Taikiklyje – Ūsas: trumpam atversta garsioji pedofilijos byla (atnaujinta 12.00 val., nuotraukos, video)

Panevėžio miesto apylinkės teisme, nors ir nenoromis, bandoma pradėti nagrinėti rezonansinę baudžiamąją bylą dėl Drąsiaus Kedžio mažametės dukters galimo tvirkinimo. Jau paaiškėjo, kad Andrius Ūsas dalyvavo posėdyje, tačiau byla atidėta.
Teismo rūmus Panevėžyje likus dar valandai iki posėdžio apgulė didelės policijos pajėgos.
Teismo rūmus Panevėžyje likus dar valandai iki posėdžio apgulė didelės policijos pajėgos. / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

Praėjusią naktį, ko gero, nelabai ramiai miegojęs kaunietis verslininkas A.Ūsas 2010-ųjų gegužės 26-ąją įsimins dėl ne itin malonios kelionės į Panevėžį.

Šį trečiadienį šio miesto apylinkės teismas bandė atversti bylą, kuri posėdžių tvarkaraštyje yra pažymėta trimis raudonomis žvaigždutėmis: tai reiškia, jog vyks uždaras procesas, o jo dalyviai  neskelbiami.

Tačiau visa Lietuva jau senokai žino: A.Ūsas yra asmuo, kuriam pareikšti įtarimai tvirkinus D.Kedžio mažametę dukterį. Parengiamajame teismo posėdyje A.Ūsui neleista nedalyvauti. Prasidėjus posėdžiui ir teisėjams paprašius žiniasklaidos atstovų palikti salę, įtariamojo joje nebuvo, tačiau netrukus teisme pasklido gandas, jog A.Ūsas vėliau atvestas pro slaptą įėjimą.

Netrukus ši informacija buvo patvirtinta.

Vieša paslaptis yra ir tai, kad Panevėžio teisėjai netrykšta noru imtis šios bylos. Neseniai panevėžiečiai Temidės tarnai jau bandė grąžinti bylos medžiagą prokurorams, kad šie ją papildytų, tačiau prokuratūros atstovai tokį bylos posūkį apskundė ir pasiekė, kad aukštesnės instancijos teismo teisėjai įpareigotų kolegas bandyti išnarplioti garsiąją pedofilijos istoriją remdamiesi ta medžiaga, kurią pavyko surinkti.

Panevėžio miesto apylinkės teisme ši byla padėta ant stalo teisėjų kolegijai, kurią sudaro Vytautas Krikščiūnas (pirmininkas ir pranešėjas), Rita Bilevičienė bei Daiva Gadliauskienė.

Posėdis trečiadienį prasidėjo 9.30 val., tačiau dar prieš 9 val. teismo rūmuose bei jų prieigose Panevėžio centre tvyrojo ypatinga atmosfera. Aplink teismo pastatą po du ar po tris vaikščiojo uniformuoti policininkai, pareigūnai saugojo ir posėdžių salės prieigas. Prie salės būriavosi gausus būrys žiniasklaidos atstovų.

VIDEO: A.Ūso bylos nagrinėjimo pradžia Panevėžyje

Bylos nagrinėjime dalyvauja prokurorė, galimai tvirkintos mergaitės interesams atstovauja advokatas Aidas Venckus.

Žinomas teisininkas prieš pat posėdį žurnalistus tikino esąs visiškai ramus, mat yra patyręs profesionalas, dalyvavęs nagrinėjant daugybę bylų.

Papildyta 10.08 val.:   Posėdžio teisėjų kolegijos pirmininkas V.Krikščiūnas pranešė, kad byla atidėta iki birželio 16 dienos, nes A.Ūsas pateikė pažymą, jog serga jį ginanti teisininkė Loreta Kraujutaitienė, bendra jo ir Laimutės Stankūnaitės advokatė.

Bylos užkulisiuose jau seniai kalbama, kad bent iki rudens rimto darbo šiame procese tikėtis neverta. Juolab kad vasarą teisėjai atostogauja, o posėdžiai negalės būti rengiami, jei poilsiaus bent vienas iš trijų Temidės tarnų.

15min.lt paklaustas, ar teisėjai neišsivaikščios atostogų iki numatytos kito posėdžio datos, kolegijos pirmininkas V.Krikščiūnas atsakė: „Pasistengsime neišeiti.“ 

VIDEO: Teisėjas aiškina, kodėl atidėjo A.Ūso bylą

Advokatas A.Venckus nesipiktino tokia kliūtimi tik pradėjus nagrinėti bylą. Jis siūlė suprasti, kad „liga yra liga“, ir neatmetė galimybės, jog pats gali susirgti ir praleisti kurį nors posėdį.

A.Venckus nepanoro komentuoti savo žmonos, teisėjos Neringos Venckienės sveikatos. Vyras minėjo, kad ji jaučiasi kaip ir turi jaustis ligoniai, bėt nedetalizavo, ar moteris vis dar reanimacijoje.

Žurnalistai advokato teiravosi, kaip vertina tebesitęsiančią jo ir Kedžių namų apgultį Garliavoje. "Mergaitei apsaugos nereikia", - pareiškė A.Venckus, bet nepanoro pasakyti nuomonės, kaip vertina D.Kedžio dukters liaudies gynybą.

Bus papildyta

VIDEO: Aido Venckaus komentarai žurnalistams.wmv

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius