Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 27 /14:25

STT šantažu įtariami advokatai smogia atgal: prašo prokuratūros tirti pačią STT

Praėjusią savaitę Lietuvą sudrebino žinia, kad sulaikyti trys žinomi advokatai ir verslininkas, nes jie esą šantažavo Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT), siekdami, kad būtų nutrauktas ikiteisminis tyrimas. Vienas iš įtarimų sulaukusių advokatų Giedrius Danėlius, paleistas į laisvę užsiminė, kad jis disponavo informacija apie galbūt neteisėtus STT agento veiksmus ir tiesiog ją perdavė tarnybai.
Giedrius Danėlius
Giedrius Danėlius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pirmadienio popietę organizuotoje spaudos konferencijoje dalyvavo advokatas Giedrius Danėlius ir verslininko Antano Petrošiaus advokatas Mindaugas Barkauskas.

Kreipėsi dėl STT agento

G.Danėlius pranešė, kad pirmadienį pateikė Generalinei prokuratūrai prašymą pradėti ikiteisminį tyrimą dėl STT pareigūno veiksmų – galimo piktnaudžiavimo tarnyba, prekyba poveikiu ir poveikiu teisėjui.

„Pareiškimas yra susijęs su informacija, kuri anksčiau yra STT teikta ir rodyta įvairiomis formomis“, – užsiminė G.Danėlius. Būtent šią informaciją STT pateikęs advokatas kartu su kolegomis sulaukė įtarimų darant neteisėtą poveikį STT.

Vienas iš teisėsaugos advokatams pateiktų įtarimų – neteisėtas informacijos apie privatų gyvenimą rinkimas.

G.Danėlius tikino, kad duomenys gauti teisėtai – juos verslininkui A.Petrošiui atsiuntė pats galimai nusižengęs STT agentas Renatas Martišius.

„Susirašinėjimas nėra ir nebuvo pažymėtas nei slaptumo, nei riboto naudojimo žyma. Jis pateiktas paties pareigūno“, – paminėjo advokatas.

G.Danėliaus tvirtinimu, STT agento susirašinėjimas esą atskleidžia, kad prieš porą metų pradėdami Nacionalinio kraujo centro (NKC) korupcijos tyrimą, pareigūnai neturėjo realių duomenų apie jokius nusikaltimus.

„Bet pradėjus ikiteisminį tyrimą buvo labai garsiai pasakyta, kad asmenys darė poveikį tiek Lietuvos, tiek Latvijos pareigūnams, buvo kalbama apie didelius kyšius, nors tokių duomenų jie neturėjo, – kalbėjo G.Danėlius. – Pats prokuroras nutraukė ikiteisminį tyrimą dėl prekybos poveikiu Latvijos pareigūnų atžvilgiu.“

Jis pakartojo dar anksčiau išsakytą mintį, kad STT šiuo tyrimu tiesiog bandė perskirstyti rinką iš vieno verslininko kitam.

Anot G.Danėliaus, jis gautą susirašinėjimą pirmiausia pateikė STT tyrėjai, kuri atliko tyrimą NKC byloje.

„Tyrėjos objektyvumu nė kiek neabejoju. Norėjau padėti jai tyrimą atlikti visapusiškai ir išsamiai ir kad ji suprastų, jog jos ikiteisminiu tyrimu gali būti manipuliuojama, prieš pradedant tyrimą kriminalinėje žvalgyboje vyko ne visai teisingi ir teisėti veiksmai“, – sakė G.Danėlius.

Tyrimą prašė nutraukti

Dar vienas iš advokatui pateiktų įtarimų susijęs su tuo, kad jis esą naudojo psichinę prievartą STT pareigūno atžvilgiu siekiant nutraukti tyrimą NKC byloje.

„Informaciją tyrėjai parodžiau STT pastate Jakšto gatvėje, – apie susitikimą pasakojo G.Danėlius. – Sakiau, kad turiu nerimą keliančios informacijos. Ją parodžiau ir paaiškinau, kad informacija ketinu pasinaudoti teisminėje savo ginamojo gynyboje. Jei gynėjo pasakymas, kad jo turimi duomenys bus panaudoti teisminėje gynyboje, gali būti prilygintas grasinimui, linkiu surašyti tokį kaltinamąjį aktą ir jį perduoti teismui.“

Advokatas minėjo, kad tyrimą nutraukti prašė nuo pat jo pradžios 2018 metais ir ne kartą teikė oficialius prašymus.

„Jokio kito prašymo aš ir neturiu. Ir dabar esu įsitikinęs, kad ikiteisminis tyrimas yra nutrauktinas“, – sakė G.Danėlius.

15min primena, kad įtariami advokatai G.Danėlius, Valdas Rakauskas ir Dainius Baronas, taip pat bendrovės „Solis Tribus“ akcininkas Antanas Petrošius.

Beje, A.Petrošius šį pirmadienį kreipėsi į prokuratūrą, prašydamas jam suteikti pranešėjo statusą.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas dėl nusikalstamų veikų, nurodytų Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 168 straipsnio 1 dalyje, 287 straipsnio 1 dalyje, 231 straipsnio 2 dalyje ir 228 straipsnio 2 dalyje.

A.Petrošius yra įtariamas prieš porą metų pradėtoje Nacionalinio kraujo centro korupcijos byloje. Teisėsaugos teigimu, STT buvo šantažuojama siekiant nutraukti būtent šį tyrimą.

Patys įtariamieji savo kaltę neigia, G.Danėlius yra minėjęs, kad tik atliko savo, kaip advokato, konstitucinę pareigą ir STT informavo apie galbūt neteisėtus jos pareigūno veiksmus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius