Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Teisėjai patikėjo žudike tapusios žmonos versija: atėmiau peilį iš vyro ir nudūriau

Birželio 17-osios vakarą Ukmergės rajone, Siesikų kaime, rastas vyro lavonas su durtine žaizda krūtinėje. Trys teisėjai dėl šio nusikaltimo 8 metams įkalino nužudytojo žmoną Rasą Čepienę, tačiau teisme taip ir nepavyko išsklaidyti visų abejonių, kas namuose įvyko tą lemtingą vakarą.
Rasa Čepienė
Rasa Čepienė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

R.Čepienė niekada neneigė sudavusi savo vyrui lemtingą dūrį. Moteris ir prieš metus buvo smogusi peiliu nuolat prieš ją smurtavusiam sutuoktiniui, tik tuomet viskas susiklostė kiek kitaip.

Tada į pažastį sužalotas vyras net nebuvo gydomas ligoninėje, o teismas R.Čepienę nubaudė už nežymų sveikatos sutrikdymą.

Piktnaudžiavo alkoholiu

Kaip ir paprastai, tokiose istorijose figūruoja alkoholis. Tiesa, kaip teisme pasakojo liudytojai, tik nužudytasis nematė reikalo keisti savo gyvenimo būdo. O R.Čepienė ne kartą buvo užsikodavusi, ištisus mėnesius būdavo blaivi, tuomet rūpindavosi vaikais, tačiau vis paslysdavo ir krisdavo atgal į alkoholio liūną.

Taip buvo ir tą birželio vakarą. Tuomet du mėnesius blaiviai gyvenusi R.Čepienė sutiko atšvęsti kaimynės anūko krikštynas.

„Šešiese ar septyniese tądien išgėrėme tris butelius degtinės ir kažkiek alaus, – teisme pasakojo R.Čepienė, jos kraujyje tądien rasta 2,27 promilės. – Gėriau pirmą kartą daugiau nei po dviejų mėnesių užsikodavimo.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Alkoholis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Alkoholis

Apie 21 val. namo grįžusi moteris rado neblaivų savo sutuoktinį (vėliau ekspertai nužudytajam nustatė 3,80 promilės girtumą) garsiai klausantį muzikos. Tarp poros kilo konfliktas.

Teisme pati R.Čepienė pasakojo, kad norėdama ramybės išjungė muziką, o vyras ją užsipuolė, ėmė reikalauti lytinių santykių, kaltino neištikimybe ir įžeidinėjo, kol galiausiai sudavė jau prigulusiai moteriai į veidą. Kaip teismui pasakojo kaimynai, tokie įvykiai buvo tapę vos ne kasdienybe, sutuoktiniai dažnai prisigerdavo ir konfliktuodavo, o vyras imdavosi smurto ir prieš moterį, ir prieš vaikus.

Abejonių išsklaidyti nepavyko

„Pašokau, nubėgau į virtuvę, o jis puolė iš paskos“, – pasakojo R.Čepienė. Kas vyko po to, turbūt jau niekada nepavyks sužinoti.

Sulaikyta moteris policijai pasakojo po vyro smūgio nuo mikrobangų krosnelės griebusi peilį ir spontaniškai dūrusi juo sutuoktiniui.

Pašokau, nubėgau į virtuvę, o jis puolė iš paskos.

Tačiau teisme R.Čepienė savo parodymus pakeitė, ji tvirtino, kad būtent vyras pirmasis čiupo peilį ir puolė ją, o moteris sugebėjo apsiginti, ištraukti ginklą iš užpuoliko rankų ir nudurti jį. Būtent šia versija priimdami nuosprendį rėmėsi teisėjai, nes surinkti įrodymai niekaip nepaneigia tokių aplinkybių, o kitų liudininkų, galinčių papasakoti kas įvyko, namuose nebuvo.

„Teismas daro išvadą, kad nei vienos, nei kitos kaltinamosios versijos patvirtinti arba paneigti nepakanka duomenų. Išnaudojus galimybes abejonėms dėl to, kurie kaltinamosios parodymai teisingi, pašalinti, darytina išvada, kad tiek viena, tiek kita kaltinamosios nurodyta versija yra galima.

R.Čepienei naudingesnes įvykio aplinkybes patvirtina faktas, kad iš karto po įvykio jai nustatytos pjautinės žaizdos dilbyje ir plaštakose, kurios pagal eksperto išvadą galėjo būti padarytos peiliu, kaltinamosios nurodytu būdu ir laiku. Nors kaltinamoji ir nenurodė tokių aplinkybių tyrėjui ir ikiteisminio tyrimo teisėjui, tačiau jas nurodė iš karto po įvykio teismo medicinos ekspertui, o vėliau pakartojo teisme“, – konstatavo teismas.

Sulaikyti įkalčiai
Sulaikyti įkalčiai

Po dūrio moteris išdaužė miegamojo langą ir ėmė šauktis pagalbos. Plaštakas ji galėjo susipjaustyti į stiklą, o ne atiminėdama peilį. Tačiau to taip ir nepavyks sužinoti dėl tyrėjų nekompetencijos, nes prie šios bylos dirbę pareigūnai nepaėmė ir neištyrė stiklo šukių.

„Sprendžiant baudžiamosios atsakomybės klausimą, būtina vadovautis in dubio pro reo principu, pagal kurį visos abejonės ir neaiškumai, kurių nėra galimybės pašalinti, turi būti aiškinami baudžiamojon atsakomybėn traukiamo asmens naudai“, – paskelbė teismas.

Būtinosios ginties nebuvo

Gali kilti klausimų, ar dėl nužudymo nuteista moteris nesigynė nuo smurtaujančio vyro?

„Teismo nuomone, būtinosios ginties sąlygų nebuvo, todėl negali būti konstatuota nei būtinoji gintis, nei jos ribų peržengimas. Būtinoji gintis, kaip jau minėta, galima tada, kai puolimas yra pavojingas, realus, tačiau kaltinamoji atėmusi iš sutuoktinio peilį, pavojų savo sveikatai ir gyvybei likvidavo ir nuo šio momento, realaus pavojaus kaltinamosios sveikatai nebeliko“, – taip būtinosios ginties aplinkybę šiuo atveju įvertino teismas.

Teismas taip pat nusprendė, kad šiame konflikte abiejų sutuoktinių jėgos buvo apylygės, moteris taip pat ne kartą įrodė nuolankiai nesitaikstanti su vyro smurtu.

„Aš tave vis tiek papjausiu“, – tokius žodžius, anot kaimynės, konfliktų metu ne kartą sakydavo R.Čepienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rasa Čepienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rasa Čepienė

Teismo nuomone, sutuoktinių konfliktus inicijuodavo tiek vyras, tiek ir žmona, o kaltinamoji jau anksčiau peiliu buvo sužalojusi savo vyrą.

„Teismas atmeta kaltinamosios parodymus apie tai, kad jos smūgis peiliu buvo impulsyvus, spontaniškas. Iš bylos medžiagos matyti, kad kaltinamoji jau ir anksčiau grasino panaudoti peilį prieš savo sutuoktinį, be to, jau vieną kartą buvo sužalojusi jį peiliu, vadinasi, šiuos veiksmus kaltinamoji buvo numačiusi kaip tam tikrą galimybę ir išmokusi bei dariusi anksčiau.

Nors nėra duomenų, kad kaltinamoji siekė būtent nužudyti, tačiau ji panaudojo pavojingą gyvybei įrankį – peilį, sudavė smūgį į pavojingą kūno vietą – širdies sritį krūtinėje“, – konstatavo teismas, skirdamas žudikei 8 metų laisvės atėmimo bausmę atliekant ją pataisos namuose.

Taip pat R.Čepienė turės atlyginti 552,72 Eur neturtinę ir 2 tūkst. Eur turtinę žalą nužudytojo seseriai, kuri su broliu bendraudavo gana retai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius