Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Sveikatos apsaugos ministerija prisidengę sukčiai reklamuoja stebuklingą preparatą

„Vaistinių savivalė Vilniuje, arba Kaip mūsų godūs vaistininkai slėpė Europoje parduodamiausią preparatą sąnarių gydymui“, – toks skandalingas teksto pavadinimas puikuojasi svetainėje, iš pirmo žvilgsnio labai panašioje į Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) puslapį. Pati SAM suskubo išplatinti pranešimą, kad su tuo neturi nieko bendro, paragino žmonės neapsigauti ir nerizikuoti savo sveikata.
Stebuklingų vaistų reklama
Stebuklingų vaistų reklama

Neva SAM puslapyje paskelbtame tekste minimas stebuklingas preparatas sąnarių gydymui. Pateikiama ir lentelė, kur stebuklingasis tepalas palyginamas su įprasta priemone: akcentuojama, kad vaistas neturi jokių šalutinių poveikių, o pokyčius galima pajusti vos pradėjus jį naudoti.

Teksto vinis – trumpas pokalbis su „stambaus vaistinių tinklo savininku Vilniuje Germanu Abramavičiumi“, o kad būtų įtikimiau, dar pridedama ir pliko kostiumuoto kėdėje išsidrėbusio vyriškio nuotrauka.

Trumpame interviu G.Abramavičius dėsto, kad pusę metų pardavinėjo stebuklingąjį preparatą, tačiau jį teko pašalinti iš prekybos, nes jo pardavimas buvo nepelningas.

Melaginga vaistų reklama/Melaginga vaistų reklama
Melaginga vaistų reklama/Melaginga vaistų reklama

Paklaustas, ar vaisto niekas nepirko, jis pateikia šį sąmokslo teoretikus greičiausiai sužavėsiantį atsakymą: „Atvirkščiai, pernelyg gerai, net su dideliu antkainiu. Suprantate, sąnariams skirtos priemonės, atsižvelgiant į ligonių skaičių šiandien, duoda dideles įplaukas. Gi „Hondrocream“ atstato sąnarių natūralias funkcijas, kurias žmogus turėjo prieš atsiradus ligai.

Todėl žmonės išgyja ir nebeeina į vaistinę pirkti analogiškas priemones, tik nuimsiančias skausmą neilgam laikui, ir vėliau jie vėl turi pirkti šiuos preparatus skausmui nuimti, ir taip ratu. Bet naudojant Hondrocream, jiems nebereikia taip daryti. Todėl vaistinės turi nuostolius, ir reikšmingus.“

Beje, norintys panaršyti po apgaulingą SAM interneto svetainę, to padaryti negalės, nes paspaudus bet kurią nuorodą būsite nukreiptas į puslapį, kur nurodę savo telefono numerį galėsite įsigyti vaistą.

Tiesa, sukčiai mėto pėdas ir nenori būti susekti, jokie kontaktai nėra nurodomi, o užpildžius anketą jau po kelių minučių sulauki skambučio iš Latvijos, mergina rusišku akcentu pradeda derinti pardavimo detales. Pasiūlymas paprastas, nurodyk savo adresą, o pinigus sumokėsi tiesiai atvykusiam kurjeriui.

Ministerija skuba paneigti sąsajas

Kaip sako sveikatos apsaugos ministro patarėja ryšiams su visuomene Lina Bušinskaitė, SAM nereklamuoja ir neprekiauja vaistais, todėl nereikėtų apsigauti, kai skelbiama, kad SAM parduoda rankų kremus, vaistus ar kitą produkciją.

„Taip žmones bando apgaudinėti ir klaidinti kenkėjiškai kuriamų interneto svetainių ir paskyrų „Facebook“ autoriai, kurie nelegaliai naudoja SAM logotipą ir pavadinimą. Jose reklamuojama farmacinė produkcija, nurodomi kontaktai, kur įsigyti prekių, o žmogui su jais susisiekus, šie pradeda jį įkyriai atakuoti ir siūlyti savo produkciją. Kai kurie patiki ir eina ieškoti šių gaminių į vaistines. Be to, įtikinėjant pasitelkiamos ir suklastotos apklausos. Ir šioms apgavystėms pasitelkiama SAM atributika“, – sako L.Bušinskaitė.

Ji atkreipia dėmesį, kad kenkėjiškos svetainės yra šalinamos, tačiau jų vietas greit užima kitos.

„Su kolegomis iš SAM dirbame, kad ši problema būtų išspręsta ir užkirstas kelias tolesniam jų plitimui ir žmonių apgaudinėjimui. Bendradarbiaujame su atsakingomis institucijomis“, – teigia L.Bušinskaitė.

Taip pat primenama, kad tokių neregistruotų vaistų vartojimas gali būti pavojingas žmonių sveikatai.

„Jei vaistas nėra registruotas Lietuvoje, gali būti, kad nėra atlikta jokių klinikinių tyrimų dėl jo poveikio ar apskritai tinkamumo žmogaus organizmui. Vaistai taip pat turi būti įsigyjami tik licencijuotose vaistinėse ar jų elektroninėse parduotuvėse, nes tik tuomet bus užtikrinta, kad jie yra saugūs ir veiksmingi“, – įspėja L.Bušinskaitė.

Pėdsakai veda į Rusiją

Paieškojus informacijos internete, nesunkiai galima rasti ir daugybę puslapių, reklamuojančių „Hondrocream“, taip pat įvairiausius kitus preparatus rusų kalba.

Reklamose teigiama, kad klinikiniai šio preparato tyrimai atlikti Rusijoje dar 2014 m., o jų rezultatai – stebuklingi.

Labai įdomi detalė ta, kad jau minėtas G.Abramavičius ir jo nuotrauka puikuojasi prie rusiškų tekstų. Šie yra analogiški lietuviškiems, tiesa, čia G.Abramavičius jau nebe Vilniaus, o visos Rusijos vaistinių tinklo savininkas ir reklamuoja jis daugybę kitokių neaiškių preparatų.

Melaginga vaistų reklama/Melaginga vaistų reklama
Melaginga vaistų reklama/Melaginga vaistų reklama

Tačiau jo komentaras identiškas lietuviškai versijai, tiesiog pakeisti vaistų pavadinimai. Jis dėsto tą pačią tiesą apie stebuklingą vaistų poveikį, dėl kurio žmonės išgyja ir daugiau nebesilanko vaistinėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius