Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Su slibinu kovojusį ir sugyventinę pasmaugusį plungiškį siūlo įkalinti 14 metų

Nužudymu pasibaigusios gimtadieninės išgertuvės kaltininkui gresia ilgais metais kalėjimo. Įvykių seką sunkiai prisimenantis neblaivus buvęs Algimantas Rašinskis pražudė 54-ąjį gimtadienį šventusią savo sugyventinę Daivą Astrauskienę. Pareigūnams aiškinęs, jog nelaimė įvyko pasivaidenus, kad jį puola slibinas, penktadienį vyras atsiprašė artimųjų, tikino nesmaugęs moters, tačiau nesiginantis, kad yra kaltas. Kas iš tiesų įvyko, sako daug ko nepamenantis. Vyrą siūloma įkalinti 14 metų. Sprendimą teismas skelbs gruodį.
Algimantas Rašinskis įtariamas pasmaugęs sugyventinę.
Algimantas Rašinskis įtariamas pasmaugęs sugyventinę. / 15min nuotr.
Temos: 2 Plungė Nužudymas

A.Rašinskis Plungėje gyveno nuomojamame bute, name, prie kurio renovacijos darbų pats prisidėjo, mat dirbo statybų sektoriuje. Po kurio laiko čia kartu apsigyveno ir Daiva. Moteris daug metų dirbo virėja, buvo išsiskyrusi. Su buvusiu vyru moteris užaugino tris vaikus, du sūnus ir dukrą, šie jau suaugę, kai kurie sukūrę šeimas.

Šiame bute ir įvyko šiurpi nelaimė. Penktadienį teismo salėje siekiant patikslinti parodymus, buvo peržiūrėti abiejų policijos pareigūnų daryti vaizdo įrašai. Viename jų matyti, kaip pareigūnas Saulius Gedgaudas užeina į butą, kur jį pasitinka A.Rašinskis. Pastarasis rodo į lovoje gulinčią moterį, kuri be jokių gyvybės ženklų.

„Dėl ko mėlynas kaklas?“, – girdimi policininko žodžiai įraše. – „Ką padarei? Užspaudei?“ Pasigirsta atsakymas „jo“.

Teismo salėje savo negyvą mamą ekrane teko išvysti trims jos vaikams. Šiems tokie vaizdai suspaudė širdį, ėmė riedėti ašaros.

Pareigūnės Mantės Slušnytės kamera užfiksavo policijos automobilyje uždarytą A.Rašinskį. Jauna pareigūnė klausė, kad nutiko šį vakarą?

„Sergu. Man pradėjo rodytis, dėl to puoliau aš ją“, – pasakojo vyras. Paklaustas, ar griebė už kaklo, atsakęs „nu“.

Pats A.Rašinskis išvydęs vaizdo įrašus teigė pastarojo pokalbio su pareigūne išvis nepamenantis. Lemtingą vakarą vyras buvo neblaivus.

Kaltinamasis teigė nesmaugęs moters, sugriebęs ją, pasodinęs, ėmęs purtyti ir raginęs keltis.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Algimantas Rašinskis įtariamas pasmaugęs sugyventinę.
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Algimantas Rašinskis įtariamas pasmaugęs sugyventinę.

Teismo salėje peržiūrėtas įrašas, kuomet vyras davė parodymus po suėmimo savo veiksmus parodydamas ant manekeno. Jame matyti, kaip A.Rašinskis pareigūnei rodo griebiantis už kaklo, numetantis moterį į lovą, paskui pasodinantis ją ir papurtantis.

„Bandžiau gaivinti ir iškviečiau policiją tada. Aš jos nesmaugiau“, – peržiūrėjęs vaizdo įrašus sakė kaltinamasis. Jis teigė nežinantis, kodėl tokius savo veiksmus demonstravo ant manekeno, esą pareigūno žodžiai, jog jis pasmaugė moterį, jam įsirėžė ir iki šiol skamba galvoje, tačiau to jis nedaręs. Vyras pabrėžė už kaklo neėmęs, o paklaustas, už kur moterį laikė, rodė tai už rankų, tai už liemens.

Laukia ilgi metai kalėjimo

Prokuroras Arūnas Saunorius už šeimos nario nužudymą, mat vyras kurį laiką su moterimi gyveno, A.Rašinskį pasiūlė įkalinti 14 metų.

Anot prokuroro, kaltinamasis kaltu neprisipažino, daugelio įvykio aplinkybių neprisimena, negali paaiškinti, dėl kokių priežasčių mirė nukentėjusioji. Kaltę įrodo ikiteisminio tyrimo metu surinkta medžiaga. A.Rašinskis, teigiama, davė parodymus, jog ėmė už kaklo ir jį spaudė. Teismo medicinos ekspertai nustatė, jog D.Astrauskienė mirė rankomis suspaudus kaklą.

„Kaltinamasis, suėmęs rankomis kaklą, spausdamas, siekė ir suprato, kad gali atimti gyvybę, veikė tiesiogine tyčia“, – sakė prokuroras, kurio teigimu vyras kaltu neprisipažino. Sunkinančia aplinkybe laikoma tai, jog nelaimės dieną vyras buvo stipriai apsvaigęs nuo alkoholio.

Kadangi vyras dirbo, darbinių nuobaudų neturi, prokuroras pasiūlė skirti 14 metų laisvės atėmimo bausmę. Ji prilygsta sankcijos vidurkiui.

Mamos netekę trys vaikai yra pareiškę civilinius ieškinius ir prašo priteisti po 5 000 eurų.

„Sunku kalbėti, gaila, kad mama išėjo tokiu būdu. Noriu palinkėt stiprybės sesei, broliui. Tikiuosi, bus tinkama bausmė už padarytą nusikaltimą“, – kalbėjo sūnus Tomas Astrauskas.

Atsiprašė artimųjų

Kaltinamąjį ginanti advokatė Vanda Laukevičienė prašė skirti švelnesnę bausmę. Gynėja pabrėžė, jog daugelio aplinkybių vyras nepamena, nes buvo neblaivus, tačiau ikiteisminio tyrimo metu pripažino kaltę. Anot advokatės, teisiamasis turi sveikatos sutrikimų, susijusių su psichika. Be to, turi vaikų, prie kurių išlaikymo prisideda.

Pats A.Rašinskis tardamas paskutinį žodį atsiprašė vaikų ir artimųjų.

„Labai gailiuosi, kad taip viskas įvyko. Nesakau, kad nepripažįstu. Pripažįstu, kad viskas įvyko, tik neprisimenu. Aš jos nepasmaugiau, viskas galėjo įvykti kitokiom aplinkybėm. Kad pasmaugiau tyčia, to nebuvo tikrai. Labai gailiuosi, kas įvyko, bet kad tyčia pasmaugti, ne... Viską pripažįstu. Švelnesnę bausmę skirkite, noriu atlyginti žalą“, – žodžius dėliojo A.Rašinskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius