Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Brakonieriai pasijuto užpulti: „Mus surišo, mušė ir sumaitino gyvas nėges“

Sumušė, atėmė batus, įmetė į ledinį vandenį ir privertė suvalgyti po gyvą nėgę – tokios egzekucijos surengimu Klaipėdos rajone kaltinami visuomeninės gamtos apsaugos asociacijos „Lašišos dienoraštis“ nariai. Tuo metu Aplinkos apsaugos departamento darbuotojai paragino brakonieriavusius asmenis kreiptis į policiją. Visuomenininkai mestus kaltinimus neigia.
Įkliuvę brakonieriai su nėgėmis.
Įkliuvę brakonieriai su nėgėmis. Asociatyvinės nuotr. / Lašišos dienoraštis nuotr.

Nėgių žvejyba šiuo metu Lietuvoje yra draudžiama. Tačiau prie vandens telkinių vyksta gyvenimas ir, nepaisant draudimų, nėgės traukiamos ir nelegaliais įrankiais.

Štai prieš pat Naujuosius metus nevyriausybinės organizacijos „Lašišos dienoraštis“ nariai su Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnais Karaliaus Vilhelmo kanale, ties Lankupių kaimu, nustatė du asmenis, neteisėtai gaudžiusius žuvis nėginėmis gaudyklėmis.

Juodojoje rinkoje kilogramas nėgių kainuoja 8–10 eurų.

Kaip sakė Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Vitalis Marozas, šiame kanale susitelkia nėgių sankaupos. Todėl vis kam knieti eiti jų žvejoti gaudyklėmis, vadinamaisiais samčiais.

„Gaudyklėmis, kaip ir tinklais, sugaunama daug žuvų ir taip padaroma didelė žala žuvų ištekliams“, – teigė jis.

Sausio 2-ąją prie šio kanalo įkliuvo du asmenys, žvejoję gaudyklėmis. Draudžiamais įrankiais iš viso buvo pagautos 44 upinės nėgės, o žala gamtai įvertinta 660 eurų.

Teigiama, kad įkliuvę asmenys – tie patys, kaip ir gruodžio 28-ąją. Jie esą figūruoja ir sausio 12-osios įvykiuose, dėl kurių pradėtas ikiteisminis tyrimas.

„Mušė ir šėrė gyva žuvimi“

Klaipėdos apskrities VPK suvestinėje atsirado įrašas apie muštynes Lankupiuose, prie pat Karaliaus Vilhelmo kanalo. Informacija lakoniška: sausio 12-osios naktį du jauni vyrai buvo sumušti kaukėtų vyrų. Vienas esą buvo atpažintas ir apklaustas. Pareigūnams teigta, kad vyriškiai galėjo veidus slėpti po kaklaskarėmis.

Tačiau aiškėja, kad užpuolikams mesti kaltinimai – sunkiai protu suvokiami.

Į 15min kreipėsi vienas Klaipėdos rajono gyventojas. Darius P. neneigė, kad jauni vyrai, gyvenantys netoli kanalo, iš tiesų galėjo žvejoti nėges.

Tačiau, anot pašnekovo, tai, kaip buvo pasielgta su jais – netoleruotina.

Užklupti prie upės jie visuomenininkų buvo sumušti.

„Prieš juos buvo naudojamas smurtas, surištos rankos, grasinta kažkokiu daiktu panašiu į pistoletą. Vyrai buvo įmesti į vandenį. Maža to, jiems liepta suvalgyti po gyvą nėgę. Tada turėjo nusiauti batus ir eiti basomis namo“, – pasakojo Klaipėdos rajono gyventojas.

Anot jo, čia galima įžvelgti ne tik patyčias, smurtą, bet ir neteisėtą asmenų laisvės suvaržymą ar net pasikėsinimą nužudyti.

„Ribos akivaizdžiai peržengtos“, – kalbėjo jis žurnalistei.

Apie brakonieriavusius asmenis jis atsiliepia taip: „Paprasti jauni vyrai, kaimietukai. Vienas net telefono neturi. Pareigūnė ir ta stebėjosi, kaip taip gali būti.“

„Tačiau, kokie jie bebūtų, brakonieriai ar ne, negalima taip elgtis. Negalima tyčiotis iš žmonių. Jie buvo išgąsdinti, vieną reikėjo įkalbinėti rašyti pareiškimą. Ant rankų žymės dar matomos rišimo“, – pasakojo Darius.

„Nieko nebuvo“

Tačiau „Lašišos dienoraščio“ atstovas Povilas Bekeris, kuris jau apklaustas pareigūnų, turi visai kitokią įvykio versiją.

„Nieko ten nebuvo. Tai yra eilinis bandymas sutrukdyti mūsų veiklą. Tuos asmenis mes esame du kartus jau pagavę. Paskutinį kartą sausio 2-ąją“, – pasakojo klaipėdietis.

Vidmanto Balkūno nuotr./Nėgės
Vidmanto Balkūno nuotr./Nėgės

Prie kanalo yra sumontuotos „Lašišos dienoraščio“ savanoriams priklausančios kameros.

P.Bekeris pasakojo, kad tą naktį fiksuota, jog prie upės gaudomos nėgės. Jis bandė išsikviesti aplinkosaugininkus, tačiau nepavyko, todėl esą prie kanalo nuvažiavo vienas. Nuvykęs į vietą esą dar kiek patykojo, tačiau nieko nepešė ir grįžo namo.

Kitą dieną stebėdamas kamerą jis vėl pamatė prie kanalo tuos pačius vyrus ir pranešė aplinkosaugininkams. Šie atvyko į vietą, o brakonieriavę asmenys ėmė dėstyti savo naktinių įvykių versiją. Pareiškimas policijai buvo surašytas ketvirtadienio pavakarę.

P.Bekeris, bendraudamas su žurnaliste, retoriškai klausė, ar tikrai sumušti žmonės būtų antrą dieną ėję vėl prie kanalo. Jis įsitikinęs, kad tai bandymas diskredituoti organizaciją.

Pretenzijų brakonieriavusiems vyrams turi ir jis dėl sugadintos kameros, kainavusios kelis šimtus eurų.

Į pareigūnus kreiptis ragino aplinkosaugininkai

Tuo metu Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnas Mindaugas Salys teigė, kad tai aplinkosaugininkai paragino neteisėtai nėges gaudžiusius vyrus kreiptis į policiją dėl galimo smurto.

Asmeninio archyvo nuotr./Mindaugas Salys
Asmeninio archyvo nuotr./Mindaugas Salys

Sausio 12-ąją aplinkosaugininkai Lankupiuose sustabdė moterį, gabenusią nėges. Moteris nurodė, kur įsigijo žuvis, kurių gaudymas šiuo metu uždraustas.

Paaiškėjo, kad nurodyti žmonės – jau pažįstami aplinkosaugininkams. Paskutinį kartą prie to paties Vilhelmo kanalo jie buvo įkliuvę sausio 2-ąją su gaudyklėmis.

M.Salys pasakojo, kad vyriškiai prisipažino, parodė, kur jų gaudyklės.
Tada ir papasakojo apie nakties įvykius.

„Šį įvykį turi ištirti policijos pareigūnai. Jeigu taip iš tiesų buvo, kaip jie pasakoja, to neturi būti. Mes patys paraginome vyrus kreiptis į policiją. Tegu teisėsauga dabar atlieka tyrimą“, – kalbėjo inspektorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius