Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2012 12 13 /16:35

Tiriamas sukčiavimas kredito unijose: žala gali siekti 60 mln. litų, stabdomas indėlių grąžinimas, tarp suimtų vadovų – „darbietis“ Žilvinas Putramentas

Generalinei prokuratūrai ir Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybai (FNTT) atliekant ikiteisminį tyrimą dėl galimo iššvaistymo, sulaikyti trys Nacionalinės kredito unijos vadovai, tarp kurių yra Darbo partijos kandidatas šiemet vykusiuose Seimo rinkimuose Žilvinas Putramentas. Su Nacionaline kredito unija siejamas ir Seimo vicepirmininkas Vytautas Gapšys.
Nacionalinė kredito unija
Nacionalinė kredito unija / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Tiriant Lietuvos kredito unijų veiklą gauta duomenų, kad grupė asmenų, atitinkanti organizuotos grupės požymius, iš Nacionalinės kredito unijos galėjo apgaule gauti kreditų už beveik 25 mln. litų, nors turto, kuriam įsigyti buvo išduoti kreditai ir kuris buvo įkeistas paskoloms užtikrinti, vertė nesiekia 800 tūkst. litų“, – rašoma Generalinės prokuratūros pranešime.

Pasak pranešimo, įtariant didelės vertės kredito unijos turto iššvaistymu, FNTT tarnybos pareigūnai sulaikė Nacionalinės kredito unijos valdybos pirmininką Arnoldą Žviką ir administracijos vadovą Artūrą Vasiliauską. Sulaikytasis A.Vasiliauskas buvo Darbo partijos atstovas Seimo rinkimuose Antakalnio rinkimų apygardoje.

Taip pat sulaikytas ir trečiasis unijos valdybos narys Žilvinas Putramentas, kuris buvo Darbo partijos, kuri įtariama finansinėmis machinacijomis, kandidatas Seimo rinkimuose. Ž.Putramentas partijos sąraše buvo įrašytas 130 numeriu, o per rinkimus buvo reitinguotas į 27-tą sąrašo vietą.

Įtariama, jog galėjo būti iššvaistytas net 4 kredito unijų turtas ar disponuota galimai nusikalstamai įgytu turtu, be to, klastoti kai kurių įmonių dokumentai, pranešė prokuratūra.

„Darbietis“, Seimo vicepirmininkas V.Gapšys taip pat yra susijęs su Nacionaline kredito unija – savo interesų deklaracijoje jis yra nurodęs, kad jis ir jo sutuoktinė yra šios unijos narai, asocijuoti nariai ir pajininkai.

Stabdo indėlių grąžinimą

Lietuvos bankas skelbia,kad iki 2013 m. sausio 31 d. apribojo šios įstaigos veiklą ir skyrė laikinąjį administratorių – bendrovės „Verslo konsultantai“ vadovą Alvydą Mogenį. Veiklos apribojimo metu Nacionalinė kredito unija negalės teikti finansinių paslaugų ir vykdyti kitos veiklos – įskaitant ir indėlių grąžinimą – nebent tai bus būtina jos veiklai moratoriumo metu užtikrinti. Iki 2012 m. gruodžio 28 d. laikinasis administratorius privalės pateikti išvadas dėl Nacionalinės kredirto unijos finansinės būklės ir pasiūlymus, kuriuos įvertinus bus sprendžiama dėl šios unijos veiklos perspektyvų.

Šių metų spalio pabaigoje žiniasklaida skelbė, jog FNTT pradėjo tyrimą dėl 17 mln. litų užvaldymo sukčiavimo būdu iš Nacionalinės kredito unijos – įtarimus pareigūnai tuomet pareiškė mažiausiai 10 asmenų.

Pirminiais duomenimis, ikiteisminis tyrimas pradėtas dėl galimo lėšų pasisavinimo sukčiavimo būdu iš Nacionalinės kredito unijos. Įtariama, kad kelioms bendrovėms unija išdavė kreditus nekilnojamajam turtui įsigyti visoje Lietuvoje – turtas buvo įvertintas gerokai daugiau, nei iš tikrųjų buvo vertas.

Atnaujinta 14.55 val. Prokuroras: tiriama žala siekia daugiau kaip 60 mln. litų

Generalinė prokuratūra įtaria, jog organizuota grupė apgaulės būdu iš kelių kredito unijų galėjo gauti daugiau kaip 60 mln. litų nepagrįstų kreditų. Įtarimai jau pareikšti apie 30 asmenų.

„(Nusikalstama – red.) veikla apima apie dvejus metus, bendra šiai dienai tiriama žala yra daugiau kaip 60 mln. litų. (...) Tai tikrai ne galutiniai skaičiai, nes (Nacionalinės kredito unijos – BNS) laikinasis administratorius, ir jei tas procesas vyks toliau – ir bankroto administratorius paskui, turės nustatyti, kokios ten yra žalos, ir jos, manau, tikrai bus žymiai didesnės“, – BNS ketvirtadienį sakė tyrimui vadovaujantis Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokuroras Simonas Minkevičius.

Jis sakė, jog atliekant tyrimą teismo sprendimu rudenį suimti 5 asmenys, o šiuo metu 48 valandoms sulaikyti dar trys asmenys – Nacionalinės kredito unijos vadovai.

Prokuroras neatskleidė pavardžių, tačiau užsiminė, kad kai kurie iš jų turi savo verslą, o bent keli yra anksčiau teisti už panašius nusikaltimus. Tarp anksčiau suimtųjų, anot prokuroro, yra ir teisininkų.

FNTT tarnybos pareigūnai ketvirtadienį sulaikė Nacionalinės kredito unijos valdybos pirmininką Arnoldą Žviką ir administracijos vadovą Artūrą Vasiliauską. Taip pat sulaikytas ir trečiasis unijos valdybos narys Ž.Putramentas, kuris buvo Darbo partijos, kuri įtariama finansinėmis machinacijomis, kandidatas Seimo rinkimuose.

„Jie visi įtariami gavę iš šios (Nacionalinės kredito unijos – BNS) ir kelių kitų kredito unijų kreditus. Šiuo metu tikrinama, ar kreditų unijų vadovai yra susiję kaip bendrininkai, ar tai tiesiog kažkoks aplaidumas, ar kažkokios kitos priežastys“, – BNS sakė prokuroras S.Minkevičius.

Anot jo, asmenys paskolas iš kredito unijų gavo įkeisdami turtą, kuris buvo nepagrįstai brangiai įvertintas.

„Sistema labai paprasta – yra įkeičiamas labai pigus turtas, kuris yra labai brangiai įvertintas. Įkeistas turtas šiems kreditams užtikrinti yra 10 ar net 100 kartų mažesnis nei jo reali vertė“, – kalbėjo S.Minkevičius.

Prokuroras BNS patvirtino, jog nusikalstamą veiklą vykdė grupė, atitinkanti organizuotos grupės požymius. Pasak jo, ketvirtadienį vakare ar penktadienį iš ryto ketinama spręsti, ar kreiptis į teismą dėl Nacionalinės kredito unijos vadovų suėmimo.

Atnaujinta 15.10 val. Klientai lėšas galės atgauti per kelis mėnesius

Sustabdžius Vilniuje veikusios Nacionalinės kredito unijos veiklą, joje indėlių turėję klientai lėšas galės atgauti per kelius mėnesius, sako Lietuvos banko valdybos narys Vaidievutis Geralavičius.

„Šiuo metu jie to daryti negali, bet viską spręs administratorius. Manau, kad tai bus padaryta pakankamai greitai ir čia problemų nebus, nes indėlius garantuoja valstybė. Manau, kad indėlininkai savo lėšomis galės disponuoti kelių mėnesių laikotarpyje, greičiau gal net“, – ketvirtadienį LRT radijui sakė Lietuvos banko valdybos narys Vaidievutis Geralavičius.

V.Geralavičius nenorėjo įvardyti, kiek lėšų „įšaldyta“ Nacionalinėje kredito unijoje.

„Aš nenorėčiau tikslaus skaičiaus minėti“, – sakė V.Geralavičius.

Jis teigė, jog Nacionalinės kredito unijos veikla buvo „rizikinga“ jau nuo 2009 metų, bet ta rizika buvo gerokai mažesnė nei dabar, o priemonės, kurių imtasi, buvo adekvačios. Unijos inspektavimas parodė, kad jos veiklos rizika yra žymiai padidėjusi, sakė V.Geralavičius.

Papildyta 16.20 val. S.Minkevičius: Kol kas patikimų duomenų, kad kokie nors nusikalstamu būdu gauti pinigai būtų pervedami Darbo partijai, nėra

Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokuroras Simonas Minkevičius spaudos konferencijoje žurnalistams sakė, kad šiuo metu patikimų duomenų dėl to, kad nusikalstamu būdu iš kredito unijų gauti pinigai būtų pervedami Darbo partijai, nėra. Tačiau galimybės, kad tai paaiškės tyrimo metu, jis neatmetė.

Anot prokuroro, trys Nacionalinės kredito unijos vadovai įtariami didelės vertės turto iššvaistymo. Jų gautų kreditų suma siekia 25 mln. Lt. Už tokią veiką numatoma iki septynerių metų lasivės atėmimo bausmė. Jeigu bus nuspręsta, kad yra pagrindo pradėti bankroto procedūrą šiai kredito unijai, tuomet bus tiriama ir dėl nusikalstamo bankroto sukėlimo.

Prokuroro teigimu, buvo gauta 25 mln. Lt kreditų, o turto įsigyta tik už 800 tūkst. Lt.

Visi sulaikytieji Nacionalinės kredito unijos valdybos nariais tapo tik šiemet, tačiau tiriama unijos trejų metų veikla, todėl žala bus didesnė, jau šiuo metu manoma, kad ji yra apie 37 mln. Lt.

Kitų kredito unijų, iš kurių taip pat, kaip įtariama, buvo gauti kreditai, darbuotojams įtarimai nėra pareikšti, tačiau įtariamųjų ratas tikrai plėsis. Šiuo metu jų yra apie 30. Žala sieks apie 60 mln. Lt.

„Dalis tų pinigų yra sulaikyta, bet nedidelė labai dalis, vienas iš paskutinių pavedimų. Kur tie pinigai nukeliavo, dar bus tikrinama. Mes žinome, kokios įmonės kreipėsi dėl kredito gavimo ir gavo tą kreditą. Dalis kreditų yra išduota grynaisiais pinigais, dalis pavedimais“, – kalbėjo prokuroras.

Prokuroras teigė, kad dažnas modelis buvo toks: jeigu kredito dydis 2 mln. Lt, tai keli šimtai tūkstančių išmokama grynais, kiti keliauja į įmonės sąskaitą.

„Kratų metu pinigų pas sulaikytuosius nebuvo rasta, turtas yra tikrinamas. Kratų metu daugiausiai dėmesio kreipėme į dokumentus, narkotikų, ginklų, tankų neradome“, – pašmaikštavo S.Minkevičius.

Anot prokuroro, tyrimas pradėtas gavus FNTT operatyvinių darbuotojų informaciją. Įmonių, kurios minimos tyrime, turtas, bus areštuotas, tokių įmonių yra net apie 30. Užstatomas paprastai būdavo nekilnojamas turtas – senos fermos, žemės sklypai, tam tikrais atvejais – akcijos, tačiau apie tai prokuroras plačiau nekalbėjo, esą tyrimas tik pradėtas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius