Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 02 24 /16:39

STT demaskavo farmacijos kompaniją „Valentis“, įtariamą 100 Lietuvos medikų papirkimu

Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai nustatė nusikalstamą korupcinę schemą, kurioje dalyvavo vienos farmacijos kompanijos atstovai ir įvairių šalies gydymo įstaigų gydytojai. Antradienį STT pareigūnai Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje sulaikė 11 minėtos farmacijos kompanijos darbuotojų, pranešė STT. 15min.lt išsiaiškino, kad tai Kaune veikianti kompanija „Valentis Pharma“.
Kyšis
Kyšis / 123rf.com nuotr.

Atnaujinta 16.39 val. Antradienio pavakarę 15min.lt šaltiniai atskleidė, kad STT taikiklyje atsidūrė lietuviškos kilmės farmacijos kompanija „Valentis Pharma“.

Kaune veikiančios įmonės interneto svetainėje rašoma, kad „Valentis“ pradžia siekia 1919 metus, kai Kauno Higienos instituto Pastero stotyje buvo pradėta gaminti vakcina, skirta skiepyti žmones nuo pasiutligės.

15min.lt šaltiniai atskleidė, kad STT taikiklyje atsidūrė lietuviškos kilmės farmacijos kompanija „Valentis Pharma“.

Susijungus keletui farmacinių kompanijų, 2003 metais pasirinktas bendras pavadinimas „Valentis“. Nuo tada kompanija išaugo, ir šiandien eksportuoja į Vokietiją, Jungtinę Karalystę, Ispaniją, Belgiją, Daniją, Norvegiją, Švediją, Suomiją, Estiją, Latviją, Lenkiją, Čekiją, Slovakiją, Bulgariją, Baltarusiją, Rusiją, Kazachstaną, Uzbekistaną, Azerbaidžaną, Gruziją, Armėniją.

Populiari „Valentis“ produkcija – Valerijonų tinktūra, Gudobelių ekstraktas, Pertusinas.

Kaip dabartinis įmonės vadovas joks asmuo nenurodomas. 

Antradienį darbo dienos pabaigoje 15min.lt žurnalistai skambino į kompanijos būstinę Kaune. Atsiliepusi biuro administratorė teigė, kad visi asmenys, galintys bendrauti su žiniasklaida, „šiuo metu susirinkime“.

Pasiteiravus, ar galima prognozuoti, kad susirinkimas baigsis, sekretorė pasakė to nežinanti ir padėjo ragelį.

Telefonas, kuris įmonių kontaktų duomenų bazėse nurodomas kaip bendrovės „Valentis“ vadovo mobilusis, šiuo metu yra išjungtas.

Pradžia. Kratos atliktos įmonės patalpose, sulaikytų asmenų namuose, darbo vietose ir automobiliuose.

STT pradėjo didelės apimties ikiteisminį tyrimą dėl galimo stambaus masto papirkimo, kyšininkavimo ir apgaulingo apskaitos tvarkymo.

Įtariama, kad šios farmacijos įmonės atstovai buvo susitarę su savo aptarnaujamų daugiau kaip 30 Lietuvos miestų ir rajonų gydytojais, kad jie už neteisėtą atlygį rekomenduotų pacientams įsigyti brangius jų įmonės produktus ir nesiūlytų konkuruojančių įmonių platinamos panašios pagal sudėtį farmacinės produkcijos.

Preliminariais tyrėjų turimais duomenimis, šioje nusikalstamoje sisteminės korupcijos veikloje dalyvavo daugiau kaip 100 Lietuvos gydytojų.

STT pareigūnų turimais duomenimis, gydytojams papirkti vien per 2014 metus kyšiams įmonė galėjo skirti daugiau kaip 0,5 mln. litų (apie 145 000 eurų). Preliminariais tyrėjų turimais duomenimis, šioje nusikalstamoje sisteminės korupcijos veikloje dalyvavo daugiau kaip 100 Lietuvos gydytojų.

Generalinė prokuratūra šiam ikiteisminiam tyrimui sudarė specialią Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio apygardų prokuratūrų prokurorų ir visų STT teritorinių padalinių atstovų tyrimo grupę.

Nepaisant nuolat vykdomų reformų ir pertvarkų, sveikatos apsaugos sistemoje korupcijos problema išlieka labai opi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius