Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Su kontrabandininkais bendravusį pasienietį demaskavo DNR tyrimas

Apeliacinis teismas cigarečių kontrabandininkams trumpąsias žinutes telefonu rašiusį Pagėgių pasienietį pripažino kaltu dėl piktnaudžiavimo tarnyba bei bendrininkavimo gabenant kontrabandą. Jis nubaustas 11,4 tūkst. eurų bauda.
Prie sienos su Lenkija – kontrolės atnaujinimo pratybos
Prie sienos su Lenkija – kontrolės atnaujinimo pratybos / VSAT Varėnos rinktinės nuotr.

Pasienietis buvo demaskuotas radus telefoną, kuriuo jis rašė trumpąsias žinutes kontrabandininkams, ir atlikus DNR tyrimą.

Telefonas, kuriuo pasienietis bendravo su kontrabandininkais, buvo rastas prie medžio užbertas žemėmis ir medžio lapais. Per ekspertizę nustatyta, kad ant telefono „Nokia 108“ nustatytas vyriškos lyties asmens DNR profilis sutampa su pasieniečio Audriaus Zablacko DNR profiliu.

Kauno apygardos teismas pasienietį buvo išteisinęs. Vyras tikino, kad rastu telefonu nesinaudojo, o tik buvo paėmęs į rankas iš kito asmens per jo daiktų apžiūrą. Pasienietį išteisinęs teismas atkreipė dėmesį į tai, kad nebuvo nustatyti asmenys, gabenę kontrabandinį krovinį, taip pat tai, jog nebuvo rastas telefonas, kurio savininkui A.Zablackas siuntė žinutes, todėl byloje esančių duomenų nepakanka jo kaltumui įrodyti.

Tačiau Apeliacinis teismas lapkričio pabaigoje nusprendė, kad užtenka įrodymų nuteisti pasienietį. Po kaltinamojo nuosprendžio A.Zablackas atleistas iš darbo Valstybės sienos apsaugos tarnyboje.

Bylos duomenimis, 2015 metų rugpjūčio 21 dieną nuo 8.13 val. iki 15.30 val. A.Zablackas mobiliojo ryšio telefonu „Nokia 108“ išsiuntė dešimt SMS pranešimų ikiteisminio tyrimo metu nenustatytam asmeniui, informuodamas jį apie savo vykdomos pasienio sargybos maršrutą ir laiką, kuriuo keliu saugu atvykti prie upės, kada ir kurioje vietoje galima saugiai gabenti cigarečių kontrabandą.

„Ne.blogu“, „Nematau, kilkit“, „Pro gala kazkr“, „Nzn. link rocsk.kad zemyn nenusileistu bl.“, „Operai link galo“, – iš pasieniečio telefono buvo išsiųstos žinutės.

Kaip manoma, iš kontrabandos gabentojų pasienietis gavo žinutes: „O op jau geram“, „Geru“, „Mes norim kilt kur jie“, „Nuo kur“, „Y kur varo mes dirbam“.

Gavę informacijos iš pasieniečio, teisėsaugos nenustatytas asmuo automobiliu „VW Passat“ atvyko prie upės, jos viduriu ėjo Lietuvos valstybės siena, ir nekliudomai perėmė iš Rusijos Karaliaučiaus taip pat nenustatyto asmens valtimi atplukdytas 22 dėžes.

Dėžėse buvo 11 tūkst. pakelių cigarečių „New Line Full Flavor“. Jų bendra vertė – 26 tūkst. 66 eurai.

VSAT nuotr./Sulaikytos kontrabandinės cigaretės
VSAT nuotr./Sulaikytos kontrabandinės cigaretės

A.Zablackas, tęsdamas pasienio sargybą, per penkias minutes tuo pačiu mobiliojo ryšio telefonu išsiuntė dar penkis SMS pranešimus kontrabandininkui, informuodamas jį apie pasienio ruože pastebėtus Kriminalinės žvalgybos skyriaus pareigūnus, jų judėjimo kryptį ir saugius atsitraukimo nuo upės kranto kelius.

VSAT Pagėgių rinktinės Kriminalinės žvalgybos skyriaus pareigūnams pastebėjus kontrabandininkus ir pradėjus juos persekioti, vienas jų valtimi nuplaukė upe į Rusiją, o asmuo, vairavęs automobilį „VW Passat“, iš automobilio iššoko ir iš įvykio vietos pasišalino.

Apeliacinis teismas paskelbė, kad pasienietis pažeidė valstybės deklaruojamus įstatymų viršenybės, teisėtumo principus, diskreditavo valstybės tarnautojo – VSAT pareigūno vardą, sumenkino tarnybos prestižą ir autoritetą, dėl to VSAT ir valstybė patyrė didelės neturtinės žalos, o valstybė patyrė didelės turtinės žalos dėl nesumokėtų į valstybės biudžetą mokesčių: 1394 eurų muito mokesčio, 17 tūkst. 728 eurų akcizo mokesčio ir 4524 eurų pridėtinės vertės mokesčio, iš viso 23 tūkst. 646 eurų mokesčių.

Kartu su pasieniečiu patruliavusi jo kolegė pastebėjo, kad A.Zablackas su kažkuo intensyviai bendravo, rašė ne vieną SMS, kalbėti išlipdavo iš tarnybinio automobilio, kas jai pasirodė pakankamai neįprasta ir keista, nes anksčiau pastarasis daug mažiau bendraudavo.

Paaiškėjo, kad A.Zablackas, atvykęs į tarnybą ir susipažinęs su pasienio sargybų pamainos darbo planu, apie savo sargybos vietą informuodavo bendrininkus, planuojančius vykdyti kontrabandos gabenimą.

Pasak Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokuroro Vytauto Kukaičio, VSAT žvalgybos pareigūnai, turėdami duomenų apie su kontrabandininkais nusikalstamai veikiantį pareigūną, atliko ir žvalgybos pobūdžio veiksmus, siekiant jį identifikuoti ir patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

„Šis Lietuvos apeliacinio teismo sprendimas itin svarbus ir teismų praktikai – nors ir patiems kontrabandininkams fiziškai pavyko pasislėpti (pabėgti palikus ir automobilį, ir cigaretes), tačiau teisme įrodytas pats kontrabandos nusikaltimo faktas – jos nustatymas ir sulaikymas – tapo pagrindu teismui nuteisti bendrininkavusį VSAT pareigūną ir dėl kontrabandos, ir dėl piktnaudžiavimo tarnyba“, – sako prokuroras.

Teismas pažymėjo, kad nuteisto korumpuoto pareigūno vaidmuo buvo pakankamai reikšmingas, kadangi be pastarojo pagalbos nusikalstamos veikos padarymas būtų sudėtingas arba net neįmanomas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius