Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teisiamųjų suole atsidūręs valdininkas įtariamas kyšius ėmęs dovanų kuponais

Vilniaus apygardos teismui prokuratūra perdavė baudžiamąją bylą, kur prekyba poveikiu kaltinamas buvęs Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūros vyriausiasis patarėjas Žilvinas Putramentas, o verslininkė Kristina Kovaitė – prekyba poveikiu, turto iššvaistymu ir apgaulingu apskaitos tvarkymu. Kaltinimai prekyba poveikiu pareikšti ir verslininkės valdomoms įmonėms „Projekona“ ir „Aipa“.
Žilvinas Putramentas
Žilvinas Putramentas / VRK nuotr.

Kaip skelbia prokuratūra, ikiteisminio tyrimo, kurį atliko Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai, duomenimis, Ž.Putramentas kartu su dviejų įmonių savininke K.Kovaite galimai sukūrė nusikalstamą korupcijos schemą, pagal kurią verslininkei buvo sudarytos sąlygos laimėti Agentūros vykdomus viešųjų pirkimų konkursus. Už tai verslininkė atsilygindavo Ž.Putramentui dovanų kuponais, kurių bendra vertė viršijo 8 400 eurų.

Kaltinimuose nurodyta, kad Ž.Putramentas nuo 2015 m. sausio iki tų pačių metų rugpjūčio mėn., pasinaudodamas savo visuomenine padėtimi, įgaliojimais bei pažintimis iš verslininkės savo ir kitų asmenų naudai tiesiogiai paėmė kyšį.

Už tai jis pažadėjo paveikti Agentūroje dirbančius valstybės tarnautojus, nieko nežinančius apie nusikalstamą susitarimą, kad šie kuo skubiau, nesudarydami procedūrinių kliūčių, sudarytų sąlygas laimėti kelis Agentūros organizuojamus viešųjų pirkimų konkursus K.Kovaitės vadovaujamoms įmonėms „Projekona“ ir „Aipa“.

Šios įmonės laimėjo tris Agentūros skelbtus viešųjų pirkimų konkursus, kurių bendra vertė siekė 127 tūkst. eurų.

Atsilygindama už sudarytas palankias sąlygas laimėti viešųjų pirkimų konkursus, K.Kovaitė kaip kyšį Ž.Putramentui neatlygintinai davė vienos degalinės kuro kortelę, kelių prekybos centrų bei sporto klubo dovanų čekius, kurių bendra vertė viršijo 8 400 eurų. Šiais dovanų čekiais naudojosi ne tik Ž.Putramentas, bet ir jo šeimos nariai.

Verslininkė kaltinama prekyba poveikiu, turto iššvaistymu ir apgaulingu apskaitos tvarkymu. Kaip nurodyta kaltinimuose, K.Kovaitė, būdama dviejų įmonių direktore ir turėdama tikslą duoti kyšį valstybės tarnautojui, pirkdama dovanų čekius naudojo įmonių lėšas.

Daugiau kaip 8 400 eurų ji skyrė ne įmonių pajamoms uždirbti, o šias dovanų čekiams panaudotas lėšas įtraukė į įmonių reprezentacinių sąnaudų nurašymo aktus, dėl ko jos vadovaujamos įmonės patyrė nuostolių.

Taip pat ji, būdama direktore, apgaulingai tvarkė įmonių buhalterinę apskaitą, todėl negalima iš dalies nustatyti asmens veiklos, jo turto, įsipareigojimų dydžio ir struktūros.

Kaltinimai prekyba poveikiu pareikšti ir K.Kovaitės vadovaujamoms įmonėms. Kaltinamajame akte nurodoma, kad K.Kovaitė, turėdama teisę atstovauti bendrovėms, veikdama jų naudai ir interesais, siekė, kad buvęs Agentūros vyriausiasis patarėjas Ž.Putramentas už kyšius paveiktų Agentūros tarnautojus, kad šie priimtų jos vadovaujamoms įmonėms naudingus sprendimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius