Šnipinėjimu įtariamas A.Paleckis teisme veržiasi į laisvę, prokuratūra siūlo tęsti suėmimą

Šiaulių apygardos teismas trečiadienį išklausė šnipinėjimu kaltinamo politiko Algirdo Paleckio gynėjų ir prokuroro argumentus dėl tolimesnio jo suėmimo, o sprendimą skelbs ketvirtadienį.
Algirdo Paleckio teisme
Algirdo Paleckio teisme / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Šiaulių teismas ketvirtadienį skelbs sprendimą dėl A.Paleckio tolimesnio suėmimo.

„Sprendimą dėl kardomosios priemonės teismas skelbs rytoj. Buvo išklausyti gynėjų pasisakymai, buvo išklausytas prokuroras, dabar teismas išėjo rašyti sprendimo“, – trečiadienį po teismo posėdžio BNS sakė teismo atstovas Vytautas Jončas.

Pasak jo, A.Paleckis prašė nebetęsti suėmimo, o prokurorai siekė pratęsti suėmimą dar trims mėnesiams.

„A.Paleckio ir jo gynėjai prašė nebetęsti suėmimo ir skirti švelnesnę kardomąją priemonę, o prokuroras prašė netenkinti tokių prašymų ir pratęsti suėmimo terminą trims mėnesiams“, – BNS patvirtino V.Jončas.

A.Paleckis laikomas suimtas nuo 2018 metų spalio, pastarąjį kartą suėmimas jam pratęstas pernai gruodį. A.Paleckis savo kaltės nepripažįsta.

Jis kartu su verslininku Deimantu Bertausku kaltinamas šnipinėjimu kitos valstybės naudai, veikiant organizuotoje grupėje.

Bylą nagrinėti Šiauliuose kovo pradžioje paskyrė Lietuvos apeliacinis teismas, po to, kai nuo bylos nusišalino Vilniaus apygardos teismas.

Pasak Generalinės prokuratūros, ikiteisminio tyrimo metu surinkti duomenys leidžia pagrįstai teigti, kad nusikalstama veika galėjo vykti nuo 2017 metų vasario iki 2018 metų spalio.

Tuo metu, anot prokurorų, kaltinamieji, veikdami organizuotoje grupėje su Rusijos žvalgybos darbuotoju ir kitais Rusijos piliečiais, vienas iš kurių teismo pripažintas kaltu Sausio 13-osios byloje, Lietuvoje už piniginį bei kitokį atlygį galbūt rinko Rusijos žvalgybą dominančią informaciją.

Kaip kitoks atlygis nurodoma pagalba užmezgant kontaktus su Rusijos politinės partijos atstovais, siekiant vienos iš Lietuvos registruotų partijų finansavimo, taip pat – pagalba užmezgant verslo kontaktus.

Kaltinamiesiems, kaip teigia prokuratūra, buvo suformuotos užduotys rinkti informaciją apie Sausio 13-osios tyrusius pareigūnus ir teisėjus, taip pat informaciją apie kitas su Rusijos agresija prieš Lietuvą 1990-1991 metais susijusias bylas.

Be kita ko, kaltinamieji turėjo surasti Lietuvos institucijose dirbančių asmenų, kurie už neteisėtą piniginį atlygį Lietuvos teisėsaugos institucijoms pateiktų tikrovės neatitinkančią informaciją apie Sausio 13-osios byloje nuteisto Jurijaus Melio sveikatos būklę – buvo siekiama, kad tai turėtų įtakos jam skirto suėmimo pakeitimui į švelnesnę kardomąją priemonę ar kitaip palengvinti J.Melio kalinimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius