Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tautiečių auka: raidžių nepažįstančią tauragiškę Londone laikė rūsyje ir norėjo parduoti

Negebanti skaityti ir rašyti, prievartauta, augusi be tėvų ir Jungtinėje Karalystėje vos neparduota pakistaniečiui. Tokia gyvenimo drama – ne seriale, o realybėje. Prekybos žmonėmis auka vos netapusi apie 20 metų mergina varsto teismo duris, o kaltinamoji Vita lieja ašaras tikindama, jog nukentėjusioji ją supainiojo su kažkuo kitu.
Rolandas Žmūrikas kaltinamas dviejų fiktyvių santuokų Jungtinėje Karalystėje organizavimu.
Šiuo metu Klaipėdos apygardos teisme nagrinėjamos keturios prekybos žmonėmis bylos. / 15min.lt nuotr.

Istorija užsimezgė 2013 metais, kuomet vos pilnametystės sulaukusi tauragiškė socialiniame tinkle „Facebook“ skelbėsi ieškanti darbo. Šį skelbimą pamačiusi E.S., kuri iki šiol slapstosi, ir kaltinamoji Vita Pralgauskaitė, kaip teigiama, pasiskirstė vaidmenimis ir sukūrė planą, jog pakvies merginą atvykti į Londoną legaliam darbui, o tada įkalbės ją fiktyviai ištekėti.

Kaip rašoma kaltinamajame akte, E.S. susisiekė su nukentėjusiąja per „Facebook“ ir pasinaudodama jos sunkia materialine padėtimi pasiūlė atvykti į Jungtinę Karalystę padirbėti bare. 2013-ųjų spalį į tauragiškės elektroninį paštą atskriejo kelionės bilietai iš Kauno į Londoną. Monikai (vardas pakeistas) kelionės išlaidoms buvo atsiųsta ir pinigų. Tokią istoriją pirmadienį Klaipėdos apygardos teisme ne itin rišliu tekstu dėliojo nukentėjusioji, kuri nemoka nei skaityti, nei rašyti.

Oro uoste pasitikta tauragiškė buvo nugabenta į kaltinamosios namus, kur netrukus pradėta įkalbinėti už 2 000 svarų ištekėti už Pakistano piliečio, kitaip mergina neturės lėšų grįžti namo, esą neištekėjusi negalės legaliai dirbti.

Mergina buvo prievarta perduota Pakistano piliečiui, kuris ją parą laikė užrakinęs rūsyje.

Mergina buvo prievarta perduota Pakistano piliečiui, kuris ją parą laikė užrakinęs rūsyje. Tauragiškei vis dėlto pavyko susisiekti su „Caritas“ organizacija Lietuvoje ir papasakoti, į kokią bėdą ji pakliuvo. Į gelbėjimo operaciją netrukus įsitraukė Lietuvos kriminalinės policijos biuro ir Jungtinės Karalystės teisėsaugos institucijos. Tauragiškė buvo išvaduota ir grąžinta į Lietuvą.

Bylos duomenimis, Monika yra itin pažeidžiama asmenybė. Ji augo be tėvų, turi neišugdytus įgūdžius, nelankė mokyklos. Teigiama, jog ji buvo prievartauta šeimos nario.

Anot jos atstovės, socialine prasme tai neišsivysčiusi asmenybė.

Nors atstovė to patvirtinti negalėjo, teigiama, jog Monika nukenčia jau antrą kartą. Pirmąjį ji buvo išvežta į Škotiją, kur buvusi priversta vogti.

Atvyko sveikinti mamos

Kaltinamoji V.Pralgauskaitė į teisėsaugos akiratį pakliuvo pavasarį. Jos bendrininke laikoma E.S. slapstosi. Gegužę, kartu su dukrele atvykusi į Lietuvą pasveikinti savo mamos Motinos dienos proga, V.Pralgauskaitė jos pačios nuostabai buvo suimta. Teismas jai buvo skyręs griežčiausią kardomąją priemonę – suėmimą.

Tris mėnesius praleidusi areštinėje mergina atsikvėpė, kai Klaipėdos apygardos teismas jai skyrė kitą kardomąją priemonę – apykoję. Teismas atsižvelgė, kad mergina nėra teista ir turi mažametę dukrą, su kuria labai artimai bendrauja.

Kaltinamosios advokatas teigia, kad V.Pralgauskaitė nė nepažįsta Monikos ir visa tai tesanti klaida. Tą patį tvirtina ir pati Vita.

„Akistatoje ją pirmą kartą pamačiau, esu sutrikusi. Pamačiau šviesią ir tamsią merginą, pagalvojau, nepažįstu jos ir va... – po teismo posėdžio kalbėjo kaltinamoji V.Pralgauskaitė. – Nesuprantu, kaip taip galėjo nutikti, nesu nusikaltimų padariusi, dirbu legalų darbą ne vienus metus, kaip man galėjo padaryti viską… Man atrodo, turėjau daugiau laiko skirti tyrėjai, rimčiau reaguoti į skambučius, galvojau, kad čia nesąmonė, juokauja, gal nerimta, bet žinau, kad tai rimta“.

Prokuroro Rolando Ušinsko teigimu, istorija, jog nėra mačiusi nukentėjusiosios, tėra V.Pralgauskaitės gynybinė pozicija.

Gyvena pas mamą

Šiuo metu kaltinamoji kartu su dukrele gyvena pas mamą Tauragėje. Mergaitės tėtis dirba Anglijoje. Moteris teigia sulaukianti viršininkų iš Anglijos skambučių, kvietimų į darbą, niekas negali patikėti, jog ši įklimpo į tokią istoriją. Vitos mažametė dukra ten buvo pradėjusi lankyti mokyklą, šiuo metu ugdymo procesas sustojęs.

Apykoję nešiojanti V.Pralgauskaitė visą pusmetį negali išvykti iš Tauragės rajono. Už prekybą žmonėmis Baudžiamasis kodeksas numato itin griežtą bausmę. Pasak prokuroro R.Ušinsko, jai gresia nuo 2 iki 10 metų laisvės atėmimo bausmė.

Šiuo metu Klaipėdos apygardos teisme nagrinėjamos keturios prekybos žmonėmis bylos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius