-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

​Stefanas Radkevičius ir Edgaras Aleksandrovas išgirdo nuosprendį žaibiškų vagysčių byloje, o garsųjį jų mokytoją Viktorą Kijenką nuo teismo saugo mirtina liga

Patyręs žaibiškų vagysčių meistras Viktoras Kijenka dėl 50 naujų nusikaltimų kol kas liko nenuteistas, bet dviem jauniesiems jo „pameistriams“ – Stefanui Radkevičiui ir Edgarui Aleksandrovui – paskirtos griežtos laisvės atėmimo bausmės.
Viktoras Kijenko (kairėje) ir Edgaras Aleksandrovas
Edgaras Aleksandrovas (dešinėje) nepanoro išklausyti teismo nuosprendžio dėl varginančios kelionės iš Marijampolės pataisos namų į sostinę, o Viktoras Kijenka kol kas apskritai serga. / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

Trys Vilniaus rajono gyventojai nuo 2011 metų lapkričio 3 iki lapkričio 17 dienos Vilniaus mieste iš įvairių prekybos centrų naktimis „žaibiškai“ vogdavo kompiuterinę techniką, juvelyrinius dirbinius ir kitas prekes. Be to, Viktoras Kijenko, Edgaras Aleksandrovas ir nepilnametis tuo metu dar buvęs Stefanas Radkevičius kaltinti, kad 2012 metais nuo sausio 24 iki vasario 10 dienos, dienos metu, grasindavę peiliu ir dėvėdami veidą dengiančias kaukes, parduotuvėse ir vaistinėse iš kasų grobdavę pinigus.

Tarp nukentėjusiųjų įmonių – prekybos tinklai „Maxima“, „Iki“, „Norfa“, „Drogas“, taip pat „Džinsų centras“, KIA automobilių salonas, „Topo centras“, „Optikos pasaulis“, „Lietuvos spauda“ „Gintarinė vaistinė“, „Tercija“.

Šią trečiadienio popietę dviem iš trijų teisiamųjų paskelbtas teismo nuosprendis.

Aštuoniolikmečiui S.Radkevičiui skirta 4 metų laisvės atėmimo bausmė, ją atliekant pataisos namuose.

Dvidešimt vienerių E.Aleksandrovui skirta 3 metų nelaisvė, tačiau subendrinus šią bausmę su 2012 metų balandį Vilniaus rajono apylinkės teisme paskelbtu nuosprendžiu, vaikinui teks kalėti 5 metus.

Tarp nukentėjusiųjų įmonių – prekybos tinklai „Maxima“, „Iki“, „Norfa“, „Drogas“, taip pat „Džinsų centras“, KIA automobilių salonas, „Topo centras“, „Optikos pasaulis“, „Lietuvos spauda“ „Gintarinė vaistinė“, „Tercija“.

Tuo tarpu garsusis žaibiškų vagysčių meistras ir jaunesnių parankinių mokytojas V.Kijenko kol kas lieka nenuteistas.

Vasarą prieš pat baigiamąsias kalbas Vilniaus miesto apylinkės teismui buvo pateikta Lukiškių kalėjime esančios Laisvės atėmimo vietų ligoninės medikų pažyma, kad teisiamasis negali būti vežiojamas į posėdžius dėl pablogėjusios sveikatos būklės. 47 metų kaltinamajam yra diagnozuota sunki nepagydoma liga, jam taikoma intensyvi terapija.

Teisėjas Valdas Bugelevičius baudžiamąją bylą V.Kijenkos atžvilgiu buvo priverstas išskirti į atskirą procesą, jo perspektyvos miglotos.

Siųsdavo daužyti vitrinų ir grobti turtą

Bylos duomenimis, per plėšimus nusikaltėliai naudojo peilius, kaukes. Vagystės buvo vykdomos pagal vienodą scenarijų: silpna sveikata ir lėtumu jau prieš kelerius metus ėmęs skųstis A.Kijenka stovėdavo atokiau ir stebėdavo aplinką, o jaunuoliai eidavo prie vitrinų, dauždavo jas akmenimis ir iš patalpų grobdavo įvairų turtą.

Per ginkluotus plėšimus į įvairias veikiančias parduotuves dienos metu (turint tikslą pagrobti iš kasos pinigus, o iš vitrinų – vertingesnius daiktus) paprastai būdavo siunčiamas nepilnametis. S.Ratkevičius užsimaukšlindavo kaukę, išsitraukdavo iš kišenės peilį. Jei pardavėjos plėšikui priešindavosi, paauglys nevengdavo smogti moterims kumščiu į veidą. 

Tačiau ryžtingas jis pasirodė ne visoms nukentėjusiosioms. Bylos nagrinėjimo metu pardavėjoms teko prisiminti užpuolimų akimirkas, tačiau kai kurioms jų susidūrimas su S.Radkevičiumi dėl jo vaikiškumo nepasirodė grėsmingas.

Priteisė atlyginti 75 tūkst. litų žalą

Kaltinamasis E.Aleksandrovas teisme jautėsi kaltas tik dėl to, kad kratos metu pabėgo nuo pareigūnų.

Bičiulį dengė ir S.Radkevičius – tikino į savo nusikalstamus žygius traukdavęs vienas.

Tačiau teismo nuosprendyje pažymima, kad visose nusikaltimų vietose prie išdaužtų vitrinų būdavo randami du akmenys, juolab vaizdo kameros kaskart užfiksuodavo du siaučiančius siluetus.

Visų šių nusikaltimų metu padaryta turtinė žala viršija 75 tūkst. litų. Trečiadienį paskelbtu nuosprendžiu teismas visiškai tenkino visų nukentėjusiųjų šioje byloje civilinius ieškinius.

Šiandienis teisėjo V.Bugelevičiaus verdiktas dar neįsiteisėjo, per 20 dienų jis gali būti apskųstas apeliacine tvarka Vilniaus apygardos teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius