Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Stiklo namai gražūs, bet nesaugūs

Statydamiesi dabar labai populiarius individualius namus, kurių dalis – iš stiklo, gyventojai labai rizikuoja. Nuo vagysčių iš tokių namų dažnai neapsaugo ir signalizacija.
Stiklinės namo sieno atveria ne tik gražius vaizdus, bet ir suteikia galimybę vagims nusižiūrėti būsimą grobį.
Stiklinės namo sieno atveria ne tik gražius vaizdus, bet ir suteikia galimybę vagims nusižiūrėti būsimą grobį. / LŽ nuotr.
Temos: 2 Stiklas Grožis

Vilniaus rajone jau keletą mėnesių plėšiami būtent tokie namai. Šiuos nusikaltimus galima skaičiuoti dešimtimis. Vagiama žaibiškai ir dažniausiai pagal tą patį modelį. Kriminalistai įtaria, kad rajone, dažniausiai Avižieniuose, netoli Maišiagalos ir kai kuriuose aplinkiniuose kaimuose, siautėja grupė maždaug 20–30 metų vaikinų.

Vagių taikinyje

Vilniaus rajono kriminalistai priversti kiekvieną savaitę bent po keletą kartų vykti tirti tokių vagysčių. Gyventojai pamėgo stiklo namus užmiestyje, nes iš jų atsiveria puikus vaizdas į sodą ar mišką. Tačiau ne visi pagalvojo, kad būtent dėl to vaizdo gali tapti vagių taikiniu.

Per 10 pastarųjų dienų apšvarintas vienas būstas ir įvykdyti du pasikėsinimai apvogti. Praėjusį savaitgalį plėšikai bandė įsilaužti į du tokius namus, tačiau patyrė nesėkmę. Viename juos išgąsdino rūsyje paliktas šeimininkų šuo, kitame – įsijungusi garsinė signalizacija. Trečias bandymas nusikaltėliams pavyko. Jie įsibrovė į Klevinių kaime esantį individualų namą. Vagys išnešė kompiuterį, buitinę techniką, kitus brangius daiktus. Nuostolis – 66 tūkst. litų. Tačiau pareigūnai LŽ užsiminė, kad tai toli gražu ne pati didžiausia vagystė. Kartais nuostoliai gerokai viršija 100 tūkst. litų. O kur dar išlaidos naujam stiklui.

Esate matomi

„Tokie namai tikrai gražūs, bet juose gyvenantys žmonės turi būti ypač atsargūs. Vien signalizacijos nepakanka. Daug kur beveik visas pirmas aukštas – kone vien iš stiklo. Šeimininkai matomi tarsi akvariume. Vagys tuo ir naudojasi“, – LŽ pasakojo Vilniaus rajono policijos komisariato viršininkas Josifas Kuzmickis.

Paprastai pasirinktą namą nusikaltėliai gana ilgai stebi. Jie mato, kur stovi kompiuteriai, televizoriai, brangi buitinė technika. Dažnai nužiūri, kur grįžę namo žmonės deda papuošalus, pinigus. Pasak J.Kuzmickio, profesionalai neretai turi ir naktinio matymo prietaisus, tad sutemus gali stebėti, kas vyksta namo viduje.

Visos tokios vagystės Vilniaus rajone įvykdytos ne naktį ar savaitgaliais, kaip paprastai daroma, o dieną, maždaug nuo 16 iki 19 val., kai šeimininkai dar dažniausiai nebūna grįžę po darbo. Be to, atvažiavę nusikaltėliai puikiausiai mato, kad name nedega šviesos, neveikia televizorius.

Saugokite privatumą

J.Kuzmickio manymu, veikia kelių žmonių grupė. Vienas išdaužo stiklą, kiti puola į vidų. Puikiai žinodami, kur yra brangūs daiktai, vagys sugaišta, pasak kriminalistų, ne daugiau kaip 30 sekundžių. Nors visuose apiplėštuose namuose buvo įrengta signalizacija, per tokį trumpą laiką niekas nespėja atvykti į nusikaltimo vietą, esančią toli nuo miesto centro. Kaip įsilaužėliai išdaužo patvarų stiklą, J.Kuzmickis nenorėjo išduoti. „Turime nemažai įkalčių, pėdsakų, nusikaltimų įrankių, kitų daiktų. Tačiau nieko negaliu sakyti, nes tai tik padės nusikaltėliams“, – paaiškino jis LŽ.

Pareigūnas pataria visiems tokius namus turintiems žmonėms prisiminti, kad jie gali būti stebimi. Geriau nelaikyti atvirai brangių daiktų, prie pat milžiniško lango nestatyti kompiuterio ar televizoriaus – tai masalas vagims. Nepakenktų ir užuolaidos, kad galimi stebėtojai bent jau tada, kai skaičiuojate pinigus ar dedate kur nors brangius papuošalus, jūsų nematytų. Galiausiai sklypą galima aptverti, apsodinti aukšta gyvatvore. Kitaip rizikuojate, kad ne tik būsite apvogti, bet ir turėsite sumokėti už naują stiklą, kuris kainuoja nepigiai.

Policijos pareigūnai prašo visų gyventojų, pastebėjus kokių nors įtartinų asmenų ar jaučiant, kad yra stebimi, kreiptis į Vilniaus rajono komisariatą telefonu 271 76 28. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius