Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Suomijoje sulaikyti Lietuvoje už smurtą prieš našlaičius teisti M. ir Ch.Gatajevai

Suomijos policija trečiadienį sulaikė Lietuvoje už našlaičių terorizavimą teistus čečėnus sutuoktinius Maliką ir Chadižat Gatajevus.
Gatajevų drama: vieniems – didvyriai, kitiems – nusikaltėliai.
Gatajevai sulaikyti Suomijoje / LŽ nuotr.
Temos: 1 Čečėnai

Suomijos teismas spręs, ar juos išsiųsti į Lietuvą, pranešė Suomijos naujienų agentūra STT.
M. ir Ch.Gatajevai sulaikyti Lietuvos prašymu.

Rugsėjo mėnesį Kauno apygardos teismas sutuoktiniams sugriežtino bausmes – skyrė po pusantrų metų nelaisvės. Gatajevai teisme tuo metu nepasirodė, o jų advokatas Ričardas Girdziušas teigė skųsiąs nuosprendį.  Kauno apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Kęstutis Betingis ketvirtadienį BNS sakė, kad laisvėje buvę Gatajevai po nuosprendžio paskelbimo dingo.

„Jie neatvyko į teismo posėdį ir pasislėpė“, – sakė pareigūnas.  Buvo paskelbta kaltinamųjų paieška, kreiptasi dėl ekstradicijos.

K.Betingis patvirtino turįs pirminės informacijos, kad Gatajevai sulaikyti užsienyje.  Grozno angelais vadinamą čečėnų porą teisėsaugai apskundė jų globotiniai.

Trys Gatajevų namuose gyvenę paaugliai našlaičiai – mergina ir du vaikinai – pasiskundė, kad globėjai juos neva reketuoja, o atsisakius mokėti muša ir grasina nužudyti. Iš vieno našlaičio esą paimta 400 JAV dolerių, o iš kitų – 350 ir 600 litų. Tačiau teismas kaltinimą dėl turto prievartavimo perkvalifikavo į savavaldžiavimą.

Bylos duomenimis, praėjusių metų spalio pradžioje Kauno centre, V.Putvinskio gatvėje esančiame bute, M.Gatajevas ir jo žmona sudavė smūgius į galvą šluota, ranka ir kėde vienai savo globotinių.

Praėjusių metų birželio pradžioje Kauno miesto apylinkės teismas Gatajevus pripažino kaltais dėl smurtavimo prieš globotinius, grasinimo nužudyti, savavaldžiavimo. Už tai jiems buvo skirta po 10 mėnesių nelaisvės.

Kauno apygardos teismas rugsėjį sugriežtino jiems bausmes – skyrė po pusantrų metų nelaisvės.

Sutuoktiniai Gatajevai 1997 metais Grozne įsteigė ne pelno organizaciją „Gimtoji šeima“, ji pradėjo rūpintis tėvų netekusiais čečėnų vaikais. Atvažiavę į Lietuvą, Gatajevai atsivežė ne tik savo vaikus, bet ir apie dešimt globojamų našlaičių.

Ši byla ir Kauno teismo nuosprendis sulaukė didelio atgarsio – žiniasklaidoje svarstoma, kodėl į ją įsikišo Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūnai, ar su tuo negali būti susijusios Rusijos tarnybos, nes, anot dienraščio „Lietuvos žinios“, M.Gatajevas kadaise yra nusifotografavęs su čečėnų pasipriešinimo kovotojais.

Lietuvos Migracijos departamentas yra panaikinęs leidimą Gatajevams gyventi Lietuvoje, bet šis sprendimas apskųstas teismui.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius