Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sukčiams svetimu vardu paimti greitąjį kreditą bus sunkiau: pradėjo veikti nepageidaujančių greitojo kredito registras

Gyventojai nuo šiol gali lengviau apsisaugoti nuo sukčių, kurie apgaule išvilioja asmens duomenis ir kito asmens vardu gauna greituosius kreditus. Tam sukurtas Nepageidaujančių greito kredito asmenų registras, kuris taip pat sudarys prielaidas gyventojams apsaugoti savo giminaičius nuo perteklinio greitųjų kreditų ėmimo.
Internetine bankininkyste susidomi vis daugiau gyventojų.
Greitasis kreditas / S. Žiūros/BFL

Paslauga „Nepageidauju greito kredito“ aktyvuojama internetu per asmeninės kredito istorijos sistemą „Manocreditinfo.lt“. Įtraukdamas save į registrą gyventojas patvirtina, kad kol nebus panaikintas šis įrašas, jis nepageidauja sudaryti greitosios paskolos sutartį. Gyventojo pareikštą valią prieš suteikiant kreditą galės tikrinti finansų įstaigos. Naudojimasis šiuo registru joms, kaip ir gyventojams, yra nemokamas, būtinas tik teisinis pagrindas tą atlikti.

„Kurdami registrą siekėme išspręsti dvi problemas: gyventojų bridimo į skolas neatsakingai skolinantis ir kreditinio sukčiavimo. Abi šios problemos yra itin aktualios ir tai iliustruoja kasdieniai gyventojų klausimai, kaip apsisaugoti, kad nebūtų imami greitieji kreditai, taip pat sukčiavimo statistika“, – sako Andrius Bogdanovičius, kreditų biuro „Creditinfo“ generalinis direktorius.

Pasak jo, net giminaičiai gali padėti artimiems asmenims nesiskolinti neatsakingai. Aišku, asmuo turi registruotis pats, tačiau manipuliuoti giminaičių patiklumu parodant, kad užsiregistravai, o kitą dieną jau vėl skolintis – nepavyks. Nes įrašas, kad asmuo netrukus po įsiregistravimo paliko registrą kreditų bendrovėms bus matomas dar 90 dienų.

„Viena iš jau anksčiau sukurtų priemonių leido neatsakingą giminaitį įtraukti į skolininkų registrą, tačiau tai buvo taikoma tik tuo atveju, jei turėtą skolą „iš savo kišenės“ padengė artimas žmogus. Tačiau tam reikėjo apmokėti skolą, o paslaugą  galima užsisakyti tik atvykus į įmonės būstinę“, – pažymi kreditų biuro vadovas.

Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, šių metų trečiąjį ketvirtį užregistruota daugiau nei 3500 sukčiavimo atvejų, palyginti su kone 2600 antrąjį ketvirtį. Beveik pusė šių nusikalstamų veikų – sukčiavimas apgaudinėjant telefonu.

Vien per šiuos metus pasinaudojant kitų žmonių asmens dokumentais arba išgavus asmeninius duomenis telefonu, el. paštu ar kitais būdais sukčiai ne savo vardu gavo kelis šimtus kreditų, taip „pasiskolindami“ daugiau nei 0,5 mln. Lt.

„Žiniasklaida neretai nušviečia istorijas, pasakojančias apie nuo sukčių nukentėjusius žmones. Dar daugiau tokių atvejų atsispindi teisėsaugos suvestinėse. Sukčių aukoms tuomet tenka gaišti laiką kartais net teisme įrodinėjant, kad kredito jie neėmė. Šiuo atveju apgautos lieka abi pusės – ir gyventojas, ir paslaugą suteikęs verslas. Tačiau daugelio tokių nelaimių galima išvengti užsiregistruojant „Nepageidaujančių greito kredito“ asmenų registre, kuris turėtų sumažinti tokio sukčiavimo mastą“, – teigia A. Bogdanovičius.

Paslaugą „Nekredituoti“ gyventojai gali užsisakyti „Manocreditinfo.lt“ svetainės skiltyje „Naujas užsakymas“, prieš tai identifikavę tapatybę elektroniniu parašu el. bankininkystės sistemoje.

Prie nepageidaujančių greito kredito registro jau prisijungė „smscredit.lt“, „pinigine.lt“, „momentcredit.lt“, “sauguskreditas.lt” ir kiti vartojimo kredito teikėjai.

Kreditų biure „Creditinfo“ yra formuojama fizinių ir juridinių asmenų kredito istorija, nustatomi kredito reitingai bei asmenų galimybės prisiimti finansinius įsipareigojimus. Bankų, lizingo ir telekomunikacijų bendrovių inicijuotas kreditų biuras veikia nuo 2003 metų. Kreditų biurą sukūrusi ir plėtojanti bendrovė “Creditinfo Lietuva“ yra tarptautinės grupės „Creditinfo International GmbH“ narė. Ji taip pat valdo asmeninės kredito istorijos sistemą „Mano Creditinfo“, yra sukūrusi automatizuotas kreditavimo sprendimų priėmimo, klientų elgesio monitoringo  bei įsiskolinimų valdymo sistemas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius