Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

STT teigia, kad daugėja sudėtingų korupcijos bylų

Specialiųjų tyrimų tarnyba per 2010 m. 11 mėnesių tyrė 224 ikiteisminio tyrimo bylas – 11 bylų daugiau nei pernai per tą patį laikotarpį. Tačiau pareigūnai nustatė net 447 korupcinio pobūdžio nusikalstamas veikas, t. y. 17 proc. daugiau nei per tą patį praėjusių metų laikotarpį (389), ir 30 proc. daugiau įtariamų asmenų (atitinkamai 268 ir 208), padariusių korupcines veikas, kurios yra labiausiai latentiškos ir jas atskleisti bei tirti yra sunkiausia.
Specialiųjų tyrimų tarnyba
Specialiųjų tyrimų tarnyba / Dainiaus Labučio/ L.T. nuotr

Kaip rašoma STT pranešime, tokie Tarnybos rezultatai buvo pristatyti ketvirtadienį, Tarptautinės antikorupcijos dienos proga, STT įvykusios diskusijos metu.

„Šie skaičiai rodo, kad STT tyrimai sudėtingėja, kadangi 34 proc. visų šiais metais STT tirtų bylų galima priskirti sudėtingų bylų kategorijai. Palyginti su tuo pačiu 2009 m. laikotarpiu, sudėtingų ikiteisminio tyrimo bylų skaičius padidėjo 52 proc. Tirtose bylose nustatyta 5 ir daugiau nusikalstamų veikų, pareikšti įtarimai 5 ar daugiau asmenų. Be to, buvo pradėti keli sudėtingi tyrimai, kurie kėlė ypatingą visuomenės susidomėjimą.“ – sako už baudžiamąjį persekiojimą atsakingas STT direktoriaus pirmasis pavaduotojas Aidenas Karpus.

A. Karpus atkreipia dėmesį, kad šiais metais du kartus padaugėjo už korupcinio pobūdžio veikas nuteistų asmenų. 2010 m. sausio–lapkričio mėn. baudžiamosiose bylose, kuriose ikiteisminį tyrimą atliko STT, nuteisti 75 asmenys ir 7 asmenys išteisinti. Per tą patį praėjusių metų laikotarpį buvo nuteisti 35 asmenys, 3 išteisinti.

STT Korupcijos prevencijos valdybos pareigūnai 2010 m. sausio–lapkričio mėn. atliko 8 korupcijos rizikos analizes: Ūkio, Švietimo ir mokslo ministerijų, Vaistų kontrolės tarnybos prie Sveikatos apsaugos ministerijos valdymo ir kitose srityse. Per minėtą laikotarpį pareigūnai įvertino apie 130 teisės aktų ar jų projektų– iš jų daugiausia apie energetiką, statybas ir aplinkosaugą.

„Siekdama didesnio teisės aktų antikorupcinio vertinimo įvairiapusiškumo ir norėdama pasitelkti akademinę bendruomenę, STT šiais metais pakvietė bendradarbiauti universitetus. Šiandien pasirašomas susitarimas su Šiaulių universitetu, artimiausiu metu – su Mykolo Romerio ir Vilniaus universitetais“, – sako STT Korupcijos prevencijos valdybos viršininkas Romas Zienka.

Už antikorupcinį švietimą atsakingo STT Viešųjų ryšių skyriaus viršininko Dariaus Jagmino teigimu, pastaraisiais metais jaučiamas didelis švietimo įstaigų susidomėjimas, aktyviai integruojamos antikorupcinio ugdymo programos į mokomuosius dalykus ir aukštųjų mokyklų studijų programas. 2010 m. duomenimis, korupcijos problemai dėmesys skiriamas 800 Lietuvos mokyklų, 10 universitetų ir 8 kolegijose. Tarptautinės antikorupcijos dienos proga Lietuvos mokyklose rengiama labai daug kūrybinių konkursų, diskusijų ir debatų.

Pasak STT Teisės skyriaus viršininko Romualdo Gylio, 2010 m. STT teisinio reguliavimo iniciatyvos buvo susijusios su kovos su korupcija reglamentuojančių teisės aktų tobulinimu, pasiūlytos Baudžiamojo kodekso, Baudžiamojo proceso ir Administracinių teisės pažeidimų kodeksų bei Korupcijos prevencijos įstatymo pataisos susijusios su išplėstiniu turto konfiskavimu, valstybės tarnautojų tikrinimu ir atsakomybe už netinkamą administraciniu paslaugų teikimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius