-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

FNTT ir užsienio pareigūnai prigriebė Italijos mafijos gaują, pagrobusią daugiau kaip 150 mln. eurų

Lietuvos ir užsienio pareigūnai atskleidė tarptautinę sukčiavimo ir pinigų plovimo schemą. Pinigai buvo plaunami per vadinamąją karuselinio sukčiavimo sistemą.
Eurai
Eurai / 123rf.com nuotr.

Vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas teigė, kad FNTT išsiaiškino, jog Vilniuje registruotos kelios bendrovės, kurios išimdavo labai dideles pinigų sumas. Italijos piliečio vadovaujama įmonės grupė vykdė nelegalius sandorius su tikslu pagrobti PVM.

„Iš viso sandorių vertė yra daugiau nei 150 milijonų eurų“, –  teigė Dailis Alfonsas Barakauskas.

Taip pat dviejų italų, kurie kurie vadovavo Lietuvoje įsteigtoms bendrovės, nuomojamame bute buvo rasti ir paimti dokumentai. Didžioji jų dalis buvo atgabenta iš Bulgarijos. FNTT direktorius Kęstutis Jucevičius pasakojo, kad dokumentai buvo sudėti į plastmasinę talpą, užpilti vandeniu, užspausti akmenimis, kaip „agurkai marinuojami“. Pasak pareigūno, dokumentai buvo paruošti naikinimui.

„Tuos dokumentus pavyko išsaugoti padirbėjus džiovintuvais“, – pasakojo Kęstutis Jucevičius.

Taip pat kratos metu buvo rasta daugiau kaip 10 tūkst. eurų grynųjų pinigų, įvairių valstybių elektroninės bankininkystės kodų generatoriai, suklastoti asmens tapatybės dokumentai.

Pasak. D.A.Barakausko  yra įtarimų, kad ši veikla susijusi su labai svarbia Italijos mafijos grupe.

VMI prie FM viršininko pavaduotojas Artūras Klerauskas teigė, kad PVM yra toks mokestis, kuris turi tik jam būdingų savybių.

„Pirkėjai, įsigydami prekes ir paslaugas, apskaičiuotą mokestį sumoka ne į biudžetą, o prekių paslaugų pardavėjams“, – pasakojo A.Klerauskas.

Taip pat pareigūnas įvardino, kad sukčiavimas tarptautiniu mastu yra pavojingiausia sukčiavimo forma. Jo metu dažnai sukuriamas įmonių tinklas.

Pareigūnas teigė, kad tarptautinis administracinis bendradarbiavimas padeda stabdyti tokius sukčiavimus.

„Šiame tyrime turėjome geriausią pavyzdį, kaip galima išnaudoti skirtingų institucijų potencialą“, – pasakojo  A.Klerauskas.

Vilniaus apygardos prokuratūros Trečiojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorė Galina Seniut teigė, kad didelė nusikaltimų dalis susijusi su sukčiavimais su PVM mokesčiu. Baudžiamasis persekiojimas perduotas Italijos teisėsaugos institucijoms.

Lietuvoje buvo sulaikyti du Italijos piliečiai, jiems pareikšti įtarimai, tačiau yra daugiau asmenų. Lietuvai padaryta 300 tūkst. litų žala. Per tarptautinę nusikalstamą schemą veikę asmenys Lietuvoje legalizavo 1,2 mln. eurų.

„Didžiausia žala padaryta Bulgarijai, Didžiajai Britanijai ir Italijai“, – teigė prokurorė G.Seniut.

Tiriant šį sukčiavimo atvejį išsiaiškinta, kad minėtų įmonių veikla susijusi su prekyba metalais. Lietuvoje buvo registruotos dvi tokios įmonės.

VIDEO: Rasti sunaikinimui paruošti dokumentai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius