Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Švirkštais ir narkomanų orgijomis besiskundžiančių kaimynų „Demetra“ prašo supratingumo: teikiama pagalba, tiesiogiai skundų nesulaukta

Vilniaus centre, prie Stoties rajono, veikianti nevyriausybinė ne pelno siekianti organizacija, siekianti mažinti ŽIV/AIDS plitimą bei teikianti pagalbą rizikos grupės asmens, neišvengia ir iššūkių dėl neigiamo požiūrio į savo veiklą. Tiksliau galima būtų pasakyti paprastai: „Demetros“ kaimynystė bent dalį sostinės Kauno gatvės gyventojų verčia jaustis įkaitais. Tuo metu policija teigia pagrįstų skundų dėl šios vietos nesulaukusi.
Įvykio vietoje
Įvykio vietoje: užfiksuota netvarka ir vienas iš vietos gyventojus bauginusių nepažįstamųjų. / 15min skaitytojo nuotr.

15min gavo vieno vilniečio (vardas ir pavardė redakcijai žinoma) laišką, kuriame vyras papasakojo apie problemą, aktualią ir jam, ir esą daugeliui kaimynų.

„Visa tai tęsiasi ne pirmus metus, ir jau ne pirmus metus šie asmenys (narkomanai) po vizito „Demetra“ svaiginasi kvaišalais tiesiai tarpuvartėje arba vidiniame kiemelyje.

Tarpuvartė yra prie viešojo transporto stotelės (Aguonų stotelė).

Policija ne kartą buvo informuota apie tai bendru pagalbos telefonu 112, bet nė karto nebuvo atvykusi. Taip pat buvo rašytas pareiškimas į 3-iąjį PK dėl to.

Narkomanai gauna švirkštų, hidrochlorido natrio tirpalo injekcijoms, dezinfekcines priešinjekcines servetėles ir visas tas grožis kaip ir narkotikų susileidimas vyksta vidury baltos dienos toje tarpuvartėje arba vidiniame kiemelyje, taip pat ten pat jie lytiškai santykiauja ir tai vyksta baltą dieną.

Pas mus gyvena ir mažamečiai, kurie gali netyčia įsidurti tuo švirkštu.

Pati „Demetra“ įsikūrusi gyvenamajame name, kur gyvena paprasti žmonės, kurie jau net bijo išeiti į laiptinę, nes joje gali būti „Demetros“ klientų. O ir savo laiptinėje buvau ne kartą radęs švirkštų ir kitų „Demetra“ dovanų. O juk pas mus gyvena ir mažamečiai vaikai, kurie gali netyčia įsidurti tuo švirkštu ir užsikrėsti ŽIV, hepatitais ir kitais nemaloniais dalykais.

Žmonės, kurie gyvena prie tos organizacijos, įbauginti, bijo dėl savo ir savo vaikų saugumo. Nes tie asmenys gali plėšikauti, šiukšlinti, elgtis nederamai ir t.t.“, – nuoskaudomis pasidalijo 15min skaitytojas, dalį kurių tenka nutylėti dėl neredaguotame laiško variante vartojamos leksikos.

Pastate įsikūrę nuo 2001-ųjų

„Šiame pastate esame įsikūrę nuo 2001 metų – teikiame ŽIV ir lytiškai plintančių ligų profilaktikos paslaugas rizikos grupėms Vilniaus mieste“, – komentarą apie susiklosčiusią situaciją 15min pateikė Svetlana Kulšis, ŽIV ir AIDS paveiktų asmenų bei jų artimųjų asociacijos „Demetra“ vadovė.

Asmenims, priklausantiems nuo psichotropinių medžiagų vartojimo, teikiama pagalba yra reglamentuota Žalos Mažinimo tvarkos aprašo įsakymu, kuris buvo sudarytas remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijomis.

„Todėl galime patvirtinti, kad skunde minėtos priemonės yra dalinamos programos klientams“, – sakė S.Kulšis.

Gyventojo kreipimasis į mus tiesiogiai būtų vienas iš galimų sprendimo būdų, jei mūsų klientai elgiasi netinkamai.

Jos teigimu, pačioje veiklos pradžioje organizacija gaudavo įvairių skundų ir kaltinimų iš kaimynystėje įsikūrusių gyventojų.

„Paprastai visus nusiskundimus pavykdavo taikiai išspręsti. Paskutinius keletą metų jokių nusiskundimų neturėjome, o kabinetas gyvuoja ir teikia paslaugas jau 20 metų“, – pabrėžė pašnekovė.

15min pasiekusiame skunde yra minimas policijos nereagavimas į problemas.

„Norime paminėti, kad policija yra gerai informuota apie mūsų veiklą ir mes su policija bendradarbiaujame. Tai, kad reaguodama į skundą policija nė karto nebuvo atvykusi, gali reikšti, kad skundas buvo įvertintas kaip nepagrįstas. Manome, kad gyventojo kreipimasis į mus tiesiogiai būtų vienas iš galimų sprendimo būdų, jei mūsų klientai elgiasi netinkamai“, – teigė „Demetros“ vadovė.

Anot jos, verta paminėti, kad mieste pastaraisiais metais vykstantys pokyčiai veikia visą visuomenę, taip pat ir jų klientus:

„Dėl karantino ir saviizoliacijos narkotikus vartojantys asmenys tapo labiau matomi, ypač žmonėms, kurie ilgai būna namie.

Taip pat prie didesnio narkotikus vartojančių asmenų skaičiaus ir matomumo pačiame mieste galėjo prisidėti ir taboro uždarymas, nes anksčiau tai buvo pati populiariausia vieta vartoti narkotikus.“

Prie didesnio narkotikus vartojančių asmenų matomumo mieste galėjo prisidėti ir taboro uždarymas, nes anksčiau populiariausia vieta vartoti narkotikus buvo ten.

Pašnekovė apgailestavo, kad šiuo metu dalis vartotojų tai daro miegamuose rajonuose.

Taip pat ji svarstė, kad laiške minimas narkotikų vartojimas šalia „Demetros“ esančiame vidiniame kieme yra sunkiai įmanomas, nes vidinis kiemas yra rakinamas.

Pačioje gatvėje vartojimas taip pat yra sudėtingas, nes prie įėjimo į kabinetą yra ir autobusų stotelė.

„Jei minėtoje vietoje būtų leidžiamasi narkotikus ar santykiaujama, būtų nedelsiant iškviesta policija“, – neabejoja vadovė.

S.Kulšis pasistengė išsklaidyti ir namo gyventojų baimes: „Demetra“ įsikūrusi pusrūsyje su atskiru išėjimu. Visos aplink esančios laiptinės rakinamos ir programos klientai negali ten laisvai patekti. Todėl šis nuogąstavimas vargu ar gali būti taikomas visiems namo gyventojams, mano ji.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Svetlana Kulšis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Svetlana Kulšis

Organizacijos vadovė pasisakė ir dėl užsikrėtimo ŽIV, hepatitais ir kitais nemaloniais dalykais: „Demetra“ ne tik dalina adatas ir švirkštus, bet ir renka panaudotus švirkštus iš klientų bei esant tinkamoms oro sąlygoms reguliariai apeina aplinkinius kiemus ir patikrina, ar nėra besimėtančių švirkštų.

Panaudoti švirkštai utilizuojami pagal nustatytą tvarką.

Dėl numanomo užsikrėtimo ŽIV ir hepatitais netyčia įsidūrus panaudotu švirkštu: nors tikimybė yra nedidelė, bet esant incidentui mes reguliariai teikiame informaciją visuomenei tiek telefonu, tiek informacine medžiaga.“

Esama faktorių, kurie didina besimėtančių švirkštų kiekį mieste, pripažįsta „Demetros“ vadovė.

Paminėtina, kad dėl narkotinių medžiagų vartojimo kriminalizavimo, narkotikų vartotojai dažniau linkę iškart išmesti adatas ir švirkštus, kad išvengtų baudžiamosios atsakomybės dėl švirkšte galimos likutinės narkotinės medžiagos.

Vietų, kur surenkami švirkštai Vilniuje taip pat yra labai nedaug. Šie faktoriai didina besimėtančių švirkštų kiekį mieste.

„Gali būti, jog dėl užsitęsusio karantino žmonės kitaip nei įprastai reaguoja į aplinką, todėl mes visados esame pasiruošę kalbėtis su gyventojais ir reaguoti į jų skundus, jei tokie būtų pagrįsti ir išsakyti tiesiai mums“, – ragino „Demetros“ vadovė S.Kulšis.

Policija skundų negauna, bet žada atkreipti dėmesį

Savo ruožtu Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyris redakcijos pateiktą užklausą iš esmės persiuntė teritoriniu pagrindu Kauno gatvės kvartalus aptarnaujančiam 3-čiajam sostinės policijos komisariatui.

Iš pareigūnų gauta informacija: „Minėtu adresu (t. y. Kauno g. 6, Vilnius) policija nėra gavusi pranešimų ar skundų nei šiais metais, nei per 2020 m.“

Tuo pačiu policijos atstovai užtikrino, kad reaguodami į gyventojų viešą susirūpinimą, pareigūnai žada patikrinti minėtą adresą.

„Ir esant reikalui imsis visų reikiamų priemonių užkardyti galimai neteisėtą veiklą“, – pažymima policijos atsakyme.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius