Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 02 /12:00

Teisėsauga – apie išaiškintą didelę narkotikų platintojų Kaune gaują: sekė 1,5 metų, sulaikė ir šeimą

Gruodžio 2 dieną Kalėjimų departamentas ir Kauno apygardos prokuratūra surengė spaudos konferenciją, kurioje paviešino tyrimo apie išaiškintą didelę narkotikų platintojų grupuotę detales. Manoma, kad šios gaujos nariai kvaišalus platino įkalinimo įstaigose ir Kauno regione. Kratų metu aptikta narkotikų už 220 tūkst. eurų. Jų vertė įkalinimo įstaigose, jei būtų išplatinti, – 10 kartų didesnė.
Sulaikymas
Sulaikymas / Lietuvos respublikos prokuratūros nuotr.

Didelė narkotinių ir psichotropinių medžiagų platintojų grupuotė, galimai platinusi kvaišalus įkalinimo įstaigose ir Kauno regione, išaiškinta po ilgo ir slapto tyrimo.

Pusantrų metų buvo sekama ir tiriama, kaip narkotikai patenka į įkalinimo įstaigas.

Kaip spaudos konferencijoje teigė Kauno apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Darius Valkavičius, šis tyrimas pradėtas, rodos, nuo eilinės situacijos – susekto paketo su narkotikais permetimo į Pravieniškių pataisos namus.

„Šiuo metu turime daug tyrimų, kur bandome identifikuoti asmenis, užsiimančius narkotikų platinimu“, – teigė D.Valkavičius.

Kalėjimų departamento Kriminalinės žvalgybos valdybos pareigūnai ikiteisminį tyrimą pradėjo po to, kai 2020 metų pavasarį Pravieniškių pataisos namuose-atvirojoje kolonijoje iš vieno sektoriaus į kitą nuteistieji bandė perduoti nemenką siuntinį narkotinių bei psichotropinių medžiagų: kanapių dervų, amfetamino, sintetinio kanabinoido, heroino ir pleistrų, kuriuose yra fentanilio.

Grupuotė buvo sulaikyta su įkalčiais.

Tęsiant tyrimą buvo nustatyti asmenys, kurie narkotikus tiekė ne tik nuteistiesiems, bet ir laisvėje esantiems žmonėms Kaune ir jo apylinkėse.

Lietuvos respublikos prokuratūros nuotr./Sulaikyti įkalčiai
Lietuvos respublikos prokuratūros nuotr./Sulaikyti įkalčiai

Rado kvaišalų už 220 tūkst. eurų

Paaiškėjo, kad dėl tų pačių įtariamųjų galimai vykdomo labai didelio kiekio narkotikų platinimo jau anksčiau yra pradėtas ikiteisminis tyrimas Panevėžio apskrities VPK Kriminalinės policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdyboje. Šis tyrimas buvo prijungtas prie Kalėjimų departamento atliekamo tyrimo.

Grupuotė buvo sulaikyta su įkalčiais.

Rastas didelis kiekis kvaišalų, jų vertė juodojoje rinkoje siekia apie 220 tūkst. eurų. Kadangi kvaišalai įkalinimo įstaigose pardavinėjami net iki dešimties kartų brangiau nei laisvėje, per kratas aptiktos draudžiamos medžiagos gali būti vertinamos ir milijoninėmis sumomis.

Kratų metu rasta ir paimta beveik 98 gramai kanapių dervos, 5,144 kilogramo amfetamino, 27 gramus sintetinio kanabinoido, 8,8 gramo heroino, 5 pleistrus, kuriuose – 0,08 gramo fentanilio, apie 13,1 kilogramo kanapių, beveik 10 tūkst. 200 vnt. tablečių (kuriose yra apie 5,5 kilogramo MDMA).

Rastas ir šaunamasis ginklas – revolveris su šoviniais.

Augino kanapes

Vienas iš asmenų užsiėmė ir kanapių auginimu. Minėtas asmuo kartu su žmona 2021 metų spalį buvo sulaikyti. Jų garaže buvo rasta specialiai įrengta laboratorija, kurioje aptikta auginamų kanapių, taip pat ir įranga, skirta narkotikams fasuoti.

Šios šeimos valdose kratų metu rasta kanapių, tablečių su galimai narkotinėmis medžiagomis bei psichotropinių vaistų.

Įtarimai pareikšti dešimčiai asmenų, penki jų – suimti, keturiems asmenims skirtos kardomosios priemonės. Prokuroras iš viso yra iniciavęs 9 asmenų suėmimą.

Vienas iš įtariamųjų dabar yra įkalinimo įstaigoje. Tad veikė organizuotas tinklas, kuris laisvėje gamino narkotines medžiagas, tiekė jas į įkalinimo įstaigas ir vėliau jose jas platino.

Dalis įtariamų asmenų – Kauno regiono gyventojai. Kai kurie sulaikytieji – teisti.

„Tiriamos 8 veikos, atliktos 24 kratos. Prievartos priemonių iš viso buvo inicijuota daugiau nei 40. Įtariamieji – asmenys, ieškantys lengvo pragyvenimo šaltinio. Jie ir patys augino kanapes, turėjo įsirengę specialias patalpas. Tuščios vietos ilgai nebūna, tikėtina, kad artimiausiu metu prie šio tinklo vairo stos kiti asmenys. Bet tam ir yra Kalėjimų departamentas, prokuratūra – sėkmingų tyrimų metu identifikuosime ir kitus asmenis“, – teigė D.Valkavičius, patikinęs, kad sulaikyti įtariamieji šioje byloje milijoninio pelno neužsidirbo.

Už šį nusikaltimą numatyta nuo 10 iki 15 metų nelaisvės.

„Sankcija tikrai yra įspūdinga, tikimės, kad pavyks visus asmenis perduoti į teismą, kuris įvykdys teisingumą“, – patikino vyriausiasis prokuroras.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Darius Valkavičius ir Virginijus Kulikauskas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Darius Valkavičius ir Virginijus Kulikauskas

Beprecedentis tyrimas

Nė vienam iš įkalinimo įstaigų pareigūnų įtarimai, anot teisėsaugos pareigūnų, kol kas nepareikšti. Taigi nėra žinoma, ar koks pareigūnas padėjo šiam tinklui platinti narkotines medžiagas.

„Tai yra beprecedentinis tyrimas bausmių vykdymo sistemoje – tiek savo apimtimi, tiek nustatytų asmenų skaičiumi ir išimtų, rastų narkotinių medžiagų kiekiu. Nuo 2000 iki 2015 metų Kalėjimų departamentas net neturėjo žvalgybos teisės. Šie penkeri metai, galima sakyti, sukūrė tam tikras prielaidas ir tai pačiai subkultūrai plėtotis mūsų įstaigose ir nusikalstamai pelnytis iš neteisėtų daiktų tiekimo į įkalinimo įstaigas“, – teigė Kalėjimų departamento direktorius Virginijus Kulikauskas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Virginijus Kulikauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Virginijus Kulikauskas

Pasak jo, narkotikų patekimo į įkalinimo įstaigas užkardymas – vienas iš Kalėjimo departamento žvalgybos prioritetų.

Naujas būdas – psichotropine medžiaga apipurkšti dokumentai

Paklaustas, ar kanapės, perduodamos į įkalinimo įstaigą, buvo apipurškiamos stipresnėmis cheminėmis medžiagomis, kad būtų galima stipriau apsvaigti, D.Valkavičius atsakė, kad dar nėra gauti visų ekspertinių tyrimų atsakymai.

„Iš tiesų kriminalinė žvalgyba disponuoja informacija apie naują atšaką. Nusikalstamas pasaulis tobulėja. Vienas populiariausių kanalų – gauti siuntą su dokumentais, sąsiuviniais, knygomis, netgi procesiniais dokumentais, kurie būtų apipurkšti psichotropine medžiaga, stipriai veikiančia.

Buvo išplitusi medžiaga, kaip skraidžioja nuteistasis, pavartojęs šios medžiagos. Pavojus jų sveikatai. Pakanka kelių sąsiuvinio langelių, kad surūkusius šią medžiagą su tabaku ar kuo kitu, pasijustų toks poveikis. Tą langelį sukontroliuoti pagal dydį – sudėtinga. Dirbama su kinologų šunimis“, – atskleidė V.Kulikauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius