Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Svogūnų dalytojai stojo prieš teismą (atnaujinta 14.46 val.)

Antradienį Vilniaus 2-asis apylinkės teismas pagaliau atvertė bylą, kurioje Algirdas Paleckis ir Audrius Butkevičius kaltinami svogūnų akcijos organizavimu.
A.Paleckis akcijos išvakarėse.
A.Paleckis jam atsirūgusios svogūnų akcijos išvakarėse. / Asmeninio albumo nuotr.

A.Paleckis ir A.Butkevičius teisiami už tai, kad šių metų vasario 3 dieną surengė svogūnų akciją, virtusią  nesankciuonuotu mitingu.

Patys jos rengėjai tikina, kad akcijoje dalyvavo vos keletas žmonių, o grupei iki 9 asmenų leidimo susirinkti nereikia. Šimto žmonių minia, anot A.Paleckio ir A.Butkevičiaus, susiformavo iš  atsitiktinių smalsuolių, specialiųjų tarnybų agentų ir žurnalistų.

Teisme abu administracinėn atsakomybėn traukiami asmenys kaltę kategoriškai neigia.

Patikėkite, jeigu būtume darę mitingą, pagal tuometinę atmosferą būtų susirinkę ne 40 žmonių! – pareiškė A.Paleckis ir priminė, kad tauta dar buvo įsiaudrinusi nuo sausio 16-osios mitingo, virtusio riaušėmis.„Nuo 1987 metų užsiimu neteisėtų mitingų organizavimu, todėl galiu pasakyti, kad prie Seimo buvo ne daugiau nei 40 žmonių“, – ironizuodamas teisme aiškino A.Butkevičius ir siūlė oponentams nehiperbolizuoti to, kas vyko Gedimino prospekte ,prie parlamento rūmų.

„Patikėkite, jeigu būtume darę mitingą, pagal tuometinę atmosferą būtų susirinkę ne 40 žmonių!“ – pareiškė A.Paleckis ir priminė, kad tauta dar buvo įsiaudrinusi nuo sausio 16-osios mitingo, virtusio riaušėmis.

„Susirinkimų laisvę užtikrina Konstitucija“

Policijos atstovas teisme aiškino, kad  „Fronto“ partija kreipėsi į savivaldybę norėdama organizuoti mitingą, tačiau negavo leidimo, bet vis tiek organizavo vadinamąją svogūnų akciją. Realiai mitingas ir įvyko. 

„Žmonės, buvę prie Seimo, nebuvo atsitiktiniai, jie buvo atvykę palaikyti svogūnų akcijos“, – teisme aiškino pažeidimo protokolą surašiusios institucijos atstovas.

Administracinėn atsakomybėn traukiami politikai apie įvykius pasakojo žvelgdami iš savo varpinės.

A.Butkevičius aiškino, kad jo sumanymas buvo „menkavertiškumo simbolį – auksinį svogūną“, įteikti Seimo pirmininkui Arūnui Valinskui.

Politikas tikino, kad eisena prasidėjo Katedros varpinės bokšto papėdėje, kur susirinko septyni „Fronto“ partijos aktyvistai.

„Ten buvo policija. Vienas pareigūnas mane informavo, kad šis renginys yra neteisėtas. Aš jį informavau, kad jis pažeidžia Lietuvos konstituciją. Mes draugiškai išsiskyrėme“, – A.Butkevičius teisme mėgino priminti, kad susirinkimų laisvę kiekvienam Lietuvos piliečiui užtikrina Konstitucija.

Žurnalistė sėdo ant svogūnų

A.Butkevičius visiškai rimtai pareiškė, kad būtent policininkai padarė esminį darbą, siekiant išpopuliarinti renginį ir sukviesti kuo daugiau smalsuolių. „Policija važinėjo Gedimino prospektu, garsindama per megafoną tai, kas vyksta“, – kalbėjo politikas.

Jo teigimu, paskui eiseną ėjo Specialiųjų tyrimų tarnybos agentas, kurį A.Butkevičius pažino, nes įsidėmėjo per kratą savo namuose.

„Be to, ten buvo daugybė gražių žurnalisčių. Viena iš jų netgi sėdo ant svogūnų, mosikavo kojomis ir visaip bandė pritraukti vyrų dėmesį“, – teismui A.Butkevičius įvairiais pavyzdžiais aiškino, kad tikrųjų akcijos rengėjų buvo tik septyni, o visi kiti žmonės, sudarę kelių dešimčių asmenų minią, buvo iš šalies įsitraukę į įvykių sūkurį.

Kita dalis mitinguojų, kuri užkliuvo viešąją tvarką tuomet prižiūrėjusiems pareigūnams, anot A.Paleckio ir A.Butkevičiaus, buvo ne jų bendražygiai, o kritikai, galimai kažkieno atsiųsti palaikyti Seimo pirmininko.

Teismas byloje paskelbė pertrauką iki birželio 19 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius