-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teisėjas: ko iš jo tikisi visuomenė?

Lietuvos teismų atstovai pristatė metinę veiklos ataskaitą: teisėjo ir teismo vaidmuo keičiasi, bylų nagrinėjimas spartėja.
Teisėjų tarybos pirmininkas Gintaras Kryževičius (kairėje) su kolegomis
Teisėjų tarybos pirmininkas Gintaras Kryževičius (kairėje) su kolegomis / NTA nuotr.

„Teisėjo vaidmens kaitą lemia visuomenės raida ir kintantys jos lūkesčiai”, – pristatytoje Lietuvos teismų 2013 metų veiklos apžvalgoje cituojamas Teisėjų tarybos pirmininkas Gintaras Kryževičius.

Ne tik į teismų bendruomenę, bet ir į plačiąją visuomenę orientuotoje veiklos apžvalgoje pristatomi teisėjai, teisėjai mokslininkai, teismų sistemos veikloje dalyvaujantys visuomenės atstovai, jų požiūris į darbą ir teisingumo vykdymą, praėjusių metų statistiniai duomenys apie išnagrinėtas bylas ir teismų darbo krūvį.

„Visuomenė nepritaria pasyviam teisėjui, visuomenė netoleruoja ir nepamatuotų bei neargumentuotų kraštutinumų. Vadinasi, šiandienos teisėjas, bandydamas suvokti savo tikrąjį vaidmenį, privalo atsakyti į klausimą – ko iš jo tikimasi? Tik visuomenės apsauginės funkcijos ar aktyvios teisėkūros veiklos?“, – svarsto Teisėjų tarybos pirmininkas.

Praėjusių metų teismų savivaldos institucijų ir komisijų veikloje pristatoma daug kokybinių pokyčių: Teisėjų tarybos iniciatyvos dėl procesinių ir kitų teisės aktų tobulinimo, Teisėjų etikos ir drausmės komisijos teisėjams teikiamos konsultacijos etikos klausimais ir piliečių įtraukimas į vertinimo procesą, visuomenės atstovų įtraukimas į Teisėjų garbės teismo sudėtį.

Nuo šių metų liepos 1 d. teismų sistemoje, vertinant teisėjų veiklą, teisėjus atrenkant ir svarstant baudų skyrimo klausimus, dirbs 15 visuomenės atstovų, pažymima Nacionalinės teismų administracijos atstovų paviešintame pranešime.

„Kai sutikau tarnauti teisėjų atrankos komisijoje išsikėliau tikslą, kad per tuos keletą metų sieksiu, kad kuo daugiau žmonių dirbti teisėjais ateitų su man taip artima tarnaujančios lyderystės filosofija. Kad kuo daugiau būtų realaus atvirumo ir  atskaitomybės piliečiams. Tarnaudamas kalbuosi su daugeliu teisėjų. Dauguma jų itin daug ir sąžiningai dirba“, – sako visuomenės atstovas Pretendentų į teisėjus atrankos komisijoje, žurnalistas Aurimas Perednis.

2013 m. Lietuvos teismuose gauta 185 150 civilinių, 20 698 baudžiamųjų, 76 318 ATP bylų (daugiau nei 2012 m.), išnagrinėta taip pat daugiau, nagrinėjimo trukmė sutrumpėjo.

Pastebima, kad nusiskundimų dėl teisėjų veiklos mažėja. Praėjusiais metais Teisėjų etikos ir drausmės komisija gavo 100 skundų mažiau nei 2012 m., didžioji dalis skundų atmesta kaip nepagrįsti.

Vienas iš svarbiausių teismų sistemos įvykių ir iššūkių praėjusiais metais – elektroninių bylų atsiradimas. Nuo 2013 m. liepos žmonės gali pateikti teismams dokumentus neišeidami iš namų, elektroninėje erdvėje susipažinti su jiems skirtais dokumentais, gauti informaciją apie įvykius bylose. Per pirmuosius šešis portalo e.teismas.lt veikimo mėnesius portale užregistruota beveik 12 tūkst. vartotojų. Jie teismams pateikė daugiau nei 20 tūkst. bylą inicijuojančių elektroninių dokumentų.

2013 m. teismų veiklos ataskaitoje daug dėmesio skiriama ir bylų nagrinėjimui. Pernai teismuose  gauta 185 150 civilinių, 20 698 baudžiamųjų, 76 318 ATP bylų (daugiau nei 2012 m.), išnagrinėta taip pat daugiau, nagrinėjimo trukmė sutrumpėjo.

Europos komisijos domenimis, Lietuva yra viena greičiausiai bylas nagrinėjanti Europos Sąjungos šalis: pirmosios instancijos teismuose baudžiamoji byla vidutiniškai išnagrinėta per 83 dienas, civilinė byla – per 59 dienas, administracinių teisės pažeidimų (ATP) byla – per 20 dienų.

Pastebėta, kad 2013 m. sujungus Vilniaus, Kauno ir Šiaulių apylinkių teismus, šių teismų teisėjų darbo krūvis išsilygino ir reforma pasiteisino.

Su teismų veiklos apžvalga galite susipažinti teismų interneto svetainėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius