Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šventežerio mokykloje sužaloto mažamečio tėvams pasiūlyta susitaikyti su skriauda

Vieno iš ugdytinių kūno sužalojimu pasibaigusį incidentą Šventežerio vidurinėje mokykloje (Lazdijų rajonas) ugdymo įstaigos administracija nuslėpė nuo savivaldybės Švietimo skyriaus vadovybės, o į policiją ir medikus dėl mokykloje sužaloto vaiko kreipėsi patys nukentėjusiojo tėvai.
Šventežerio vidurinė mokykla
Šventežerio vidurinė mokykla / Lazdijų rajono savivaldybės nuotr.

Tačiau Lazdijų rajono Šventežerio vidurinėje mokykloje bendraklasio sužaloto 13-mečio A. tėvams valstybės garantuojamą nemokamą pirminę teisinę pagalbą teikianti Juozo Šilansko advokatų kontora patarė neskųsti Lazdijų rajono policijos komisariato pareigūnų priimto nutarimo atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą dėl mažamečio sveikatos sutrikdymo.

To priežastis – A.užpuolęs bendraklasis T. neturi įstatyme numatyto amžiaus cenzo, nuo kurio jis galėtų būti trauktinas baudžiamojoj atsakomybėj. Nusikaltimo padarymo metu mažasis mušeika buvo 13 metų amžiaus. Įstatymas numato atsakomybę tik 16-mečiams.

Pasak mokyklos socialinės darbuotojos Eglės Aleksandravičienės, bendraklasį sumušęs T. rūpesčių dėl savo elgesio kėlė ir anksčiau.

Nukentėjusiojo vaiko tėvai teigia, kad bendramokslis jų sūnų terorizuoja ir skriaudžia jau kelintus metus, tačiau niekas nesiima priemonių mušeikai sutramdyti.

Mažamečio mušeikos motina toje pačioje Šventežerio vidurinėje mokykloje dirba socialine pedagoge.

Įvykio aplinkybes ištyrę policijos pareigūnai atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą dėl sveikatos sutrikdymo ir medžiagą perdavė Lazdijų rajono savivaldybės administracijoje veikiančiai Vaiko gerovės komisijai. Pastaroji, pasak jos pirmininkės Linos Džiaukštienės, dar nesvarstė T. elgesio. Mažamečiui smurtautojui gresia psichologo paskaitų lankymas.

Konfliktas, pasibaigęs trylikamečio kairės rankos dilbio išnirimu, Šventežerio vidurinėje mokykloje įvyko dar spalio 4 dieną. Belaukdami mokyklinio autobuso, mokyklos teritorijoje abu istorijos dalyviai bendraklasiai apsimėtė uogomis. Tada T. pastūmė A., o kai šis parkrito ant žemės, dar užkrito ant jo. Įvykių pasekoje A. buvo išnarintas kairės rankos dilbio kaulas.

Medikai skubos tvarka moksleivį operavo, dvi savaites sužalotoji ranka buvo sutvarstyta, o šiuo metu vaikas lanko fizioterapijos procedūras. Medikai teigia, kad gydymas dar užtruks.

„Sūnus kairiarankis, dabar jam sunku spėti pamokose su bendraamžiais rašyti, dėl ko suprastėjo mokymosi rodikliai“, – sakė vaiko motina.

Iki šiol, pasak nukentėjusiojo mažamečio motinos J.L., nei jos sūnus, nei tėvai nesulaukė iš mušeikos jokio atsiprašymo. Moteris iš įvairių institucijų renkasi pažymas apie jos vaiko mokykloje patirtą smurtą ir ketina kreiptis į teismą gydymo išlaidų atlyginimo.

Savivaldybės švietimo specialistai skundžiasi, esą apie tokius atvejus negaunantys informacijos nei iš pačių mokyklų, nei iš policijos ar vaiko teisių apsaugos tarnybos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius