Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 07 21 /17:20

Sukčiavimu įtariamas lietuvis E.Rimašauskas skundžia teismo sprendimą perduoti jį JAV

Sukčiavimu prieš Jungtinių Valstijų informacinių technologijų įmones „Facebook“ ir „Google“ kaltinamas lietuvis Evaldas Rimašauskas penktadienį apskundė Vilniaus apygardos teismo sprendimą išduoti jį JAV.
Evaldas Rimašauskas
Evaldas Rimašauskas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Skundas pateiktas“, – BNS sakė lietuvio advokatė Snieguolė Uždanavičienė.

Amerikiečių teisėsauga kaltina E.Rimašauską iš „Google“ ir „Facebook“ apgaule išviliojus daugiau nei 120 mln. JAV dolerių (apie 103 mln. eurų).

Anot jos, kaltinamasis iš „Facebook“ pasisavino apie 99 mln. dolerių (apie 85 mln. eurų), o iš „Google“ – maždaug 23 mln. dolerių (beveik 20 mln. eurų). Tai matyti iš JAV pareigūnų laiškų Lietuvos teisėsaugai, kuriuos BNS perdavė E.Rimašausko žmona Olga Rimašauskienė.

Nepakanka duomenų (jo ekstradicijai), o antras momentas – jurisdikcijos klausimas. (...) Aš matau jurisdikciją Lietuvoje.

E.Rimašausko advokatė teigė, kad jis turi būti teisiamas Lietuvoje, nes čia ir atliko įtartinus veiksmus.

S.Uždanavičienė pridūrė, jog paprašyta pateikti papildomų duomenų amerikiečių teisėsauga iš esmės neatsiuntė nieko naujo.

„Tai yra du esminiai skundo momentai. Pirmas – nepakanka duomenų (jo ekstradicijai), o antras momentas – jurisdikcijos klausimas. (...) Aš matau jurisdikciją Lietuvoje“, – sakė teisininkė.

Įtariamas pateikęs suklastotų sutarčių

JAV teisėsauga kaltina E.Rimašauską siuntus suklastotus laiškus į JAV įmones, juose apsimetant Azijoje registruotos įmonės darbuotojais. Amerikiečių atsiunčiamus pinigus jis, įtariama, nukreipė į savo valdomas banko sąskaitas Latvijoje ir Kipre. Pagal kaltinimus, nusikaltimai įvykdyti 2013–2015 metais.

Jungtinių Valstijų pareigūnai pateikė kaltinimus lietuviui dėl sukčiavimo, pinigų plovimo ir tapatybės vagystės. Už pirmuosius du gresia laisvės atėmimas iki 20 metų.

Pasak jų, E.Rimašauskas kaltinamas pasisavinęs Taivano įmonei „Quanta Computer Inc.“ priklausiusias lėšas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Evaldas Rimašauskas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Evaldas Rimašauskas

Tuo tarpu šie pinigai buvo pervesti į Latvijos įmonę tuo pačiu pavadinimu, kurioje E.Rimašauskas kaip vienintelis valdybos narys ir akcininkas užsiregistravo 2013 metų vasarą, rašoma BNS turimuose dokumentuose.

Teisėsauga nurodo, kad tų pačių metų spalį E.Rimašauskas į savo atidarytą sąskaitą „SEB“ banke Latvijoje gavo tris pavedimus, kurių apytikrė bendroji suma buvo daugiau nei 23 mln. dolerių. Šie pinigai buvo pervesti iš „Google“.

Anot JAV, kaltinamasis, siekdamas įrodyti šių lėšų teisėtumą, pateikė tariamų sutarčių, vienoje iš kurių buvo suklastotas „Google“ darbuotojo parašas.

Iš „Facebook“ – 16 pervedimų

Amerikiečiai tikina, kad E.Rimašauskas lėšas iš „Facebook“ pasisavino praėjus dviem metams po istorijos Latvijoje.

Teisėsaugos dokumentuose rašoma, kad jis 2015 metų birželį atidarė sąskaitą Kipro banke „Eurobank Cyprus“, o šių metų rugpjūčio ir rugsėjo mėnesiais gavo 16 pavedimų iš „Facebook“, jų bendra suma siekė beveik 99 mln. dolerių.

Anot pareigūnų, E.Rimašausko pastangomis pinigai buvo išskirstyti į įvairias banko sąskaitas septyniose šalyse.

JAV nurodo neturinti duomenų, kad į sąskaitas Kipre arba Latvijoje jis būtų gavęs kokių nors kitų lėšų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius