-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tarptautinį kontrabandininkų tinklą išardžiusiems pasieniečiams – geriausiųjų vardas

Geriausiais 2016 m. Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) detektyvais pripažinti du Kriminalinių procesų kontrolės organizavimo valdybos vyriausieji tyrėjai, demaskavę Baltarusijoje, Lietuvoje ir Latvijoje veikusią gerai organizuotą kontrabandininkų grupuotę, trečiadienį praneša VSAT.
Nelegalų sulaikymo operacija Baltarusijos pasienyje
Asociatyvi iliustracija / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Konkurso „Geriausias Valstybės sienos apsaugos tarnybos detektyvas“ nugalėtojai Olegas Potapovas ir Ernestas Šulgauskas trečiadienį bus apdovanoti Pagėgiuose organizuojamos iškilmingos ceremonijos metu. Čia taip pat bus pagerbti ir kiti konkurso prizininkai.

Šių VSAT pasieniečių kriminalistų iniciatyva 2015-ųjų pradžioje imta įvairiomis priemonėmis sekti įtariamų nusikaltėlių grupuotę. Nustatyta, kad iš Baltarusijos legaliai atvykę asmenys Vilniuje turėjo išsinuomoję keletą konspiracinių butų bei garažų, kuriuose laikė nusikalstamoms veikoms naudojamas transporto priemones. Užfiksuoti baltarusių susitikimai su bendrininkais Lietuvoje, taip pat – bendros jų kelionės į Latviją.

Užčiuoptos nusikaltimo gijos VSAT tyrėjus paskatino turima informacija pasidalinti su kolegomis Latvijoje. Kartu buvo organizuotos kelios priemonės, turėjusios didelės reikšmės visai tyrimo eigai. Paaiškėjo, kad konspiracinių butų įtariamieji turėjo ir Latvijoje, kur netrukus ėmė ryškėti vis įspūdingesni nusikalstamo susivienijimo veiklos mastai.

Tyrimo metu nustatyta, kad cigaretes baltarusių ir lietuvių kontrabandininkai keliais specialiai įrengtais traukinio vagonais gabeno į Latvijos sostinę Rygą. Visa ši veikla buvo dangstoma specialiai tam įkurta bendrove, kuri vertėsi statybinių blokelių eksportu iš Latvijos į Baltarusiją. Latvijoje „nusėdusias“ nelegalias cigaretes grupuotė paskirstydavo: dalis krovinio likdavo šioje šalyje, dalis keliaudavo į Lietuvą.

VSAT nuotr./Apdovanojimai geriausiems pasieniečių kriminalistams
VSAT nuotr./Apdovanojimai geriausiems pasieniečių kriminalistams

Kriminalinį tyrimą vykdę VSAT kriminalistai bei jiems talkinę kolegos iš kitų pasieniečių padalinių bendromis jėgomis buvo sulaikę keletą stambių cigarečių krovinių, kuriuos iš Latvijos nusikaltėliai įvairiomis transporto priemonėmis gabeno į Lietuvą.

Toliau sėkmingai bendradarbiaujant Lietuvos ir Latvijos teisėsaugininkams 2015-ųjų pabaigoje Rygoje buvo sulaikytas grupuotės vadeiva ir keturi jo bendrininkai, Lietuvos ir Baltarusijos piliečiai. Į latvių pasieniečių rankas taip pat pateko keturi vagonai, specialiai pritaikyti gabenti kontrabandai, bei daugiau kaip 430 tūkst. pakelių baltarusiškų cigarečių.

Tuo metu Lietuvos pasieniečiai sulaikė daugiau kaip 240 tūkst. nelegalių rūkalų pakelių, o įtarimus dėl įvairių nusikalstamų veikų pareiškė septyniems asmenims. Visiems jiems šiuo metu yra skirtos kardomosios priemonės, nesusijusios su laisvės atėmimu.

Antra vieta geriausio 2016 m. VSAT detektyvo rinkimuose atiteko VSAT Pagėgių rinktinės Imuniteto poskyrio viršininkui Evaldui Malinauskui.

2015-ųjų gegužę šis VSAT pareigūnas, tuomet dar dirbęs to paties poskyrio vyriausiuoju tyrėju, pradėjo kriminalinės žvalgybos tyrimą. Buvo gauta informacijos apie vogtų prabangių automobilių gabenimą per valstybės sieną iš Lietuvos į Rusijos Kaliningrado sritį. Turėta žinių, kad nusikaltėliams galėjo talkinti keli VSAT Pagėgių rinktinės pasieniečiai.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad į kaimyninę valstybę neteisėtai gabenti vogti įvairių markių „BMW“, „Volkswagen“ ir „Mercedes Benz“ automobiliai, o pasienio tikrinimus vykdę VSAT pareigūnai nusikaltėlių planus padėdavo įgyvendinti į duomenų bazes įvesdami fiktyvią informaciją apie keliaujančiuosius ir jų transporto priemones.

Aštuoniems asmenims – Rusijos, Kazachstano, Baltarusijos ir Lietuvos piliečiams – buvo pareikšti įtarimai dėl įvairių nusikalstamų veikų. Juos Klaipėdos apygardos teismas nubaudė baudžiamaisiais įsakymais bei skyrė pinigines baudas. Du pasieniečiai buvo atleisti iš tarnybos VSAT.

Trečią vietą rinkimuose užėmė Varėnos rinktinės Kriminalinės žvalgybos skyriaus vyriausiasis tyrėjas Andrius Ikasala.

Jo iniciatyva pradėto tyrimo metu pasieniečiams pavyko demaskuoti Šalčininkų rajone veikusią gerai organizuotą kontrabandininkų grupuotę. Įtarimai dėl kontrabandos gabenimo bei neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis buvo pareikšti dešimčiai asmenų, dar dviem pradėtos administracinių bylų teisenos. Į VSAT pareigūnų rankas iš viso pateko 70 tūkst. pakelių įvairių rūšių baltarusiškų cigarečių.

Devintus metus „Geriausio Valstybės sienos apsaugos tarnybos detektyvo“ konkursas organizuojamas siekiant skatinti nusikalstamų veikų tyrimus atliekančius pasieniečius, profesionaliausiai bei operatyviausiai atskleidusius nusikaltimus, parodžiusius sumanumą ir iniciatyvą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius