Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Stoja teismų darbas: visi žodiniai posėdžiai nukeliami, bet pavojingus įtariamuosius suiminės

Dėl Lietuvoje paskelbto karantino stoja visų teismų darbas. Kaip 15min informavo Teisėjų tarybos pirmininkas Algimantas Valantinas, mažiausiai dviem savaitėm nukeliami visi posėdžiai, kurie suplanuoti žodinio proceso tvarka. Teismas ir toliau aptarnaus pavojingus įtariamuosius nusikaltėlius, kuriuos neatidėliotinai reikia izoliuoti nuo visuomenės. Visi kiti interesantai raginami prašymus teikti ir kitus klausimus spręsti nuotoliniu būdu.
Teismo salė
Teismo salė / Trakų rajono apylinkės teismo nuotr.

„Teisėjų tarybos paskelbtos rekomendacijos – visi žodiniai procesai turės būti atidedami vėlesniam laikui, – 15min kalbėjo A.Valantinas. – Išskyrus suėmimo atvejus, nes čia teismo įsikišimas būtinas.“

Net ir posėdžiai, kuriuose bus sprendžiama, ar nedelsiant už grotų reikia patalpinti nusikaltimu įtariamus asmenis, bus organizuojami siekiant maksimaliai apsaugoti visų proceso dalyvių sveikatą.

„Stengsimės juos rengti nuotoliniu vaizdo konferencijos būdu, – kalbėjo jis. – Jei tokios galimybės nebūtų, bus išlaikomi atstumai, dezinfekuojamos salės. Tokių posėdžių trukmės labai trumpos, o ir žmonių skaičius labai ribotas.“

Tiesa, kad teismų darbas sustos visiškai, teigti tikrai negalima. Anot A.Valantino, didelė dalis civilinių bylų sprendžiamos rašytinio proceso tvarka, jos vyks kaip įprastai. Tik prašymus ir kitokius dokumentus raginama pateikti internetu.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Algimantas Valantinas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Algimantas Valantinas

„O baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjai turbūt tik trečdalį laiko praleidžia teismo salėse. Mes turime prieigas, galime skaityti, rašyti neišeinant iš namų, todėl čia problemos didelės nėra“, – patikino pašnekovas.

Beje, kai kurie teismai, pavyzdžiui Panevėžio ir Vilniaus, jau paskelbė, kad bandys organizuoti ir įprastus posėdžius nuotoliniu būdu. Kaip jiems tai pavyks, klausimas.

Piktinosi dėl situacijos Vilkaviškyje

Į 15min rašęs skaitytojas piktinosi, kad, pavyzdžiui, ketvirtadienį apsilankęs Vilkaviškio teisme jis nerado jokių būtinųjų apsaugos priemonių – nei pirštinių, nei dezinfekcinio skysčio.

„Paklausus valytojos ar tikrai nėra ir neina gauti, atsakė, kad nėra ir jos net grindis plauna vandeniu su muilu imituojant dezinfekciją. Labai nusistebėjau, kažką kalbėjo, kad bus perkama centralizuotai, bet ar tada normalu, kad tokie dalykai tiek ilgai užtrunka?“ – domėjosi skaitytojas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rankų dezinfekacija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rankų dezinfekacija

Šį nusiskundimą išgirdęs Teisėjų tarybos pirmininkas kiek nustebo. Jis žadėjo pasidomėti situacija Vilkaviškyje.

„Problemos neturėtų būti. Negirdėjau nusiskundimų, kad kuris teismas neturėtų galimybės nusipirkti tų dalykų. Visiems, kas prašė, tie reikalai buvo sutvarkyti“, – sakė jis.

Nuosprendžiai bus paskelbti

Antradienį turėtų būti skelbiamas nuosprendis rezonansinėje prekybos poveikiu byloje, kur kaltinimai korupcija pateikti „Lietuvos ryto“ žiniasklaidos grupės savininkui Gedvydui Vainauskui, politikui Rolandui Paksui ir verslininkui Antanui Zabuliui.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gedvydas Vainauskas ir Rolandas Paksas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gedvydas Vainauskas ir Rolandas Paksas

Teisėjų tarybos pirmininko teigimu, šis ir kiti suplanuoti nuosprendžių paskelbimai turėtų įvykti, bet kategoriškai rekomenduojama niekam ten nevykti, visos bylos šalys apie baigtį bus informuotos nuotoliniu būdu.

Tiesa, Vilniaus apygardos teismo atstovė Lina Nemeikaitė informavo, kad jų rūmuose priimtas sprendimas nukelti visus žodinius procesus, įskaitant ir paskelbimus.

Štai minėtos korupcijos bylos sprendimo paskelbimas jau perkeltas į kovo 31 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius