-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tarnybinių šunų čempionu tapo nelegalus saugantis vokiečių aviganis Tornadas

Pasieniečių tarnybinių šunų čempionu tapo Užsieniečių registracijos centre (URC) Pabradėje tarnaujantis šešerių metų vokiečių aviganis Tornadas. Tai paaiškėjo po trijų dienų varžybų, kuriose geriausi iš geriausių Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) keturkojų varžėsi 4 rungtyse. Komandinėje įskaitoje nugalėjo Ignalinos rinktinės kinologai su belgų aviganiais Esta ir Bosu.
Pasieniečių tarnybinių šunų čempionato akimirkos
Pasieniečių tarnybinių šunų čempionato akimirkos / VSAT nuotr.

Ketvirtadienį baigėsi pasienyje su Rusija vykęs XVI-asis pasieniečių tarnybinių šunų meistriškumo čempionatas. Jame varžėsi Lietuvos pasieniečių šunys iš Ignalinos, Vilniaus, Varėnos, Lazdijų, Pagėgių, Pakrančių apsaugos ir Ignalinos atominės elektrinės apsaugos rinktinių bei URC. Tai geriausi iš geriausių VSAT tarnaujančių keturkojų, kurie buvo pripažinti nugalėtojais atrankos varžybose savo padaliniuose.

Kiekvieną komandą sudarė du kinologai ir jų augintiniai. Nugalėtojai paaiškėjo susumavus vietovės apieškos, žmogaus paieškos, pėdsekystės ir šuns elgsenos rungčių rezultatus.

VSAT Pagėgių rinktinės stadione vykusios apdovanojimų ceremonijos metu buvo paskelbta, kad čempionato nugalėtoju tapo VSAT Užsieniečių registracijos centre tarnaujančio kinologo Dainiaus Simunčio vokiečių aviganis Tornadas. Šį šunį, dažniausiai vykdantį apsaugos ir priežiūros funkcijas, kone kasdien mato URC apgyvendinti Lietuvoje prieglobsčio pasiprašę užsieniečiai bei į šalį bandę patekti nelegalūs migrantai.

Tornadas su D.Simunčiu įgijo teisę atstovauti VSAT svarbiausiose užsienyje vyksiančiose varžybose. Jie gavo čempionų taurę, medalius, diplomus. Čempionato rėmėjai Tornadui padovanojo šunų maisto, o kinologui D.Simunčiui – kelialapį savaitės poilsiui su šeima Palangoje.

Antrą vietą asmeninėje įskaitoje užėmė 2013 m. analogiškame čempionate nugalėtojais tapę Lazdijų rinktinės Kapčiamiesčio užkardoje tarnaujantys ir sieną su Baltarusija saugantys kinologas Valdas Dumbliauskas su vokiečių avigane Fandra. Treti buvo irgi už sienos su Baltarusija apsaugą atsakingos Ignalinos rinktinės Specialiosios paskirties užkardos kinologas Vladimiras Babičevas bei jo belgų aviganis Bosas.

Komandinėje įskaitoje triumfavo Ignalinos rinktinės atstovai V.Babičevas su Bosu ir Tverečiaus užkardoje tarnaujantys Vidas Petronis su belgų avigane Esta. Antrą vietą užėmė sieną su Baltarusija saugančios Vilniaus rinktinės atstovų komanda – Osvaldas Bačiulis su vokiečių avigane Kidi ir Andrejus Gračiovas su vokiečių aviganiu Black Banditu. Trečią vietą iškovojo Pakrančių apsaugos rinktinės komanda, kurią sudarė kinologai Algirdas Vadišius bei Gintaras Stankus su vokiečių aviganėmis Elka ir Kira.

Visi prizininkai gavo taures, medalius, diplomus ir šunų maisto.

Iš viso Lietuvos valstybės sienos apsaugoje šiuo metu tarnauja daugiau kaip 150 tarnybinių šunų. Jie yra nepamainomi pagalbininkai sulaikant sienos pažeidėjus, kontrabandininkus ir kitus nusikaltėlius, taip pat aptinkant narkotines ir kitas draudžiamas medžiagas. Neretai pasieniečių keturkojų pagalbos prireikia dingus žmonėms ar aiškinantis vagystes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius