-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 22 /17:05

Korupcijos byloje STT įtarimų sulaukęs Panevėžio r. meras Povilas Žagunis stabdo narystę partijoje

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Panevėžio valdybos pareigūnai toliau atlieka ikiteisminį tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo ir kyšininkavimo vykdant viešuosius pirkimus Panevėžio rajono savivaldybėje. Savo ruožtu pats įtariamasis Panevėžio rajono meras kaltinimus vadina nepagrįstais, galimybės nusišalinti P.Žagunis dar nesvarstė, tačiau narystę Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungoje – iškart sustabdė.
Povilas Žagunis
Povilas Žagunis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

STT Panevėžio valdybos pareigūnai turi duomenų, leidžiančių pagrįstai įtarti, kad savivaldybėje kai kurie viešieji pirkimai, susiję su melioracijos, kelių ir gatvių priežiūros, rekonstrukcijos ir projektavimo darbais, buvo organizuojami neskaidriai.

Atliekant procesinius ikiteisminio tyrimo veiksmus, šiandien Panevėžio rajono savivaldybės merui Povilui Žaguniui pareikšti įtarimai dėl piktnaudžiavimo tarnyba.

Įtarimai merui susiję su piktnaudžiavimu tarnyba įmonės „Panevėžio melioracija“ naudai. Meras P.Žagunis yra šios bendrovės akcininkas ir valdybos narys.

Įtariama, kad P.Žagunis, pasinaudodamas savo, kaip mero, užimama padėtimi bei viršydamas jam suteiktus įgaliojimus, darė neteisėtą įtaką Panevėžio rajono savivaldybės administracijos darbuotojams, atsakingiems už viešųjų pirkimų organizavimą.

Kaip trečiadienį pranešė STT, šį ikiteisminį tyrimą organizuoja ir kontroliuoja Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras.

„Žinau tiek, kiek spauda. Neturėčiau būti susijęs“, – prieš mėnesį teigė meras P.Žagunis, kai šiame tyrime buvo sulaikyti 6 kiti įtariamieji.

Kaip skelbta anksčiau, teisėsaugos tyrime dėl galimo piktnaudžiavimo ir kyšininkavimo vykdant viešuosius pirkimus Panevėžio rajono savivaldybėje įtarimai pateikti šešiems asmenims – savivaldybės tarnautojams ir vienos įmonės atstovams.

Tarp įtariamųjų buvo Paįstrio seniūnijos seniūnas Virginijus Šležas.

Tyrime figūruojanti įmonė – bendrovė „Panevėžio melioracija“.

Sulaikymų įkarštyje sausio viduryje Panevėžio rajono meras P.Žagunis buvo ligoninėje. BNS P.Žagunis tuomet teigė, kad dėl širdies problemų į gydymo įstaigą buvo paguldytas pirmadienį.

„Žinau tiek, kiek spauda. Neturėčiau būti susijęs“, – tuomet teigė meras, paklaustas, ar yra informuotas apie tyrimą.

Meras: „Labai staigus klausimas“

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininko pavaduotojas, Panevėžio rajono meras P.Žagunis nepagrįstais vadina STT pareikštus įtarimus dėl piktnaudžiavimo tarnyba, o galimybės nusišalinti sakė dar nesvarstęs.

„Aš galiu patvirtint, kad įtarimai pareikšti, daugiau komentuot negaliu nieko“, – BNS trečiadienį sakė P.Žagunis. Jis tvirtino apie įtarimus išgirdęs prieš pusvalandį, todėl dar neapsvarstęs galimybės nusišalinti nuo pareigų.

„Labai staigus klausimas, man prieš pusę valandos viskas įvyko, pamąstysim, pažiūrėsim. Dar šiandien nieko negaliu atsakyt“, – klausiamas, ar mato galimybę toliau vadovauti rajonui esant tokiai situacijai, atsakė meras.

„Nematau aš pagrindo (įtarimams). Viską, ką galėjau, pasakiau“, – tvirtino meras.

Stabdo narystę partijoje

Trečiadienį pavakarę paaiškėjo, kad įtarimų sulaukęs Panevėžio rajono meras stabdo narystę partijoje.

Įtarimų piktnaudžiavimu tarnyba sulaukęs P.Žagunis pateikė prašymą stabdyti jo narystę Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungoje (LVŽS), pranešė partija.

„Suvokdamas galimą neigiamą poveikį partijos reputacijai ir veiklai dėl veiksmų, susijusių su savo asmeniu, P.Žagunis tikėdamasis nešališko tyrimo atsisakė visų turimų funkcijų partijoje iki tyrimo pabaigos“, – sakoma „valstiečių“ pranešime spaudai.

P.Žagunis yra LVŽS pirmininko Ramūno Karbauskio pavaduotojas.

Partijos vicepirmininkė Rima Baškienė BNS sakė, kad dėl P.Žagunio likimo pareigose ir partijoje artimiausiu metu spręs partijos valdyba.

Ji teigė esanti itin nustebinta žinios apie įtarimus šiam politikui, nes teigė pažinojusi jį kaip nuoširdžiai dirbantį žmogų.

„Aišku, jūsų žinia mane labai nustebino, nes poną Žagunį pažinojau kaip ilgametį ir nuoširdžiai savivaldoje dirbantį žmogų. Artimiausiu metu bus šaukiama partijos valdyba ir turime aiškintis situaciją, turime priimti sprendimus. Į tai tikrai bus sureaguota, partija visada reaguoja į tokius dalykus“, – BNS trečiadienį sakė R.Baškienė, dirbanti ir Seimo pirmąja vicepirmininke.

R.Karbauskis teigė, kad Povilas Žagunis neprivalo atsisakyti mero pareigų. Tą padaryti jį ragina opozicija.

Vicemeras: „Manęs niekas neinformavo“

Vicemeras socialdemokratas Antanas Pocius BNS sakė apie STT merui pareikštus įtarimus nieko nežinantis. „Nieko nežinau, pirmą kartą girdžiu tokį dalyką, manęs niekas neinformavo“, – sakė šiuo metu iš savivaldybės išvykęs meras.

Jis nesiėmė svarstyti, kas toliau turėtų vadovauti rajonui.

„Nieko nežinau, nieko negaliu pasakyt. Aš pats suglumęs esu, ką aš galiu galvot, ką dabar daryt. Kol kas nieko, nereiškiu jokių nuomonių“, – sakė A.Pocius.

P.Žaguniui paskirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti iš Lietuvos, BNS patvirtino STT atstovė Jurgita Razmytė.

Merui įtarimai pareikšti STT Panevėžio valdybos pareigūnams tęsiant ikiteisminį tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo ir kyšininkavimo vykdant viešuosius pirkimus Panevėžio rajono savivaldybėje. Pareigūnai sako turintys duomenų, leidžiančių pagrįstai įtarti, kad savivaldybėje kai kurie viešieji pirkimai, susiję su melioracijos, kelių ir gatvių priežiūros, rekonstrukcijos ir projektavimo darbais, buvo organizuojami neskaidriai.

Panevėžio melioracijos“ akcininkas

Įtariama, kad Panevėžio rajono savivaldybės administracijos kai kurie valstybės tarnautojai galėjo sudaryti palankias sąlygas „Panevėžio melioracijai“, o ši įmonė dėl neskaidraus viešųjų pirkimų proceso laimėdavo konkursus. Už tai Panevėžio rajono savivaldybės administracijos darbuotojams galimai buvo atsilyginta kyšiais, nurodo teisėsauga.

Rajono meras P.Žagunis yra vienas iš dviejų pagrindinių „Panevėžio melioracijos“ akcininkų. Registrų centro duomenimis, kartu su antros eilės pusbroliu Antanu Žaguniu P.Žagunis valdo 80 proc. bendrovės akcijų.

Jis taip pat yra šios bendrovės valdybos narys, anksčiau buvo ilgametis jos direktorius.

Meras BNS tvirtino nusišalindavęs, jei savivaldybės taryboje buvo svarstomi su „Panevėžio melioracija“ susiję klausimai.

„Jeigu jie (sprendimai dėl minimos bendrovės) buvo, tai taip (nusišalindavau)“, – sakė meras.

„Panevėžio melioracija“ yra tarp didžiausios vertės viešųjų pirkimų Panevėžio rajono savivaldybėje ir jai pavaldžiose įstaigose laimėtojų. Viešųjų pirkimų tarnybos duomenimis, 2011 metais drauge su „Panevėžio keliais“ bendrovė vykdė 1 mln. 879 tūkst. eurų vertės kelių ir gatvių rekonstrukcijos darbus.

Taip pat bendrovė yra laimėjusi mažesnės vertės rajono savivaldybės ir jos įmonių bei seniūnijų, asociacijų konkursų melioracijos darbams, statinių rekonstrukcijoms. Nuo 2011 metų bendra konkursų, kuriuos laimėjo

„Panevėžio melioracija“ vertė siekia daugiau kaip 3 mln. eurų.

Direktorius rinkimuose dalyvavo kaip „valstietis“

„Panevėžio melioracijos“ direktoriumi dirba Vidmantas Bernatavičius. Jis 2015 metais dalyvavo savivaldos rinkimuose 41 numeriu Valstiečių ir žaliųjų sąjungos sąraše. Į tarybą jis nebuvo išrinktas.

Bylą kuruojantis Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Rimantas Vagrys BNS anksčiau sakė, kad pareigūnai šiame tyrime aiškinasi galimą piktnaudžiavimą vykdant keliasdešimt pirkimų. Pasak jo, bendra įtartinuose pirkimuose figūruojanti suma „būtų per milijoną“ eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius