-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Su juodaisiais archeologais biznį sukęs gidas Saulius Poderis vis dar dirba Valdovų rūmuose

Juodųjų archeologų veikla padaro milijonus nuostolių valstybei, bet dar blogiau, kad tai naikina istorinį Lietuvos paveldą. Tačiau šešėliniame versle dalyvavęs Valdovų rūmų gidas Saulius Poderis nemato priežasties trauktis iš pareigų. Pareigūnams pavyko įrodyti, kad jo kolekcijoje buvo mokslinių, istorinių, kultūrinių vertybių, kurias pirko iš nusikaltėlių. Prieš kelias savaites S.Poderis dar kartą buvo pripažintas kaltu, nes užsiėmė pagrobtų radinių perpardavinėjimu.
Byla teisme
Juodasis archeologas Olegas Salijus / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Ši istorija prasidėjo 2009 metų birželio 4 dieną. Tą popietę Kultūros paveldo departamento vyr. inspektorius Laisvūnas Kavaliauskas kartu su Skuodo rajono savivaldybės paminklosaugininku Henriku Vaitkevičiumi ir Aleksandrijos seniūnijos ūkvedžiu Broniumi Jonaičiu atvyko prie Apuolės kapinyno, nes turėjo informacijos apie įtartinus asmenis.

Vietos gyventojai pranešė, kad aplink saugomą Apuolės kapinyną kelias dienas slampinėjo vyrai, apsirengę kariškomis uniformomis ir apsiginklavę metalo detektoriais.

Nepažįstamuosius matė ir vienos sodybos šeimininkė, kurią tądien pakalbino paveldo sargai. Ji sakė, kad kažkokie vyrai kasinėja Apuolės kapinyno teritorijoje.

Po kelių akimirkų L.Kavaliauskas pamatė du vyrus, kurie stovėjo prie išraustos duobės ir rūkė.

Šalia nepažįstamųjų gulėjo metalo detektoriai, kastuvai ir kareiviškas maišelis, ant kurio saulėje džiūvo ką tik išrausti archeologiniai dirbiniai.

Jų automobilyje „Citroen“ buvo sukrauti maišai su žalvariniais dirbiniais.

Kultūros paveldo departamento nuotr./Senovės kuršių senkapis.
Kultūros paveldo departamento nuotr./Senovės kuršių senkapis.

Paveldo sargams nepažįstamieji paaiškino, kad žymi Apuolės kapinyno teritoriją.

Kai L.Kavaliauskas pradėjo kamantinėti, vyrai surinko numerį mobiliajame telefone ir siūlė pasikalbėti su kažkokiu žmogumi, kuris, anot jų, yra „Trakų istorijos muziejaus archeologas U.Budvydas“.

Atsiliepęs vyras patvirtino, kad nepažįstamieji tikrai atlieka užduotį, o leidimus turi, tik nespėjo pasiimti.

L.Kavaliauskas iškvietė policijos pareigūnus.

Juodieji archeologai yra nusikaltėliai, kurie iš po žemių rausia mūsų valstybės mokslines, istorines, kultūrines vertybes, darko saugomas teritorijas, o daiktus parduoda šešėlinėje rinkoje.

Tądien nepažįstamieji su metalo detektoriais buvo sulaikyti.

2013 metais jie tapo bene pirmaisiais Lietuvoje nuteistais juodaisiais archeologais. Tai – nusikaltėliai, kurie iš po žemių rausia mūsų valstybės mokslines, istorines, kultūrines vertybes, darko saugomas teritorijas, o daiktus parduoda šešėlinėje rinkoje.

Vėliau paaiškėjo, kad vienas iš tų juodųjų archeologų, Vadimas Čvanovas, anksčiau tarnavo Lietuvos kariuomenėje ir buvo savanorių žvalgų būrio vadu. Be to, dirbinius iš nusikaltėlių pirko Valdovų rūmų darbuotojas S.Poderis.

Šešėlinio verslo mastą atskleidė „Skype“ pokalbiai

Tai buvo pirmoji juodųjų archeologų byla, kai nusikaltėliai sėdo už grotų. Be to, nuteistiesiems Olegui Salijui ir V.Čvanovui buvo priteista atlyginti valstybei padarytą žalą – beveik 143 tūkst. eurų.

Generalinės prokuratūros prokurorui Gintautui Gudžiūnui pavyko įrodyti, kad nusikaltėliai ne tik slėpė mokesčius, užsiėmė neteisėtu archeologinių radinių pardavinėjimu, grobė kultūrines vertybes, bet ir specialiai suniokojo valstybės saugomą gamtinę, istorinę teritoriją ir saugomus paminklus.

Kastuvais ir metalo ieškikliais „Fischer Labs“ darbavosi ne tik Apuolės kapinyne.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Byla teisme
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Byla teisme

Pareigūnai nustatė, kad 2009 metų gegužės 31-ąją – birželio 1-ąją šie vyrai darbavosi Kretingos rajone: išrausė Senkų, Genčų, Kurmaičių, Jazdų, Joskaudų, Dubaišių kapinynus.

Kitas tris dienas juodieji archeologai kasinėjo Apuolėje, kur ir buvo sučiupti.

Per tą nelegalią ekspediciją nusikaltėliai iškasė 88 duobes saugomose teritorijose ir pagrobė 110 archeologinių dirbinių ir jų fragmentų, kurie turėjo didelę mokslinę, istorinę ir kultūrinę vertę. Taip pat 40 daiktų, kurių piniginės vertės neįmanoma nustatyti.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Archeologai tyrinėja rekonstruojamą Šventaragio gatvę.
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Archeologai tyrinėja rekonstruojamą Šventaragio gatvę.

Tyrėjai išsiaiškino, kad O.Salijus ir V.Čvanovas kasinėjo Vilniaus, Kauno, Panevėžio, Alytaus, Utenos apskrityse, taip pat – pamaryje.

Per kratas nusikaltėlių namuose pareigūnai surado 529 nuotraukas, kuriose buvo užfiksuoti 1097 archeologiniai radiniai ir jų fragmentai.

Daugiausia tai segės, ietigaliai, peiliai, kirviai, kiti ginkluotės ir žemės ūkio padargų elementai.

Šias istorines vertybes nusikaltėliai pardavinėjo juodųjų archeologų internetiniuose forumuose ir vadinamuosiuose laisvuosiuose aukcionuose, tokiuose kaip „eBay“.

Su užsakovais bendraudavo „Skype“ ryšiu, todėl per kratas pareigūnai rado susirašinėjimus, įrodančius, kad O.Salijus ir V.Čvanovas tikrai buvo užsukę nelegalų biznį.

Su užsakovais bendraudavo „Skype“ ryšiu, todėl per kratas pareigūnai rado susirašinėjimus, įrodančius, kad O.Salijus ir V.Čvanovas tikrai buvo užsukę nelegalų biznį.

Į juodųjų archeologų tinklą pateko archeologinių vertybių kolekcionieriai ir pagrobtų daiktų perpardavinėtojai.

Tyrėjai nustatė, kad O.Salijus ir V.Čvanovas pardavė daiktų Lietuvos piliečiams Andrejui Tarelkinui, D.Burauskui, Rusijos piliečiui Jevgenijui Krylovui, Estijoje gyvenančiam Fiodorui Kaplunovui.

Įrodyta, kad 2009 metų pavasarį V.Čvanovas šešis kartus siuntė paketus į Sankt Peterburgą ir Taliną. Spėjama, kad siuntiniuose buvo Abiejų Tautų Respublikos karių kalavijai, kurie turėjo didelę mokslinę ir istorinę vertę.

Pagal pinigų judėjimą bankinėse sąskaitose nustatyta, kad bendrininkai uždirbo apie 16 tūkst. eurų, tačiau spėjama, kad suma galėjo būti didesnė.

Ši juodųjų archeologų byla buvo ypatinga tuo, kad nuvedė pas kolekcionierius, kurie suko šešėlinį biznį. Vienas jų – Valdovų rūmų gidas S.Poderis.

Gidas užsiėmė pagrobtų vertybių perpardavinėjimu

Prieš kelias savaites Vilniaus apygardos teismas atmetė S.Poderio apeliacinį skundą ir paliko galioti žemesnės instancijos teismo sprendimą.

amenucentras.lt nuotr./Saulius Poderis
amenucentras.lt nuotr./Saulius Poderis

Valdovų rūmų darbuotojas buvo pripažintas kaltu dėl neteisėto vertimosi komercine veikla, mokesčių nemokėjimo, be to, – nustatyta, kad mokslines, istorines, kultūrines vertybes iš juodųjų archeologų pirko žinodamas, kad jos yra įgytos nusikalstamu būdu.

Pareigūnai nustatė, kad S.Poderis pirko ir pardavinėjo vertingus archeologinius radinius, mokslines, istorines, kultūrines vertybes ir padirbinius. Tai darė portale „eBay“, o atsiskaitymas vyko per sistemą „PayPal“.

Pareigūnai nustatė, kad S.Poderis pirko ir pardavinėjo vertingus archeologinius radinius, mokslines, istorines, kultūrines vertybes ir padirbinius. Tai darė portale „eBay“, o atsiskaitymas vyko per sistemą „PayPal“.

Ikiteisminio tyrimo medžiagoje yra sąrašas daiktų, kurie sudarė S.Poderio kolekciją.

Kaip ir juodųjų archeologų byloje, tai – senoviniai papuošalai, ginkluotės ir žemės ūkio padargų elementai.

Iš viso, kolekcijos sąrašą sudaro 12 standartinių popieriaus lapų.

Tyrėjai nustatė, kad vyras 2008-2010 metais Vilniuje iš O.Salijaus ir V.Čvanovo pirko didelę vertę turinčių archeologinių radinių. Jie atguldavo į Valdovų rūmų gido asmeninę kolekciją arba būdavo už didesnę sumą parduodami užsieniečiams.

Kaip teigia prokurorai, kai kurie daiktai yra neįkainojami dėl mokslinės, istorinės, kultūrinės vertės.

Be to, nustatyta, kad S.Poderis iš panevėžiečio Giedriaus Galiausko pirko ne mažiau 94-ias tikslias akmeninių kirvių kopijas ir didžiąją dalį už didesnę sumą pardavė užsienyje gyvenantiems asmenims.

Iš pareigūnų surinktos medžiagos susidaro įspūdis, kad Valdovų rūmų darbuotojas per kelerius metus sudarė ne vieną tokį sandorį.

Kelių instancijų teismai pripažino S.Poderį kaltu, tačiau jis vis dar dirba Valdovų rūmuose. Vyras yra edukacinių renginių vadovas, kaip pats sakė – gidas.

Ignas Lukošiūnas nuotr./Valdovų rūmai
Ignas Lukošiūnas nuotr./Valdovų rūmai

„Tiesą sakant, aš nelabai suprantu, kodėl turėčiau mesti darbą. Juk nedirbu fondų saugotoju, neįsidėsiu į kišenę kokio archeologinio dirbinio, jei problema tame. Esu gidas ir savo darbą atlieku gerai. Per penkerius metus neturėjau jokių nusiskundimų, tik pagyrimus“, – 15min.lt sakė S.Poderis.

Tiesą sakant, aš nelabai suprantu, kodėl turėčiau mesti darbą. Juk nedirbu fondų saugotoju, neįsidėsiu į kišenę kokio archeologinio dirbinio, jei problema tame, – sakė S.Poderis.

Vyras tikino, kad teismai į bylą pažiūrėjo šališkai, todėl jis skųs Vilniaus apygardos teismo sprendimą Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Gidas pripažįsta, kad yra kaltas dėl mokesčių nemokėjimo, tačiau nesutinka, kad kolekcija buvo įgyta neteisėtai.

Anot jo, tik nedidelę dalį archeologinių radinių nusipirko iš nusikaltėlių. Dalį vertybių įsigijo aukcionuose arba paveldėjo iš artimųjų.

„Pareigūnai mano namuose atliko kratą ir nieko nerado. Todėl aš pats nunešiau savo kolekciją teisėsaugai, norėjau viską priduoti ir sutvarkyti taip, kad būtų legalu. Bet dabar viskas apsisuko taip, kad iš manęs kolekciją atėmė ir padarė nusikaltėliu“, – pasakojo S.Poderis.

Valdovų rūmų darbuotojas teigė, kad teisėsauga atėmė net senelio paliktas vertybes, kurios nėra susijusios su nusikalstama veikla.

S.Poderis tikina, kad iš juodųjų archeologų V.Čvanovo, O.Salijaus ir A.Tarelkino įsigijo apie 10-15 daiktų, tačiau tuo metu jis nežinojęs, iš kur jie gavo archeologinius dirbinius.

Vis dėlto pareigūnų sudarytas sąrašas, kuriame išvardinti iš juodųjų archeologų pirkti daiktai, sudaro 12 standartinių popieriaus lapų.

S.Poderis tikina, kad iš juodųjų archeologų įsigijo apie 10-15 daiktų.

„Vėliau Čvanovas ir Salijus man daug pasakojo apie tai, ką jie veikia, kaip dirba. Aš tik tada viską supratau ir su jais daugiau nekontaktavau“, – tikino S.Poderis.

Gidas pasakojo, kad sutiko bendradarbiauti su teisėsauga ir liudyti juodųjų archeologų bylose, tačiau tikėjosi atgauti kolekciją.

Vyras aiškino, kad problema rimtesnė – neva teismai suformavo tokią praktiką, kad žmonės „bijo įteisinti“ savo kolekcijas.

* * *

Valdovų rūmų atstovė Ramunė Hazir į 15min.lt raštu suformuluotus klausimus apie S.Poderio situaciją atsakė taip: „Šiuo metu darbo santykiai tęsiasi. Tačiau siekiama objektyviai ir nevienašališkai įvertinti situaciją. Kadangi klausimas yra susijęs ne su tiesioginių darbo funkcijų atlikimu, o su darbuotojo etika ir morale, pradėtas muziejaus Etikos priežiūros komisijos tyrimas.

Gavus šio tyrimo išvadas, bus sprendžiamas klausimas dėl tolimesnio asmens darbo muziejuje.“

* * *

Kultūros paveldo departamento Juridinio skyriaus vedėjas Andrius Vaicekauskas apie juodųjų archeologų daromą žalą valstybei ir mūsų istorijai:

„Juodieji archeologai atliekai kasinėjimus ne pagal archeologijos mokslo metodiką, be Kultūros paveldo departamento mokslinės archeologijos komisijos aprobuotos tyrimų programos. Jie neturi reikiamos kvalifikacijos ir pasirengimo.

Tokie kasinėtojai pasisavina radinius, todėl vertybės nepatenka į muziejus, lieka nežinomos radimo aplinkybės. Archeologijos objektai lieka be radinių, kapai - be įkapių, tampa sunku arba nebeįmanoma tiksliai datuoti archeologijos objektą, palaidojimus.

Archeologijos objektai lieka be radinių, kapai - be įkapių, tampa sunku arba nebeįmanoma tiksliai datuoti archeologijos objektą, palaidojimus.

Nelieka jokios kasinėjimų mokslinės fiksacijos, brėžinių, nuotraukų, aišku, nėra rengiamos kasinėjimų ataskaitos. Kasant ne pagal metodika, skirtingais laikotarpiais susiformavę archeologinio sluoksnio horizontai netyrinėjami, sumaišomi ir paverčiami tiesiog žemių krūva, kuri nebėra mokslinių duomenų šaltinis.

Dėl juodųjų archeolologų kasinėjimų iš esmės prarandami mokslinių duomenų šaltiniai, sunaikinami archeologinio paveldo objektai.

Be to, dalis radinių nelegaliai išgabenama iš Lietuvos ir parduodama užsienyje.

Asmenys, pastebėję juoduosius archeologus, turėtų pranešti Kultūros paveldo departamentui, savivaldybės paveldosaugos padaliniui arba policijai.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius