-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tamsios Šiaulių miesto gatvės atveria kelią nusikaltimams

Rudenėjant, kai vis anksčiau ima temti, o miesto žibintai taupymo sumetimais įjungiami gerokai vėliau, miestiečiai su nerimu laukia vakaro – vaikštinėti tamsiomis gatvėmis ne tik nejauku, bet ir gali būti pavojinga. Šiuo metu į miestą sugužėjo gausus būrys studentų, kurie nevengia vakarus leisti mieste, taip pat vakarais iš užklasinės veiklos tenka į namus grįžti ir moksleiviams, todėl akivaizdu, kad jie neturėtų rizikuoti savo saugumu vaikštinėdami neapšviestomis gatvėmis.
Žibintas
Žibintas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Taupyti elektrą saugumo sąskaita gali būti rizikinga, tai parodė dar švieži įvykiai Biržuose. Tad ar pasimokysime iš skaudžios patirties, ar sprendimams priimti reikės aukų – lieka spręsti miesto valdžios atstovams.

Baigėsi tragiškai

Jaunuolio mirtimi pasibaigęs įvykis Biržų mieste paskatino vietos valdininkus ir policijos pareigūnus imtis veiksmų. Žiniasklaidoje pasirodė pareiškimai, kad iki tol taupumo sumetimais gatvių apšvietimas kai kuriose gatvėse būdavo įjungiamas tik švenčių dienomis ir savaitgaliais, tačiau po skaudžios nelaimės imta kalbėti, kad miesto valdžia vakarais nebeišjungs gatvių apšvietimo.

Tuo metu šiauliečiai su nerimu stebi, kaip mieste žibintai sušvinta beveik valanda vėliau nei pradeda temti. Nors saulė pastaruoju metu leidžiasi aštuntą valandą, bet gatvės apšviečiamos tik nuo devintos valandos. Tai ypač jautėsi per praėjusį šeštadienį vykusias „Šiaulių naktis“ – gatvėse buvo tamsu, matomumą prastino lietus, tačiau žibintai buvo įjungti tik devintą valandą vakaro. Ir panašu, kad taip vyksta ištisus metus.

Artėja ir „Šiaulių dienos“, kurios vyks visą savaitę, kai kurie renginiai numatyti iki pat vakaro, tad šiauliečiai su nerimu laukia, ar neteks po renginių kelio į namus ieškoti tamsoje.

Apšvietimas – nusikaltimams mažinti

Dienraštis „Šiaulių naujienos“ dar pernai rudenį rašė apie šią problemą, tačiau nepanašu, kad valdininkai būtų padarę išvadas. Prieš kelias savaites miesto savivaldybėje buvo surengtas gatvių apšvietimo technologijų pristatymas, kurį inicijavo viena Izraelio bendrovė, užsiimanti gatvių apšvietimo lempų ir kitų įrenginių gamyba bei patentavimu. Tą kartą dalyvavo ir kitų didžiųjų miestų merai, buvo pakviestas ir Vilniaus universiteto Taikomųjų mokslų instituto docentas dr. Pranciškus Vitta, kuris specializuojasi gatvių apšvietimo srityje.

Mokslininkas visiems susirinkusiems trumpai priminė ir gatvių apšvietimo istoriją, kuri skaičiuoja per tūkstantį metų. P. Vitta pažymėjo, kad tų laikų miestų gatves imta apšviesti būtent dėl nusikaltimų prevencijos – kai naktį gatvės apšviestos, gyventojai jaučiasi saugūs, o ir nusikaltėliai nedrįsta plėšikauti. Kad Šiauliuose vėluojama įjungti gatvių šviesas pastebėjo ir svečiai iš Izraelio – jų šalyje taip vėluoti neleidžiama, bet, svečių nuomone, Šiauliuose galbūt tai daroma taupumo sumetimais.

Gyventojai jaučiasi nesaugūs

Neseniai iš atostogų Ispanijoje grįžusi šiaulietė Vitalija redakcijai pasakojo, kad gimtajame mieste jaučiasi nesaugi. Darbe dažnai tenka dirbti iki vėlumos, tad patamsiais nejauku grįžti į namus. „Ispanijoje teko pagyventi mažame kaimelyje, ten naktį išėjus į gatvę galima knygą skaityti. Dirbu dažnai iki vėlumos, tenka grįžti pėsčiomis namo, baisu, kad kas neužpultų, nes aplink nors į akį durk, o gatvių lempos neįjungtos, nors dirbu ne kokiame užmiestyje, bet miesto centre“, - nerimavo mergina.

Policijos pareigūnai neslepia, kad dėl nepakankamo gatvių apšvietimo arba vėluojant jį įjungti rudenį, nelaimių grėsmė didėja. „Rudenį, nuolat blogėjant gamtinėms sąlygoms bei anksčiau temstant, kai yra nepakankamas gatvių apšvietimas ar taupant pinigus vėlinama jį įjungti, grėsmė kilti eismo įvykiams ir padažnėti kitiems incidentams didėja“, - teigia Šiaulių apskrities policijos Viešųjų ryšių poskyrio vyr. specialistė Gailutė Smagriūnienė.

Neužtikrina finansavimo

Šiaulių miesto savivaldybės Miesto infrastruktūros skyriaus vyr. specialistė Jūratė Sodienė anksčiau dienraščiui buvo sakiusi, kad gatvių šviesas įjungia ir išjungia bendrovė „Šiaulių gatvių apšvietimas“, o grafiką derina Miesto infrastruktūros vedėjas, tvirtina savivaldybės administracijos direktorius. Valdininkė taip pat pažymėjo, kad miesto gatvių apšvietimas yra savivaldos rūpestis – kiekviena savivaldybė sprendžia šį klausimą pagal turimą biudžetą.

Valdininkai taip pat pripažįsta, kad kiekvienais metais skiriamų lėšų tinkamam apšvietimui nepakanka. „Finansavimas kasmet mažinamas ir jo nepakanka, kad būtų užtikrintas miesto gatvių apšvietimas pagal Lietuvos standarto reikalavimus“, - neslėpė J. Sodienė.

Nesurenka mokesčių

Bet miesto valdžios kalbos, kad biudžete nėra pinigų, atrodo apgailėtinas išlaidauti mėgstančių klerkų pasiteisinimas. Savivaldybė taško milijonus įvairiems investiciniams projektams, bet nesusirenka paprasčiausių mokesčių.

„Natūralus apšvietimas sutemų pabaigoje kinta labai greitai, todėl vėlesnis apšvietimo įjungimas didina tiek nusikalstamumą, tiek avaringumą“, - pernai pripažino J. Sodienė. Tačiau panašu, kad miesto valdžiai šiauliečių saugumas gatvėse nėra pats didžiausias rūpestis, nes metai prabėgo, bet situacija nė kiek nepagerėjo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius