Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šunų gelbėjimas policijos akimis: surašyti pareiškimai savanoriams, pradėti ikiteisminiai tyrimai savininkams

Pastarąją savaitę paaiškėjo net kelios galimai nelegalios veisyklos, kuriose šunys buvo laikomi ypač prastomis sąlygomis. Tikėtina, kad be Kauno rajono, Neringos, Tauragės, Širvintų ir Kėdainių atvejų išgirsime ir apie naujas vietas – internautai aktyviai būriuojasi į grupeles ir ieško šunų daugyklų. Policija įspėja savanorius, kad šie neperžengtų įstatymo raidės, mat gali grėsti teisinė atsakomybė. Pareigūnai taip pat teigia, kad už netinkamą gyvūnų priežiūrą teisinė našta teks ir savininkams – jau yra pradėtų ikiteisminių tyrimų.

Praėjusios savaitės žinia apie pasibaisėtinomis sąlygomis laikomus ir veisiamus šunis Kretingoje nuvilnijo po visą Lietuvą. Įskaudinti gyvūnų mylėtojai ėmėsi iniciatyvos aiškintis daugiau šunų daugyklų ir karštus taškus atrado Tauragėje, Kėdainiuose, Širvintose, Kauno rajone. Kai kur gyvūnų gyvenimo sąlygos atrodė tragiškai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gyvūnų gynėjų dėmesio sulaukusi veisykla Širvintose
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gyvūnų gynėjų dėmesio sulaukusi veisykla Širvintose

Taip pat skaitykite: Širvintose esančio gyvūnų veislyno šeimininkas: „Jie įsivaizduoja, kad šuo turi gulėti baltoje patalynėje ir dešrą ėsti, tai to nėra“

Šunų nepriežiūros paveikti savanoriai neretai elgiasi neproporcingai, braunasi į svetimą teritoriją, naudoja fizinę jėgą, triukšmauja esant ramybės valandoms. Anot policijos atstovo Ramūno Matonio, jeigu yra įtariama nusikalstama veika, apie tai turėtų būti informuojama policija. Jo teigimu, savanoriai neturėtų patys spręsti klausimų, mat už tokius veiksmus gali laukti atsakomybė.

Nuo rugsėjo 5 dienos yra pradėti 6 ikiteisminiai tyrimai. Nuo metų pradžios – apie 70.

„Jeigu žmogus gadina kitų asmenų privačią nuosavybę, turtą, veržiasi į namus, neturėdami tam jokio pagrindo, naudoja fizinę jėga, už tai yra numatyta atsakomybė. Atsakomybė numatyta ir teisės už teisės pažeidimus – triukšmavimas, kelio užtvėrimas, kelių eismo taisyklių, viešosios tvarkos pažeidimai“, – pažymi R.Matonis.

Taip pat skaitykite: Nelegalių šunų daugintojų pėdsakai atvedė ir į Tauragę: įpykusių žmonių minia apsupo vieną tvartą

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gyvūnų gynėjų dėmesio sulaukusi veisykla Širvintose
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gyvūnų gynėjų dėmesio sulaukusi veisykla Širvintose

„Jei įtaria, kad daroma nusikalstama veika ar teisės pažeidimai, turėtų skambinti 112, turėtų iškviesti pareigūnus ir jie atvykę į vietą išspręs tą klausimą. Jeigu ten daroma nusikalstama veika, pareigūnai turi teisę be jokios sankcijos įeiti į privačią nuosavybę be savininko leidimo. Žmonės tikrai neturėtų patys veržtis į kitų asmenų privačią nuosavybę, gadinti, laužyti turtą, naudoti fizinę jėgą“, – teigia jis.

VIDEO: Nelegalios daugyklos savininką aršiai gynęs kaimynas įsiaudrino ir keikdamasis stvėrė savanoriui už ausies

Būtent dėl tokių savanorių veiksmų policija yra gavusi kelis pareiškimus, teigia R.Matonis. Tiesa, ikiteisminių tyrimų yra pradėtų ir dėl žiauraus elgesio su gyvūnais.

„Jeigu pasitvirtina, kad yra vykdoma nusikalstama veika, policija gali pradėti ikiteisminį tyrimą dėl žiauraus elgesio su gyvūnais. Nuo rugsėjo 5 dienos yra pradėti 6 ikiteisminiai tyrimai. Nuo metų pradžios – apie 70“, – sako policijos atstovas.

BNS skelbia, kad nelegaliose veisyklose buvo rasta suluošintų ir negyvų gyvūnų. Apie pusantro šimto gyvūnų buvo perduota globos organizacijoms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius