Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 11 13 /12:18

STT skelbia Migracijos departamente atskleidusi korupcijos tinklą

Specialiųjų tyrimų tarnyba sulaikė ir įtarimus dėl galimos korupcijos pareiškė septyniems Migracijos departamento pareigūnams, iš kurių net penki užima vadovaujamas pareigas. Įtariama, kad Migracijos departamento pareigūnai galėjo pelnytis iš leidimų gyventi Lietuvoje.
Specialiųjų tyrimų tarnyba
Specialiųjų tyrimų tarnyba / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kaip rašoma Specialiųjų tyrimų tarnybos pranešime, įtarimai taip pat pareikšti dviem advokatams, dviem advokatų padėjėjams bei dar dviem fiziniams asmenims. Migracijos departamente, advokatų kontorose bei kitų asmenų darbo, gyvenamosiose vietose ir automobiliuose atliktos kratos.

Ikiteisminį tyrimą dėl galimos korupcijos atliekantys STT Vilniaus valdybos pareigūnai aiškinasi galimą korupcinę schemą, kai leidimus laikinai gyventi Lietuvos Respublikoje arba tokius leidimus prasitęsti pageidaujantys ne Europos Sąjungos šalių piliečiai mokėdavo pinigus tarpininkaujantiems advokatams bei advokatų padėjėjams. Pastarieji dalį pinigų perduodavo savo pažįstamiems asmenims, turintiems ryšių Migracijos departamente, o šie – Migracijos departamento pareigūnams, turintiems įtakos ir galintiems greičiau išduoti leidimus užsieniečiams.

STT turi duomenų, kad šioje schemoje dalyvavę Migracijos departamento pareigūnai už paslaugas gaudavo piniginį atlygį.

STT Vilniaus valdybos atliekamas ikiteisminis tyrimas pradėtas pagal Lietuvos Respublikos Baudžiamojo kodekso straipsnius dėl kyšininkavimo, prekybos poveikiu, papirkimo, piktnaudžiavimo ir dokumentų suklastojimo. Ikiteisminį tyrimą organizuoja ir jam vadovauja Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras.

Papildyta 12.10 val.: Vidaus reikalų ministras Artūras Melianas agentūrai BNS antradienį sakė apie šį įvykį nesąs informuotas, todėl kol kas jo nekomentuoja.

Tuo tarpu Generalinės prokuratūros išplatintame pranešime skelbiama, kad „užsieniečiai, siekdami gauti leidimus laikinai gyventi Lietuvoje, kaip teisiniu pagrindu dažnai pasinaudoja fiktyviai įsteigtomis įmonėmis. Rečiau – fiktyviomis santuokomis su Lietuvos Respublikos piliečiais. Trečias paplitęs būdas – įsigyti nekilnojamojo turto Lietuvos teritorijoje“.

Teisės aktuose egzistuojančios spragos, leidžiančios užsienio piliečiams pasinaudoti minėtais pagrindais leidimui laikinai gyventi Lietuvoje gauti, smarkiai padidina užsienio šalių piliečių, norinčių įgyti tokį leidimą ir laisvai judėti Šengeno erdvėje, skaičių.

Papildyta 12.18 val.: Agentūra BNS taip pat cituoja Lietuvos advokatų tarybos pirmininką Leoną Virginijų Papirtį. Jis sako turintis informacijos, kad Specialiųjų tyrimų tarnybos tyrime dėl korupcijos Migracijos departamente išduodant leidimus gyventi Lietuvoje įtarimai yra pareikšti advokatams, teikiantiems valstybės garantuojamą teisinę pagalbą.

„Aš girdėjau, kaip sako – už ką pirkau, už tą parduodu, nes pats neskambinau, kad tai yra valstybės garantuojamos teisinės pagalbos advokatai", – BNS sakė L.V.Papirtis.

Jis sakė antradienio rytą bendravęs su STT atstovais ir sulaukęs prašymo skirti keturis advokatus stebėti pareigūnų atliekamus procesinius veiksmus įtariamų advokatų atžvilgiu.

„Žinojau, kad bus vykdomi kažkokie procesiniai veiksmai. Jie susisiekia su mumis. Jei advokatai turi kažkokių nemalonumų, taryba pagal įstatymą skiria savo narius arba įgaliotus advokatus dalyvauti tuose procesiniuose veiksmuose. Mes nurodėme advokatus, kurie dalyvautų tuose procesiniuose veiksmuose. Jie paprašė keturių, mes davėme keturis“, – sakė L.V.Papirtis.

„Aš asmeniškai niekuomet neklausiu – nei ką jūs darysit, nei pas ką. Kad neturėtų vėliau pagrindo sakyti, kad kokia nors informacija nutekėjo ar panašiai“, – aiškino Advokatų tarybos pirmininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius