-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teisiamas kolekcininkas suabejojo, ar ekspertai skiria paraką nuo molio

Pradėta nagrinėti baudžiamoji byla dėl neteisėto disponavimo šaunamaisiais ginklais, praneša Šiaulių apygardos teismas. Iki teisminio proceso pradžios kaltę pripažinęs ir lyg atgailavęs kaltinamasis posėdžio metu mėgino išnaudoti visas, jo požiūriu, savigynai tinkančias priemones.
Darbininkų radiniai
Asociatyvi iliustracija: karo laikų radiniai / Tado Kleniausko nuotr.

Šiandien Šiaulių apygardos teismas pradėjo nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje Kelmės rajone gyvenantis 38 metų Vytenis Ž. yra kaltinamas neteisėtu disponavimu šaunamaisiais ginklais, šaudmenimis, sprogmenimis ar sprogstamosiomis medžiagomis. Karo laikų istorija ir daiktais besidomintis vyras savo kaltę teisme pripažino, tačiau su specialisto išvadomis dėl sprogstamųjų medžiagų pareiškė nesutinkąs.

Byloje paskelbta pertrauka.

Šaudmenyje aptiktas parakas, pasak specialistų, tinkamas naudoti kaip sprogstamoji medžiaga savadarbiam sprogmeniui.

Byla pradėta nagrinėti iš esmės, perskaitytas kaltinamasis aktas.

Teismui davė parodymus

Kaltinamasis teismui davė parodymus, papasakojo apie įvykio aplinkybes. V. Ž. savo kaltės neneigė, tačiau pareiškė, kad su Kriminalistinių tyrimų centro specialisto išvada dėl sprogstamųjų medžiagų nesutinka. Specialistai yra konstatavę, kad šaudmenyje aptiktas parakas šaudmenų užtaisymui netinkantis, nes yra užterštas pašalinėmis detalėmis, tačiau toks parakas, pasak jų, tinkamas naudoti kaip sprogstamoji medžiaga savadarbiam sprogmeniui.

Kaltinamasis teigė, kad jokio parako ar trotilo šaudmenyse negalėjo būti, nes šios medžiagos, anot kaltinamojo, per ilgą laiką tiesiog sunyko. V. Ž. sakė, jog šaudmenų ertmėse galėję būti nebent molio arba smėlio. Kaltinamasis prašė, kad teismas artimiausiame teisiamajame posėdyje apklaustų šaunamųjų ginklų, šaudmenų ir sprogstamųjų medžiagų ekspertizę atlikusių specialistų.

Aptiktas margas arsenalas

Bylos duomenimis, V. Ž. yra kaltinamas tuo, kad laikotarpiu nuo 2003 metų iki 2020 metų gegužės pabaigos, tiksliai ikiteisminio tyrimo metu nenustatytu laiku, nenustatytoje vietoje, neturėdamas leidimo, neteisėtai įgijo, parsigabeno ir darbo vietoje laikė pramoninės gamybos, lygiavamzdį, dviejų vamzdžių, vienašūvį, 12 kalibro, B kategorijos, šaunamąjį ginklą, kuris skirtas šaudyti medžiokliniais šoviniais, pramoninės gamybos, A kategorijos, 23 mm kalibro (23x115 mm), „Nr-23“ modelio automatinę patranką, pramoninės gamybos, „F–1“ tipo skeveldrinę rankinę granatą su 25 g didelės sprogstamosios galios sprogstamosios medžiagos – trotilo užtaisu, pramoninės gamybos šovinio tūtą su parako užtaisu, kitų sprogmenų fragmentų.

Praėjusiųjų metų birželio viduryje visi šie neteisėtai įgyti ir laikomi ginklai, šaudmenys buvo rasti ir paimti, kai policijos pareigūnai vyro namuose atliko kratą.

Ikiteisminis tyrimas šioje byloje buvo pradėtas po to, kai policija gavo informacijos, kad V. Ž. namuose neteisėtai gali būti laikomi įvairūs ginklai ir šaudmenys.

Šaudymui netinka – trūksta dalių

Kaip vėliau patvirtino Lietuvos policijos Kriminalistinių tyrimo centro specialistai, šaunamieji ginklai, šaudmenys yra pramoninės gamybos, tikėtina I-ojo – II-ojo Pasaulinių karų laikotarpio. Ekspertai nurodė, jog pas V. Ž. rasta minėta automatinė patranka yra skirta montuoti ant įvairių modifikacijų orlaivių. Šis tirti pateiktas ginklas, anot specialistų, šaudymui netinka, nes trūksta kai kurių dalių, o esamos dalys tinkamos naudoti, ginklo mazgai veikiantys.

Ekspertų įvertinti ir kiti ginklai, šaudmenys. Tarp tokių – ir aptiktas parakas. Specialistai konstatavo, kad toks parakas šaudmenų užtaisymui netinkantis, nes yra užterštas pašalinėmis detalėmis, tačiau toks parakas, pasak ekspertų, tinkamas naudoti kaip sprogstamoji medžiaga savadarbiam sprogmeniui.

Domisi karų istorija

Kaltinamasis V. Ž. per ikiteisminį tyrimą kaltu prisipažino ir papasakojo, kaip ir kodėl visa tai pas jį namuose atsidūrė. Anot kaltinamojo, lygiavamzdį šautuvą jam padovanojęs vienas buvęs karininkas, o aviacijos patranką prisiminimui jam atidavė senelis. V. Ž. patikslino, kad jo senelis visą savo gyvenimą buvęs karys, gyveno karinėje teritorijoje.

Senelis nepasakojęs, kokiomis aplinkybėmis ši patranka atsidūrė pas jį.

V. Ž. teigė, jog seniai domisi Pasaulinių karų istorija, įsigijo metalo ieškiklį, įvairiuose Lietuvos vietovėse ieško, renka ir kolekcionuoja įvairius to laikotarpio daiktus. Žinodamas, kad minėti daiktai yra nepavojingi, nekelia grėsmės nei jam, nei aplinkiniams, laikė juos darbo vietoje kaip kolekciją. Supranta, kad neturėdamas leidimo, įgydamas, gabendamas ir laikydamas šaunamuosius ginklus padarė nusikaltimą, dėl to nuoširdžiai gailisi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius