Sovietine karo technika susidomėjusiam vyrui iš Mažeikių – 75 eurų bauda už paveikslėlius feisbuke

Nubaustas vyras iš pareigūnų išgirdo, kad jie paprastai po „Facebook“ tinklą nenaršo ir neieško, kas, kur ir kokią nuotrauką patalpino. Tačiau šiuo atveju policija gavo skundą dėl viešo komunistinių simbolių demonstravimo. Iš Mažeikių kilęs 34 metų vyras, kad būtų pigiau, suskubo sumokėti baudą, tačiau iki šiol nesijaučia nubaustas pelnytai.
Raimondo profilyje socialiniame tinkle
Raimondo profilis socialiniame tinkle / Atvaizdas iš „Facebook“

Kaune pastaruoju gyvenantis Raimondas K. (pavardė redakcijai žinoma) svarsto taip: „Aš suprasčiau, jei išeičiau į gatvę su tarybine ar fašistine vėliava ir kažką šūkaučiau. Bet šiuo atveju aš, kaip gimęs tarybiniais laikais, domiuosi sovietiniais lėktuvais, kita karine technika, dalinuosi feisbuke informacija su bendraminčiais, bet jokios propagandos neskleidžiu, nieko nekurstau. Tai ar dėl to reikia bausti?“

Kai buvo iškviestas pasiaiškinti į Mažeikių rajono policijos komisariatą, Raimondas sužinojo, kad dėl jo „Facebook“ profilio buvo gautas skundas per e.policijos sistemą.

Vyras neslėpė, kad savo socialinio tinklo profilį buvo „papuošęs“ sovietinės simbolikos paveikslėliais. Pareigūnai šį faktą užfiksavo ir surašė pažeidimų protokolą. Tyrėjas taip pat minėjo, kad baudos galima sulaukti už „Skype“ ar net „Gmail“ apipavidalinimą draudžiamais simboliais, nes tuos profilius gali matyti kiti interneto naudotojai.

Iš savo feisbuko Raimondui geranoriškai rekomenduota sovietinius paveikslėlius išsitrinti, „jei nenori turėti rimtesnių problemų su saugumu“. Vyras patarimo paklausė.

Jis džiaugiasi, kad to pakako, kompiuterio konfiskavimas šiuo atveju negrėsė. Be to, Raimondas suskubo pasinaudoti galimybe sumokėti pusę minimalios baudos – skubiai pervedė 75 eurus.

Suprasti akimirksniu

  • Administracinių nusižengimų kodekso 524-o straipsnio punktai reglamentuoja Nacistinių ar komunistinių simbolių platinimą ar demonstravimą.
  • 1. Nacistinės Vokietijos, SSRS ar Lietuvos SSR vėliavos ar herbo, vėliavų, ženklų ar uniformų, kurių sudedamoji dalis yra nacistinės Vokietijos, SSRS ar Lietuvos SSR vėliava ar herbas, nacistinių ar komunistinių organizacijų simbolių ar uniformų, nacistinės Vokietijos, SSRS ar Lietuvos SSR vėliavos ar herbo, nacistinės svastikos, nacistinio SS ženklo, sovietinio kūjo ir pjautuvo ženklo, sovietinės raudonos penkiakampės žvaigždės ženklo pagrindu sudarytų vėliavų ar ženklų, atsakingų už Lietuvos gyventojų represijas Vokietijos nacionalsocialistų ar SSRS komunistų partijos vadovų atvaizdų platinimas, naudojimas susirinkimuose ar kituose masiniuose renginiuose arba kitoks demonstravimas, nacistinės Vokietijos, SSRS ar Lietuvos SSR himno viešas atlikimas užtraukia baudą nuo 150 iki 300 eurų.
  • 2. Pagal šį straipsnį neatsako asmenys, kurie padaro šio straipsnio 1 dalyje nurodytas veikas muziejų veiklos, visuomenės informavimo apie istorinius ir dabarties įvykius, totalitarinius režimus, švietimo, mokslo, meno, kolekcionavimo, antikvarinės ar sendaikčių prekybos tikslais, asmenys, kurie naudoja oficialią egzistuojančios valstybės simboliką, ir Antrojo pasaulinio karo dalyviai, vilkintys savo uniformą.
  • 3. Už šio straipsnio 1 dalyje numatytą administracinį nusižengimą privaloma skirti daikto, kuris buvo administracinio nusižengimo padarymo įrankis, konfiskavimą.

Tačiau tai padariusį vyrą kamuoja abejonės, ar jis nubaustas logiškai. „Jei kur nors nusifotografuočiau prie sovietinės skulptūros, o nuotrauką įdėčiau į internetą, irgi būčiau nubaustas?“ – svarstė 15min pašnekovas.

„Įstatymai labai aiškiai numato, kad bet koks sovietinės simbolikos platinimas, naudojimas arba kitoks demonstravimas užtraukia atsakomybę. Išimtys numatytos tik muziejų veiklos, visuomenės informavimo apie istorinius ir dabarties įvykius, totalitarinius režimus, švietimo, mokslo, meno, kolekcionavimo, antikvarinės ar sendaikčių prekybos tikslais. Už tokį pažeidimą taip pat nebaudžiami asmenys, kurie naudoja oficialią egzistuojančios valstybės simboliką, ir Antrojo pasaulinio karo dalyviai, vilkintys savo uniformą.

Todėl tokios simbolikos demonstravimas socialiniuose tinkluose (ar kitais būdais, pavyzdžiui, ant marškinėlių ar automobilių), kur tai gali pamatyti daugybė žmonių, yra draudžiamas ir užtraukia atsakomybę“, – rašoma Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos grupės atstovų 15min atsiųstame paaiškinime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius