Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

STT atskleidė korupciją „Registrų centre“: specialistė dirbti be kyšio nesiruošė

Vilniaus regiono apylinkės teismas, pagreitinto proceso tvarka išnagrinėjęs baudžiamąją bylą, penktadienį kalta dėl kyšininkavimo pripažino buvusią „Registrų centro“ Vilniaus apskrities klientų aptarnavimo grupės specialistę Liucianą Vitukevič. Teismas jai skyrė galutinę 20 parų arešto bausmę, jos vykdymą atidedant trims mėnesiams. Jai taip pat uždrausta ketverius metus dirbti valstybės tarnautojo ar joms prilygintose pareigose.
Registrų centras
Asociatyvi iliustracija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Ikiteisminį tyrimą operatyviai atliko Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai, jam vadovavo ir valstybinį kaltinimą teisme palaikė Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras.

Ikiteisminis tyrimas dėl galimo kyšininkavimo (pagal Baudžiamojo kodekso 225 str. 1 d.) buvo pradėtas šių metų liepos 20 d., gavus duomenų apie tai, kad „Registrų centro“ Šalčininkų padalinio specialistė iš kliento reikalauja 200 eurų kyšio už savo tiesioginių pareigų vykdymą.

Pinigų buvo reikalaujama už nekilnojamojo turto duomenų pakeitimą nekilnojamojo turto registro duomenų bazėje bei išrašo apie šį turtą išdavimo. STT pareigūnų specialistė buvo sulaikyta liepos 23 d., kai iš kliento paėmė likusią reikalauto kyšio dalį.

Kitą dieną „Registrų centras“ generalinio direktoriaus įsakymu specialistė buvo atleista iš darbo.

Prokuroras turi teisę nuspręsti užbaigti baudžiamąją bylą pagreitinto proceso tvarka, jeigu nusikalstamos veikos padarymo aplinkybės yra aiškios, asmuo pripažįsta savo kaltę, o baudžiamoji byla dėl tos veikos padarymo turi būti nagrinėjama apylinkės teisme, praneša prokuratūra.

S.Urbanavičius: tai yra amoralu

„Registrų centro“ vadovas Saulius Urbanavičius teigia, kad toks elgesys, ypač šiandieninės situacijos kontekste, yra amoralus ir netoleruotinas.

„Kai ypač sunkiu įmonei metu visa komanda buvo susitelkusi į registrų ir informacinių sistemų duomenų atkūrimą ir sklandaus paslaugų teikimo atstatymą, kažkas šią situaciją išnaudojo asmeniniam pasipelnymui.

Dėkojame Specialiųjų tyrimų tarnybai už pagalbą, kad atlikdami savo pareigas padėjo mums sulaikant tokį asmenį“, – sako Registrų centro generalinis direktorius Saulius Urbanavičius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Urbanavičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Urbanavičius

Jo teigimu, toks darbuotojos elgesys prieštarauja ne tik įmonės Korupcijos prevencijos politikai, Etikos kodeksui, vertybėms, bet ir kertasi su elementariomis moralės normomis.

Įmonė pranešime spaudai teigia, kad savo veikloje yra įdiegusi aukščiausius skaidrumo, atskaitingumo ir etikos standartus ir netoleruoja jokių korupcijos apraiškų.

Dėl to „Registrų centras“ mano, kad tai ne sisteminis, o pavienis piktnaudžiavimo atvejis. Iš kiekvieno darbuotojo yra tikimasi, kad jis sąžiningai tarnaus visuomenės interesams, tinkamai ir skaidriai vykdys savo pareigas.

Pranešti apie žinomą korupcinio pobūdžio ar bet kokį kitą pažeidimą įmonėje (rengiamą, daromą ar padarytą nusikalstamą veiką, administracinį ar tarnybinį nusižengimą ar darbo pareigų pažeidimą, taip pat šiurkštų etikos normų pažeidimą ar kitus teisės aktų pažeidimus) galima skambinant įmonės pasitikėjimo telefonu (8 5) 268 8330 (visą parą), el. paštu pranesk@registrucentras.lt, užpildant pranešimo formą. Apie korupcijos atvejus taip pat galima pranešti Lietuvos Respublikos specialiųjų tyrimų tarnybai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius