-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Suvalkijoje plinta netikri pinigai

Suvalkijos policijos pareigūnai nuolat gauna žinių apie padirbtus litų banknotus. Klastoti bandoma jau ne tik smulkių nominalų, bet ir 200 litų kupiūras.
Pinigai
Pinigai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Marijampolės apskrities vyriausiajame policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimai padirbtų 200 litų kupiūrų paleidimo į apyvartą. Sekmadienio pavakare į policiją kreipėsi vienas Marijampolės Draugystės gatvės gyventojas. Pareigūnams jis teigė, kad sekmadienio popietę pas jį į namus užėjo pažįstamas ir grąžino skolą – 400 litų. Tačiau skolininkui išėjus, marijampolietis apsižiūrėjo, kad gautos dvi 200 litų kupiūros kažkaip neįprastai atrodančios – truputį kitaip šiugžda patrynus tarp pirštų, abiejų kupiūrų serija bei numeriai – vienodi. Todėl jis įtariąs, kad banknotai yra suklastoti – pagaminti kopijavimo būdu, pasitelkus kompiuterinę įrangą.

Tai jau nebe pirmas atvejis pastaruoju metu Suvalkijoje, kai į teisėsaugininkų rankas pakliūva suklastoti banknotai.

Ar iš tiesų tai buvo 200 litų banknotų kopijos, dar turi patvirtinti ekspertai. Tuo tarpu pareigūnai bando aiškintis, kaip padirbti pinigai atsidūrė skolininko rankose ir kas juos galėjo klastoti. Už pinigų padirbinėjimą ir jų leidimą į apyvartą gresia baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimas iki 4 metų.

Tai jau nebe pirmas atvejis pastaruoju metu Suvalkijoje, kai į teisėsaugininkų rankas pakliūva suklastoti banknotai. Prieš keletą dienų suklastotų banknotų buvo aptikta tarp iš vienos Jurbarko parduotuvės inkasuotų pinigų, neseniai apie suklastotą 50 litų kupiūrą pranešė ir viena kybartietė. Ši teigė, kad rašaliniu spausdintuvu atspausdintą suklastotą banknotą jai išdavė bankomatas.

Tačiau bene kurioziškiausias atvejis nutiko Vilkaviškyje. Vietos policijos pareigūnai išsiaiškino, kad šiame mieste pinigus klastoti, matant tėvams, bandė du keturiolikmečiai. Jų nevaikiški žaidimai paaiškėjo tik po to, kai vienas iš jų, besimokantis Vilkaviškio pagrindinėje mokykloje įkalbėjo tos pačios mokyklos pradinuką iškeisti pinigus. Pats davė padirbtą 20 litų kupiūrą, o iš mažamečio gavo saują smulkių. Nešinas netikru 20 litų banknotu vaikas bandė mokyklos valgykloje nusipirkti maisto, tačiau padirbtą pinigą iš karto pastebėjo darbuotojos.

Policijos pareigūnai netruko išsiaiškinti, kad kartu su pagrindinės mokyklos aštuntoku, pinigus falsifikavo ir vienas „Aušros“ vidurinės mokyklos aštuntokas. Abu bendraamžiai neslėpė, kad pinigų kopijavimui dauginimo aparatu duodavo vieno jų motina ir ji žinojo, kad keturiolikmečiai taip daro.

Iš pradžių paaugliai su padirbtais pinigais tik žaidė – juos numesdavo kur nors prie parduotuvės ir žiūrėdavo ar kas nors juos ras ir ką darys. Tačiau panaudoti falsifikatus pagal paskirtį – atsiskaityti už prekes jie įsidrąsino tik dabar.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius