Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Sukčiai tobulėja – aukos žioplinėja“: policininkai gyventojus informuoja apie populiariausius sukčiavimo modelius

Spalio 4 d. startavo Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato prevencinis projektas „XXI amžius – sukčių era: sukčiai tobulėja – aukos žioplinėja“. Jo tikslas – užkardyti nusikalstamas veikas, priminti gyventojams būtinybę saugoti savo turtą, patarti, kaip netapti nusikaltimų aukomis, informuoti apie naudojamus ir labiausiai paplitusius sukčiavimo modelius.
Prevencinis projektas „XXI amžius – sukčių era: sukčiai tobulėja – aukos žioplinėja“
Prevencinis projektas „XXI amžius – sukčių era: sukčiai tobulėja – aukos žioplinėja“ / Šiaulių apskrities VPK nuotr.

Kaip praneša Šiaulių VPK, visą spalio mėnesį Šiaulių pareigūnai ir visos apskrities policijos komisariatų prevencijos padalinių pareigūnai bendraus su miesto maršrutiniais ir priemiestiniais autobusais važiuojančiais žmonėmis Šiaulių apskrities policijos  prižiūrimos teritorijos ribose. Šiai prevencinei priemonei vykdyti pasitelkti ir policijos rėmėjai. 

Šiaulių apskrities VPK nuotr./Prevencinis projektas „XXI amžius – sukčių era: sukčiai tobulėja – aukos žioplinėja“
Šiaulių apskrities VPK nuotr./Prevencinis projektas „XXI amžius – sukčių era: sukčiai tobulėja – aukos žioplinėja“

Pirmoji policijos pareigūnų paskaitėlė įvyko 21-ojo maršruto autobuse. Prie Šiaulių dramos teatro esančioje autobusų stotelėje į autobusą įlipę Šiaulių miesto policijos bendruomenės pareigūnai ir policijos rėmėjai jame važiuojantiems keleiviams keliais štrichais apsakė charakteringiausius sukčiavimo modelius ir patarė, kaip nepatekti į sukčių pinkles. Kad žmonės jų žodžių taip greit nepamirštų, kiekvienam keleiviui padovanojo atmintinę, kurioje atsispindi pagrindiniai jų pasakojimo akcentai.

Po to bendruomenės pareigūnai, tęsdami pasakojimus apie sukčiavimo ypatumus ir apsisaugojimo nuo jų būdus,  persėdo į kitą maršrutinį autobusą, po to dar į kitą ir t.t. Tikimės, kad gyvas ir betarpiškas policijos pareigūno žodis įsitvirtins kiekvieno jį išgirdusio sąmonėje ir sukčiams liks vis mažiau šansų ką nors įvilioti į savo nusikalstamos veiklos tinklus.

Ši akcija surengta dėl to, kad  sukčiavimo mastai vis didėja, o sukčių naudojami sukčiavimo modeliai tobulėja. Per 2012 metų 8 mėnesius Šiaulių apskrityje dėl sukčiavimo užregistruota 214  nusikalstamų veikų. pernai per tą patį  laikotarpį – 179, t. y., 17,8 proc. mažiau. Sukčiavimo skaičius išaugo visose Šiaulių apskrities policijos komisariatų prižiūrimose teritorijose. Šiaulių mieste užregistruoti 103 sukčiavimai (2011 m. – 99), Radviliškio r. – 38 (2011 m. – 24), Raseinių r. – 21 (2011 m. – 10), Šiaulių r. – 13 (2011 m. – 12), Joniškio r. – 9 (2011 m. – 4).

Tobulėjant technologijoms, tobulėja ir sukčiai – nuolat sugalvojama vis naujų sukčiavimo būdų, o patiklūs gyventojai patenka į sukčių pinkles ir patiria didelių nuostolių. 

Daugiausiai (28 asmenys) žmonių nukentėjo, siekdami įsigyti prekes pagal internetiniuose portaluose esančius skelbimus. Už norimą įsigyti prekę (automobilį, mobilaus ryšio telefoną, drabužius) pardavėjui buvo pervesta dalis ar visi pinigai, tačiau prekės negautos.

Šiaulių apskrities VPK nuotr./Prevencinis projektas „XXI amžius – sukčių era: sukčiai tobulėja – aukos žioplinėja“
Šiaulių apskrities VPK nuotr./Prevencinis projektas „XXI amžius – sukčių era: sukčiai tobulėja – aukos žioplinėja“

20 asmenų nukentėjo, kai sukčiai apgaule išviliojo jų elektroninės bankininkystės duomenis. Šiais atvejais buvo skambinama fiksuoto ryšio telefonu ir, prisistačius banko darbuotoju, finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos ar policijos pareigūnu, išgaunami elektroninės bankininkystės prisijungimo kodai bei slaptažodžiai. Jais pasinaudojus, iš sąskaitų buvo paimti pinigai arba iš greitųjų kreditų bendrovių – paskolos apgautųjų vardu.

10 asmenų nukentėjo, kai sukčiai pasinaudojo jų pamestomis ar kitaip prarastomis banko mokėjimo kortelėmis, 9 asmenys – kai sukčiai pasinaudojo prarastu asmens tapatybės dokumentu, vairuotojo pažymėjimu. Šiais atvejais žmogaus vardu buvo sudarytos sutartys dėl daiktų įsigijimo ar paslaugų teikimo.

6 asmenys nukentėjo, kai jiems buvo paskambinta fiksuoto ryšio telefonu, prisistatyta policijos pareigūnu, pranešta apie jo artimą žmogų ištikusią nelaimę ir šio nelaimėlio vardu paprašyta pinigų incidento metu padarytai žalai atlyginti.

Taip pat žmonės nukentėjo ir tais atvejais, kai į jų namus atvykusios moterys prisistatė banko darbuotojomis, kurios paprašė parodyti namuose turimus pinigus, nes esą būtina sutikrinti jų numerius, ir tuos pinigus pasisavino; kai nepažįstamieji pažadėjo įdarbinti užsienyje ir jiems už šią paslaugą buvo pervesti pinigai, kai socialiniuose tinkluose buvo paviešinti elektroninės bankininkystės kodai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius