės oro uosto pareigūnai, drauge su pasieniečiais sekmadienį, apie 14 val., patikrino į Vilniaus oro uostą reisu iš Paryžiaus atskridusį Latvijos pilietį.

Tikrino pagal rizikos analizę

Tikrinimas vyko atlikus rizikos analizę – šis keleivis į Lietuvą iš Prancūzijos atvyko su persėdimu, be bagažo, prieš tai apsilankęs vienoje iš Pietų Amerikos valstybių. Ne paslaptis, jog būtent iš šio regiono įvairiais tiesioginiais ir netiesioginiais būdais į Europos valstybes gabenama kokaino kontrabanda.

Tikrinimo metu ant asmens drabužių radus kokaino pėdsakų, pareigūnai keleivį sulaikė ir detaliam patikrinimui nuvežė į vieną iš sostinės medicinos įstaigų. Atlikus kompiuterinę tomografiją, nustatyta, jog žmogaus žarnynas pilnas svetimkūnių, įtariama – kapsulių su kokainu. Preliminariais duomenimis, iš viso tokiu būdu keleivis gabeno apie 90 vnt. kapsulių su maždaug 720 g kokaino.

Įtariamo narkotikų kurjerio gyvybei pavojus negresia – medikai jo kraujyje neaptiko kokaino pėdsakų.

Tai labai pavojingas kvaišalų gabenimo būdas: žinomas ne vienas atvejis, kai Lietuvos ar užsienio piliečiai žūva, praplyšus tokiai kapsulei. Pagal nepatvirtintą informaciją šių metų pradžioje Surinamo pasienyje buvo aptiktas tokiu būdu žuvusio Lietuvos piliečio, Vilniaus gyventojo, kūnas.

Šiuo atveju įtariamo narkotikų kurjerio gyvybei pavojus negresia – medikai jo kraujyje neaptiko kokaino pėdsakų.

Muitinės kriminalinės tarnybos (MKT) Vilniaus skyriuje pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl narkotikų kontrabandos, tyrimui vadovauja Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorai.

Kvaišalų kontrabandininkui gresia griežta atsakomybė – už labai didelio kiekio narkotinių medžiagų gabenimą įstatyme numatyta 10 – 15 metų laisvės atėmimo bausmė.

Pirmasis kvaišalų įvežimo atvejis tokiu būdu (vidaus organuose) Lietuvoje buvo nustatytas lygiai prieš 20 metų. 2002–aisiais MKT pareigūnai Vilniaus oro uoste iš Amsterdamo grįžusio asmens skrandyje aptiko apie 300 gramų kokaino, primenama pranešime.

Nigerietis skrandyje gabeno virš kilogramo kokaino

Skrandyje narkotikus gabenantys kurjeriai Lietuvoje sulaikomi labai retai. 2010 m. Vilniaus oro uoste pasieniečiai sulaikė nigerietį, skrandyje gabenusį apie kilogramą kokaino. Iš Frankfurto atskridęs narkotikų kurjeris kvaišalus prarijo plastmasinėse kapsulėse.

Nigerietis greitosios pagalbos automobiliu buvo nuvežtas į ligoninę. Medikai iš skrandžio išplovė apie 100 plastikinių kapsulių. Paaiškėjo, kad jis iš viso buvo prarijęs 1 kilogramą 250 gramų kvaišalų.

Gabenimas pasibaigė mirtimi

2002 m. vasarą iš Kolumbijos į Vilnių narkotikų kurjeris Audrius Audickas skrido jau su narkotikais skrandyje. Jie buvo patalpinti į specialias nelaidžias kapsules.

Tačiau viskas ėjosi ne pagal planą. Grįžęs vyras negalėjo išsituštinti, jo sveikata pašlijo. Narkotikų verslo organizatoriai Lazdynų ligoninėje užsakė skubią neteisėtą A.Audicko operaciją. Jos metu apie 0,75 kg kvaišalų siunta iš organizmo išimta ir atiduota E.Bilinskui, tačiau kurjeris po kelių dienų vis dėlto mirė.

Vėliau narkotikų kontrabandą organizavusios gaujos lyderiai buvo nuteisti 11 metų kalėti.

Kurjerį išgelbėjo medikai

Dar viena 2002 m. narkotikų gabenimo skrandyje istorija tik per plauką pasibaigė laimingai. Iš Venesuelos į Vilnių atskridusį G.Slušnį muitininkai įtarė gabenant narkotikus. Tačiau atlikę daiktų patikrą jie nieko draudžiamo neaptiko.

Vis dėlto muitininkai buvo atkaklūs ir įtariamąjį nuvežė į ligoninę. Čia jo skrandyje aptikti svetimkūniai. Skrandyje buvo 114 prezervatyvų su kokainu, bendras jo svoris viršijo 400 gr. Tuomet medikai teigė, kad sulaikymas G.Slušniui išgelbėjo gyvybę. Dalis paketų buvo aptirpę nuo ilgai juos ėdusių skrandžio sulčių, todėl įtarta, jog kokaino jau patekę į kurjerio kraują. Kurjeris iškart buvo paguldytas į tos pačios ligoninės Toksikologijos bei intensyvios terapijos skyrių, o po kurio laiko sėkmingai sėdo į teisiamųjų suolą.

Narkotikus skrandyje aptiko medikai

2013 m. į Jonavos ligoninę dėl skausmų pilve kreipėsi vyras. Atlikus medicininį tyrimą, nustatyta, kad jo skrandyje yra svetimkūnių. Po operacijos iš skrandžio išimti 44 ovalo formos paketėliai su neaiškios kilmės medžiaga.

Policija tuomet įtarė, kad tai narkotinės medžiagos ir pradėjo tyrimą.

Panaši byla narpliojama Šiaulių teisme

Viena gyvybei pavojingu būdu gabentų narkotikų byla pastaruoju metu kaip tik narpliojama Šiaulių teisme.

Teismui perduota baudžiamoji byla dėl prekybos žmonėmis ir neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis, neseniai pranešė Lietuvos Respublikos prokuratūra.

2017 metų pavasarį 5 kaltinamieji (Šiaulių, Tauragės ir Telšių m. gyventojai, gim. 1996 m., 1988 m., 1971 m., 1977 m., 1983 m.) galimai verbavo socialiai pažeidžiamus asmenis nusikalstamai veikai vykdyti – narkotinių medžiagų gabenimui į užsienį. Kvaišalai buvo gabenami asmens gyvybei pavojingu būdu – užverbuotų asmenų skrandyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius