-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Su mafija susidėjusio perspektyvaus sportininko nuopuolis: žiauri egzekucija ir pabėgimas iš belangės

Prieš daugiau nei dešimtmetį šilutiškis Mantas Jurgšatas rinko medalius Lietuvos sunkiosios atletikos jaunimo čempionatuose, tačiau sportininko kelias baigėsi susidėjus su pamario nusikaltėlių gauja. Jis sudalyvavo žiaurioje egzekucijoje, prievartavo turtą, o pakliuvęs į areštinę sugebėjo įveikti policininką, paspruko ir ilgus metus slapstėsi užsienyje. Visgi galiausiai M.Jurgšatas įkliuvo ir dabar sulaukė teisingumo – jis artimiausius trejus metus praleis už grotų.
Mantas Jurgšat
Mantas Jurgšat / 15min nuotr.

2009-aisiais į geriausių Šilutės rajono sportininkų dešimtuką įtrauktas M.Jurgšatas jau po metų įsivėlė į kruviną kriminalinę istoriją. Jis kartu su „Kipšinių“ grupuotės nariais surengė žiaurią egzekuciją Vidui Bagdzevičiui, kuris buvo susijęs su konkuruojančia nusikaltėlių gauja.

Žiauri egzekucija

„Buvo toks įvykis, kad V.Bagdzevičius sumušė mano draugą. Kodėl sumušė, nesigilinau, – šiemet teisme pasakojo M.Jurgšatas. – Visi susirinkę sporto salėje pakalbėjome ir sutarėme, kad jį reikia pamokyti. Tuo metu buvau jaunas ir kvailas. Nė vienam net nekilo mintis, kad dėl sumušto draugo reiktų kreiptis į policiją.“

Nusikaltimą 9 vyrai įvykdė 2010 metų sausio 23-iosios vakarą. Dviem automobiliais nuvykę prie V.Bagdzevičiaus namų laukė jo grįžtant. Gauja buvo apsiginklavusi metaliniais strypais, beisbolo lazdomis ir peiliais.

123rf.com nuotr./Asociatyvi iliustracija
123rf.com nuotr./Asociatyvi iliustracija

Užpuolikai V.Bagdzevičių žiauriai sudaužė, o M.Jurgšatas darbavosi peiliu – badė į sėdmenis ir pjaustė kojas.

„Neplanavau naudoti peilio, negaliu paaiškinti, kodėl jį išsitraukiau, gal dėl adrenalino, gal dėl bandos instinkto, – pasakojo M.Jurgšatas. – Jau nepamenu, kiek kartų dūriau, buvo tamsu, viskas įvyko labai greitai ir labai seniai.“

Pats V.Bagdzevičius dėl užpuolimo niekam niekada nesiskundė ir parodymų teisėsaugai nedavė.

Net iškart po egzekucijos, gulėdamas kraujo klane, jis paskambino ne medikams, o draugams.

„Nuvažiavome, radome ant žemės gulintį Vidą, – vėliau teisme prisiminė į pagalbą tą vakarą atskubėjęs pažįstamas. – Jis dejavo ir nieko nekalbėjo. Supratau, kad jį skubiai reikia vežti į ligoninę. Paėmėm už kojų ir rankų ir įnešėme į automobilį.“

Apie tai, kas išties įvyko, V.Bagdzevičius neprasitarė net draugams, jis aiškino, kad pakliuvo į avariją ir jam buvo sulaužytos abi kojos.

Pareigūnai šį nusikaltimą aiškinosi ne vienus metus, kol galiausiai nustatė kaltuosius. Jau anksčiau 7 iš jų buvo nuteisti, o vienas iki šiol tebesislapsto.

Siautėjo toliau

Kol buvo tiriama ši egzekucija, M.Jurgšatas su bendrais toliau siautėjo. Jis spėjo užsidirbti teistumus dėl vagystės, užpuolimų ir viešosios tvarkos pažeidimo.

Tiesa, už grotų jaunuolis taip ir nesėdo, teismas vis patikėdavo, kad jis gali pasitaisyti, ir skirdavo jam lygtines laisvės atėmimo bausmes.

Liepto galą M.Jurgšatas priėjo prievartaudamas turtą. Sužinojęs, kad jo pažįstamas T.M. yra prasiskolinęs, nusprendė pasipelnyti.

„Pas mane atėjo M.Jurgšatas ir pasakė, kad esu skolingas 3000 litų kitam žmogui, – duodamas parodymus pasakojo T.M. – Paklausė, kada gaunu algą ir kiek iš jos galiu sumokėti. Jis kalbėjo taip, tarsi būtų pasiųstas žmogaus, kuris man paskolino pinigus.“

Šarūno Bulotos / 15min nuotr./Pinigai
Šarūno Bulotos / 15min nuotr./Pinigai

Visus M.Jurgšato veiksmus sekę pareigūnai 2011 metų liepą surengė pasalą, kai šis susitiko su T.M. paimti pinigų. Įtariamasis lengvai nepasidavė ir pamatęs policiją spruko bei bandė slėptis bendrabučio laiptinėje.

Prasislapstė dešimtmetį

Galiausiai jis buvo surastas, sutramdytas ir uždarytas į kamerą policijos komisariate, bet ten ilgai neužsibuvo.

„Kai mane uždarė į kamerą, buvo labai karšta nuo bėgimo ir grumtynių su policija, todėl paprašiau vandens, – prisiminė M.Jurgšatas. – Pareigūnas padavė man vandens. Kadangi jis visame komisariate buvo vienas, man staiga kilo mintis pabėgti. Kol aš gėriau, pareigūnas laikė kameros duris, aš jį staiga nustūmiau ir pabėgau.“

Utenos apskrities VPK nuotr./Laikino sulaikymo kameros
Utenos apskrities VPK nuotr./Laikino sulaikymo kameros

Tądien M.Jurgšatas dingo ir jo nepavyko rasti beveik dešimtmetį. Gavus duomenų, kad jis slapstosi Anglijoje, 2015 metais šios šalies teisėsauga paskelbė jo paiešką. Prireikė dar 5 metų, kad jis būtų sugrąžintas į Lietuvą.

Klaipėdos apygardos teisme kaltinamasis prisipažino dėl visų nusikaltimų: sunkaus sveikatos sutrikdymo, turto prievartavimo, pabėgimo iš komisariato ir policininko užpuolimo.

Už padarytus nusikaltimus jam grėsė 12 metų laisvės atėmimo bausmė, tačiau bylą nagrinėjusi teisėja Regina Bertašienė nusprendė, kad M.Jurgšatas savo kaltę išpirks pataisos namuose praleidęs 3 metus.

„Skiriant bausmę kaltinamajam atsižvelgiama į tai, kad nuo nusikalstamų veikų padarymo praėjo apie dešimt metų. Nors kaltinamasis buvo pasislėpęs nuo ikiteisminio tyrimo pareigūnų, prokuroro ir teismo, duomenų apie tai, kad per šį laikotarpį jis būtų padaręs naujų nusikaltimų ar teisės pažeidimų, byloje nėra.

Kaltinamasis turi būstą, yra vedęs, su žmona augina dukrą, jo ryšiai su šeima ir socialine aplinka tvirti: rūpinasi ne tik šeima, bet ir sergančiu tėvu bei garbaus amžiaus jį užauginusia močiute. M.Jurgšatas kritiškai vertina savo elgesį ir gyvenimo būdą, kurį jis gyveno nusikaltimų padarymo metu, nurodo, kad buvo neatsakingas ir nesubrendęs“, – nusprendė teisėja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius