-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Su prezidente dėl atleidimo besibylinėjanti eksteisėja Daiva Mekšraitienė norėtų mažiau viešumo

Vilniaus apygardos teismas pirmadienį nusprendė iš Registrų centro išreikalauti dokumentą, dėl kurio pareigų neteko Kauno apygardos teismo teisėja Daiva Mekšraitienė.
Prezidentė Dalia Grybauskaitė
Prezidentė Dalia Grybauskaitė / BFL/Tomo Lukšio nuotr.

2004 metais teisėja esą priimdama sprendimą už akių be teisinio pagrindo Registrų centrui pateiktame sprendimo nuoraše ranka ištaisė rezoliucinę dalį. Joje ji įrašė žodžius „nuosavybės teises“, tokiu būdu kiti asmenys įgijo nuosavybę be teisinio pagrindo.

Pernai rugpjūtį pareigų netekusi D.Mekšraitienė į teismą padavė ją atleidusią prezidentę Dalią Grybauskaitę bei Teisėjų tarybą. Ji prašo pripažinti atleidimą neteisėtu.

Bylą dėl atleidimo nagrinėjantis teisėjas Virginijus Kairevičius nusprendė, kad teismui reikėtų turėti dokumentą, dėl kurio atleista D.Mekšraitienė.

„Originalaus ieškovės įrašo nėra, tik kopijos. Tokioje byloje originalo reikėtų, dėl ekspertizės spręsime gavę“, – sakė teisėjas V.Kairevičius.

Eksteisėjos advokatės prašė teismo atlikti grafologinę ekspertizę, ar iš tikrųjų jų klientės ranka tas įrašas padarytas, nes yra abejonių dėl šio dokumento autentiškumo. Esą šio dokumento apskritai niekas nematė – nei prezidentė, nei Teisėjų taryba.

Prezidentūros atstovė Rasa Svetikaitė stebėjosi D.Mekšraitienės ir jos atstovių pasisakymais.

„Apklausos protokole, kur parodymus davė Mekšraitienė – esą sprendimas jos ranka darytas, bet ji nepamena. Dabar reikalauja ekspertizių, mūsų manymu, tai visiškai nereikalinga“, – teigė R.Svetikaitė.

2010 metų sausį D.Mekšraitienę kaip liudytoją apklausė Generalinės prokuratūros prokuroras Mindaugas Dūda. Per apklausą teisėja sakė, kad esą parašas jos, bet kaip jis atsirado, pasakyti negali.

D.Mekšraitienė Vilniaus apygardos teismui pasakojo, kad kartą nagrinėjo bylą dėl laikinųjų apsaugos priemonių taikymo.

„Parašas buvo, tačiau nutarties tekstas nebuvo mano stiliumi parašytas. Kreipiausi dėl ikiteisminio tyrimo ir parašo suklastojimo. Manęs niekas nekvietė apklausti. Šių laikų technologijos labai įvairios“, – sakė D.Mekšraitienė.

Eksteisėja taip pat pageidavo, kad jos bylinėjimasis su prezidente D.Grybauskaite vyktų ne viešai.

D.Mekšraitienė posėdžio pradžioje pateikė prašymą dėl uždaro posėdžio. Jos teigimu, jos vyras ir sūnus jaučia neigiamas emocijas, internetinėje erdvėje pasirodė daug įžeidžiančių komentarų, o teismo salėje esant žiniasklaidos atstovams jai sunku reikšti mintis.

Prezidentės atstovė tam paprieštaravo.

„Jeigu vadovautis šia logika, kiekviena byla liečia šeimą, tai visos bylos turi būti nagrinėjamos uždaruose posėdžiuose. Ši byla nekilo dėl asmeninių santykių, nematau pagrindo“, – sakė prezidentės atstovė R.Svetikaitė.

Prašymą dėl uždaro posėdžio teisėjas atmetė. Byla dėl D.Mekšraitienės atleidimo toliau bus tęsiama rugpjūčio 29 dieną.

Eksteisėja prašo panaikinti prezidentės dekretą dėl jo atleidimo iš pareigų.

D.Mekšraitienę tuomet nuspręsta atleisti už teisėjo vardo pažeminimą – ji esą aplaidžiai ir pažeisdama įstatymus nagrinėjo civilines bylas ir sudarė prielaidas apgaule užvaldyti didelės vertės nekilnojamąjį turtą.

Teisėjos padarytus pažeidimus atskleidė teismų savivaldos institucijos bei Generalinė prokuratūra, tačiau dėl suėjusių senaties terminų D.Mekšraitienė negalėjo būti patraukta baudžiamojon atsakomybėn. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius